Gastro hit

Najbolji veganski doručak: 7 recepata koji su spremni za manje od 10 minuta

Inspiriraj se idejama za brz i ukusan veganski doručak pripremljen od namirnica koje sigurno imate na policama

FOTO: Unsplash

Prilikom promjene prehrane najveći je izazov – s kojim namirnicama početi, koje isključiti i gdje pronaći inspiraciju za nove recepte? Veganski recepti su jednostavni za pripremu, u većini slučajeva ne zahtijevaju kupovanje novih namirnica, a zbog toga što većinu namirnica većina ima u policama ili u frižideru, omiljeni su i među ne-veganima. Donosimo vam vodič za 5 najboljih veganskih recepta za doručak.

Veganski recepti za doručak

Tražite doručak koji će probuditi nepce, a istovremeno biti dovoljno nutritivno bogat kako bi imali dovoljno energije za ostatak dana. Donosimo vam 11 recepata za slatke i slane veganske doručke – od ukusnih kašastih žitarica s voćem, veganskih palačinki do scramble kojeg možete pripremiti noć prije.

Veganske palačinke s bananama

Jednostavne za pripremu, lagane i super-slatke veganske palačinke savršena su ideja za vikend recept. Jednostavan recept za veganski doručak uključuje tek 5 sastojaka, a za pripremu vam neće biti potreban mikser ili blender.

Sastojci za veganske palačinke:

  • 1 dozrela banana
  • 230 ml biljnog mlijeka
  • 190 g brašna
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 1/2 čajne žličice cimeta

Veganske palačinke – priprema:

  1. Bananu usitnite s vilicom
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke – bananu, biljno mlijeko, brašno, prašak za pecivo, sol i cimet. Miješajte dok smjesa ne postane kompaktna i bez grudica.
  3. Zagrijte tavu i dodajte malo kokosovog ulja koje ćete koristi za pečenje. Za jednu palačinku potrebno vam je oko 1/4 šalice od 2dl.Pecite na jednoj strani dok se ne pojave mjehurići i okrenite na drugu stranu. Za pripremu svake palačinke potrebno je oko 2 min
  4. Poslužite s javorovim sirupom, veganskim čokoladnim preljevom i voćnim dodacima – borovnicama i bananama.
recept za veganske palačinke
Unsplash

Veganski muffini sa bananama

Ovaj veganski recept za doručak spreman je za 10 minuta, a slatki muffini od banana s orašastim plodovima mogu stajati nekoliko dana. Ovaj recept idealan je kada nemate puno vremena i želite pripremiti slatke poslastice za nenajavljene goste.

Sastojci za veganske muffine:

  • 2-3 dozrele banane
  • 140 g kokosovog šećera
  • 160 ml biljnog mlijeka
  • 50 g kokosovog ili nekog drugog biljnog ulja
  • 5 ml jabučnog octa
  • 235 g brašna
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • 1 čajna žličica sode bikarbone
  • 1/2 čajne žličice cimeta
  • 100 grama usitnjenih oraha za smjesu, 20 grama za dodavanje na vrh
  • 5 ml ekstrakta od vanilije (po želji)

Veganski muffini – priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 190ºC i pripremite posudu za pečenje koju ćete nauljiti s kokosovim ili nekim drugim biljnim uljem.
  2. U veliku posudu dodajte prethodno usitnjenu bananu, šećer, biljno miljeko, ulje, jabučni ocat i ekstrakt vanilije.
  3. U drugu posudu dodajte i pomiješajte sve suhe sastojke – brašno, sol, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i cimet.
  4. U smjesu s mokrim sastojcima dodajte suhe sastojke i miješajte pjenjačom dok smjesa ne postane kompaktna. Kada je smjesa kompaktna – dodajte nasjeckane orahe.
  5. Podijelite smjesu na 12 jednakih komada, i napunite kalupe za muffine gotovo do vrha. Vrh smjese pospite s ostatkom nasjeckanih oraha.
    Veganske muffine pecite na temperaturi od 190ºC oko 20 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da se hlade 5 minuta.
Unsplash

Veganska kajgana s tofuom

Još jedan veganski recept za slani doručak koji savršeno paše vikendom, a može poslužiti i kao dobra ideja za ručak kada nemate puno vremena za pripremu. Većinu namirnica moguće je pronaći u dućanu, a glavni sastojak – tofu može biti dimljeni ili obični.

Sastojci za vegansku kajganu s gljivama :

  • Maslinovo ulje
  • 1 luk
  • 450 g tofu – dimljenog ili običnog
  • 150 g šampinjona
  • 100 ml biljnog mlijeka
  • 1/4 čajne žličice soli
  • 1/4 čajne žličice crvene paprike
  • 1/4 čajne žličice kurkume

Veganska kajgana – priprema:

  1. Nasjeckajte luk na kolutove ili kockice. S gljiva uklonite opnu i narežite ih na ploškice.
  2. Usitnite tofu tako da dobije izgled sira u granulama te u jednoj zdjeli pomiješajte biljno mlijeko i tofu.
  3. Na prethodno zagrijanoj tavi dodajte luk i pecite dok ne dobije zlatnu boju. Na tavu dodajte gljive i pripremajte ih na laganoj vatri 3-4 minute.
  4. Kada su i gljive i luk spremni, dodajte smjesu tofua i biljnog mlijeka. Za vrijeme pripreme dodajte mješavinu začina crvene paprike, soli i kurkume.
  5. Nakon 3-4 minute pečenja veganska tofu kajgana trebala bi poprimiti konzistenciju, a biljno mlijeko sjediniti s ostatkom smjese.
  6. Na vrh možete dodati papar, usitnjeni peršin i svježe cherry rajčice.

