Najbolji veganski doručak: 7 recepata koji su spremni za manje od 10 minuta
Inspiriraj se idejama za brz i ukusan veganski doručak pripremljen od namirnica koje sigurno imate na policama
Prilikom promjene prehrane najveći je izazov – s kojim namirnicama početi, koje isključiti i gdje pronaći inspiraciju za nove recepte? Veganski recepti su jednostavni za pripremu, u većini slučajeva ne zahtijevaju kupovanje novih namirnica, a zbog toga što većinu namirnica većina ima u policama ili u frižideru, omiljeni su i među ne-veganima. Donosimo vam vodič za 5 najboljih veganskih recepta za doručak.
Veganski recepti za doručak
Tražite doručak koji će probuditi nepce, a istovremeno biti dovoljno nutritivno bogat kako bi imali dovoljno energije za ostatak dana. Donosimo vam 11 recepata za slatke i slane veganske doručke – od ukusnih kašastih žitarica s voćem, veganskih palačinki do scramble kojeg možete pripremiti noć prije.
Veganske palačinke s bananama
Jednostavne za pripremu, lagane i super-slatke veganske palačinke savršena su ideja za vikend recept. Jednostavan recept za veganski doručak uključuje tek 5 sastojaka, a za pripremu vam neće biti potreban mikser ili blender.
Sastojci za veganske palačinke:
- 1 dozrela banana
- 230 ml biljnog mlijeka
- 190 g brašna
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1/2 čajne žličice soli
- 1/2 čajne žličice cimeta
Veganske palačinke – priprema:
- Bananu usitnite s vilicom
- U velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke – bananu, biljno mlijeko, brašno, prašak za pecivo, sol i cimet. Miješajte dok smjesa ne postane kompaktna i bez grudica.
- Zagrijte tavu i dodajte malo kokosovog ulja koje ćete koristi za pečenje. Za jednu palačinku potrebno vam je oko 1/4 šalice od 2dl.Pecite na jednoj strani dok se ne pojave mjehurići i okrenite na drugu stranu. Za pripremu svake palačinke potrebno je oko 2 min
- Poslužite s javorovim sirupom, veganskim čokoladnim preljevom i voćnim dodacima – borovnicama i bananama.
Veganski muffini sa bananama
Ovaj veganski recept za doručak spreman je za 10 minuta, a slatki muffini od banana s orašastim plodovima mogu stajati nekoliko dana. Ovaj recept idealan je kada nemate puno vremena i želite pripremiti slatke poslastice za nenajavljene goste.
Sastojci za veganske muffine:
- 2-3 dozrele banane
- 140 g kokosovog šećera
- 160 ml biljnog mlijeka
- 50 g kokosovog ili nekog drugog biljnog ulja
- 5 ml jabučnog octa
- 235 g brašna
- 1 čajna žličica soli
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1 čajna žličica sode bikarbone
- 1/2 čajne žličice cimeta
- 100 grama usitnjenih oraha za smjesu, 20 grama za dodavanje na vrh
- 5 ml ekstrakta od vanilije (po želji)
Veganski muffini – priprema:
- Zagrijte pećnicu na 190ºC i pripremite posudu za pečenje koju ćete nauljiti s kokosovim ili nekim drugim biljnim uljem.
- U veliku posudu dodajte prethodno usitnjenu bananu, šećer, biljno miljeko, ulje, jabučni ocat i ekstrakt vanilije.
- U drugu posudu dodajte i pomiješajte sve suhe sastojke – brašno, sol, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i cimet.
- U smjesu s mokrim sastojcima dodajte suhe sastojke i miješajte pjenjačom dok smjesa ne postane kompaktna. Kada je smjesa kompaktna – dodajte nasjeckane orahe.
- Podijelite smjesu na 12 jednakih komada, i napunite kalupe za muffine gotovo do vrha. Vrh smjese pospite s ostatkom nasjeckanih oraha.
Veganske muffine pecite na temperaturi od 190ºC oko 20 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da se hlade 5 minuta.
Veganska kajgana s tofuom
Još jedan veganski recept za slani doručak koji savršeno paše vikendom, a može poslužiti i kao dobra ideja za ručak kada nemate puno vremena za pripremu. Većinu namirnica moguće je pronaći u dućanu, a glavni sastojak – tofu može biti dimljeni ili obični.
Sastojci za vegansku kajganu s gljivama :
- Maslinovo ulje
- 1 luk
- 450 g tofu – dimljenog ili običnog
- 150 g šampinjona
- 100 ml biljnog mlijeka
- 1/4 čajne žličice soli
- 1/4 čajne žličice crvene paprike
- 1/4 čajne žličice kurkume
Veganska kajgana – priprema:
- Nasjeckajte luk na kolutove ili kockice. S gljiva uklonite opnu i narežite ih na ploškice.
- Usitnite tofu tako da dobije izgled sira u granulama te u jednoj zdjeli pomiješajte biljno mlijeko i tofu.
- Na prethodno zagrijanoj tavi dodajte luk i pecite dok ne dobije zlatnu boju. Na tavu dodajte gljive i pripremajte ih na laganoj vatri 3-4 minute.
- Kada su i gljive i luk spremni, dodajte smjesu tofua i biljnog mlijeka. Za vrijeme pripreme dodajte mješavinu začina crvene paprike, soli i kurkume.
- Nakon 3-4 minute pečenja veganska tofu kajgana trebala bi poprimiti konzistenciju, a biljno mlijeko sjediniti s ostatkom smjese.
- Na vrh možete dodati papar, usitnjeni peršin i svježe cherry rajčice.
Veganski Francuski tost
Kod kuće imate kruh koji je odstajao nekoliko dana? Zašto ne bi pripremili veganski Francuski tost s bananama! Ovaj brzi recept možete pripremiti za doručak za manje od 10 minuta, a za dodatke možete koristiti javorov sirup, med, voće i orašaste plodove.
Sastojci za veganski Francuski tost:
- 8-10 šnita kruha narezanih na debljinu od cca 3 cm
- 2 dozrele banane
- 250 ml biljnog mlijeka
- 1/2 čajne žličice cimeta
- kokosovo ulje
Veganski Francuski tost – priprema:
- U jednoj zdjeli usitnite bananu, dodajte biljno mlijeko i cimet.
- Svaku šnitu kruha pojedinačno namočite u pripremljenu smjesu i pustite da stoji oko 10-15 sekundi.
- Za pečenje koristite veliku tavu. Dodajte kokosovo ulje na kojeg ćete staviti prethodno namočene šnite kruha. Pecite sa svake strane 3-4 minute.
- Kao dodatke veganskom French toastu možete koristiti javorov sirup, voće, orašaste plodove ili veganski čokoladni preljev.
Veganska zobena kaša s borovnicama i bademima
Zobena kaša s različitim voćem, orašastim plodovima i kokosom gotovo uvijek je dobra ideja za zdrav i energičan početak dana. Voće koje koristite za pripremu može biti sezonsko, a možete posegnuti i za brzo-smrznutim varijantama.
Sastojci za vegansku zobenu kašu s borovnicama i bademima:
- 100 g zobenih pahuljica
- 400 ml biljnog mlijeka
- 1 šalica borovnica
- 1 šalica badema
- 1 šalica malina
- 1.5 čajna žličica maslaca od orašastih plodova po želji
- 2 žličice komadića kokosa
- 1.5 čajna žličica sirupa od javora
Veganska zobena kaša – priprema:
- U posudu za kuhanje dodajte biljno mlijeko i zobene pahuljice. Kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta dok smjesa ne postane kompaktna. Nakon što je zobena kaša gotova, na vrh dodajte sirup od javora.
- Prebacite zobenu kašu u zdjelicu i dodajte oprane borovnice, maline, bademe, komadiće kokosa i maslac od orašastih plodova
Veganski doručak s krumpirom i tofuom
Doručak koji je bogat proteinima i vlaknima može biti super energetski doručak ili savršen prilog jelima za ručak i večeru. Glavna dva sastojka su tofu i krumpiri, a za pripremu će vam trebati oko 25 minuta, a navedene doze su dovoljne za dvije osobe.
Sastojci za veganski krumpir s tofuom:
- 3 krumpira srednje veličine
- 2 luka srednje veličine
- 2 čajne žličice suncokretovog ili maslinovog ulja
- 200 grama tofua
- 2 režnja češnjaka
- 1 čajna žličica kurkume
- 1 čajna žličica origana
- 1/2 šalice cherry rajčica
- Sol i papar po želji
Priprema:
- Ogulite i očistite krumpir te ga narežite na sitnije kockice od otprilike 2 cm. Očistite luk i narežite ga na tanke ploškice.
- Veganski krumpir pripremate na srednjoj vatri, a kada je tava zagrijana dodajte ulje.
- Na tavu dodajte krumpir, i uz povremeno miješanje, pecite ga oko 5 min.
- U zasebnoj zdjeli usitnite tofu na manje komadiće i dodajte začine – sitno narezan češnjak, kurkumu, origano, sol i papar. Sve sastojke pomiješajte i pustite da odstoje oko 15 min kako bi se smjesa sjedinila.
- Narežite cherry rajčice na četvrtine i pirjajte ih oko 5 minuta na zasebnoj tavi.
- Kada su krumpiri gotovi, dodajte tofu mješavinu i cherry rajčice. Uz lagano miješanje smjesa će se na tavi sjediniti i dobiti nježnu konzistenciju.
Veganski vafli s bananama
Imamo najbolji recept za smjesu za veganske vafle kojeg možete poslužiti uz grčki jogurt i sezonsko voće. Za pripremu ovog recepta potrebno vam je tek 15 minuta, a osim što su dobra inspiracija za zdravi doručak mogu biti i dobar desert. Za slučaj da kod kuće nemate tavu za vafle, smjesu možete koristiti za palačinke.
Sastojci za veganske vafle:
- 180 g zobenih pahuljica
- 450 ml vode
- 1 banana
- 1/4 čajne žličice soli
- 1 čajna žličica šećera
- kokosovo ulje
- cimet
Priprema:
- U jednoj zdjeli usitnite bananu i dodajte ostale sastojke – zobene pahuljice, vodu, sol, šećer i cimet. Smjesa treba biti tekuća i ne previše gusta. U slučaju da je smjesa previše gusta – dodajte još malo vode.
- Zagrijanu tavu za vafle premažite s kokosovim uljem i dodajte smjesu. Pustite da se smjesa peče oko 5-10 minuta dok ne dobije zlatnu boju s obje strane
- Poslužite sa sezonskim voćem, javorovim sirupom i grčkim jogurtom.