Veganski Francuski tost

Kod kuće imate kruh koji je odstajao nekoliko dana? Zašto ne bi pripremili veganski Francuski tost s bananama! Ovaj brzi recept možete pripremiti za doručak za manje od 10 minuta, a za dodatke možete koristiti javorov sirup, med, voće i orašaste plodove.

Sastojci za veganski Francuski tost:

  • 8-10 šnita kruha narezanih na debljinu od cca 3 cm
  • 2 dozrele banane
  • 250 ml biljnog mlijeka
  • 1/2 čajne žličice cimeta
  • kokosovo ulje

Veganski Francuski tost – priprema:

  1. U jednoj zdjeli usitnite bananu, dodajte biljno mlijeko i cimet.
  2. Svaku šnitu kruha pojedinačno namočite u pripremljenu smjesu i pustite da stoji oko 10-15 sekundi.
  3. Za pečenje koristite veliku tavu. Dodajte kokosovo ulje na kojeg ćete staviti prethodno namočene šnite kruha. Pecite sa svake strane 3-4 minute.
  4. Kao dodatke veganskom French toastu možete koristiti javorov sirup, voće, orašaste plodove ili veganski čokoladni preljev.

recept za veganski french toast

Veganska zobena kaša s borovnicama i bademima

Zobena kaša s različitim voćem, orašastim plodovima i kokosom gotovo uvijek je dobra ideja za zdrav i energičan početak dana. Voće koje koristite za pripremu može biti sezonsko, a možete posegnuti i za brzo-smrznutim varijantama.

Sastojci za vegansku zobenu kašu s borovnicama i bademima:

  • 100 g zobenih pahuljica
  • 400 ml biljnog mlijeka
  • 1 šalica borovnica
  • 1 šalica badema
  • 1 šalica malina
  • 1.5 čajna žličica maslaca od orašastih plodova po želji
  • 2 žličice komadića kokosa
  • 1.5 čajna žličica sirupa od javora

Veganska zobena kaša – priprema:

  1. U posudu za kuhanje dodajte biljno mlijeko i zobene pahuljice. Kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta dok smjesa ne postane kompaktna. Nakon što je zobena kaša gotova, na vrh dodajte sirup od javora.
  2. Prebacite zobenu kašu u zdjelicu i dodajte oprane borovnice, maline, bademe, komadiće kokosa i maslac od orašastih plodova

Veganski doručak s krumpirom i tofuom

Doručak koji je bogat proteinima i vlaknima može biti super energetski doručak ili savršen prilog jelima za ručak i večeru. Glavna dva sastojka su tofu i krumpiri, a za pripremu će vam trebati oko 25 minuta, a navedene doze su dovoljne za dvije osobe.

Sastojci za veganski krumpir s tofuom:

  • 3 krumpira srednje veličine
  • 2 luka srednje veličine
  • 2 čajne žličice suncokretovog ili maslinovog ulja
  • 200 grama tofua
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 čajna žličica kurkume
  • 1 čajna žličica origana
  • 1/2 šalice cherry rajčica
  • Sol i papar po želji

Priprema:

  1. Ogulite i očistite krumpir te ga narežite na sitnije kockice od otprilike 2 cm. Očistite luk i narežite ga na tanke ploškice.
  2. Veganski krumpir pripremate na srednjoj vatri, a kada je tava zagrijana dodajte ulje.
  3. Na tavu dodajte krumpir, i uz povremeno miješanje, pecite ga oko 5 min.
  4. U zasebnoj zdjeli usitnite tofu na manje komadiće i dodajte začine – sitno narezan češnjak, kurkumu, origano, sol i papar. Sve sastojke pomiješajte i pustite da odstoje oko 15 min kako bi se smjesa sjedinila.
  5. Narežite cherry rajčice na četvrtine i pirjajte ih oko 5 minuta na zasebnoj tavi.
  6. Kada su krumpiri gotovi, dodajte tofu mješavinu i cherry rajčice. Uz lagano miješanje smjesa će se na tavi sjediniti i dobiti nježnu konzistenciju.

Veganski vafli s bananama

Imamo najbolji recept za smjesu za veganske vafle kojeg možete poslužiti uz grčki jogurt i sezonsko voće. Za pripremu ovog recepta potrebno vam je tek 15 minuta, a osim što su dobra inspiracija za zdravi doručak mogu biti i dobar desert. Za slučaj da kod kuće nemate tavu za vafle, smjesu možete koristiti za palačinke.

Sastojci za veganske vafle:

  • 180 g zobenih pahuljica
  • 450 ml vode
  • 1 banana
  • 1/4 čajne žličice soli
  • 1 čajna žličica šećera
  • kokosovo ulje
  • cimet

Priprema:

  1. U jednoj zdjeli usitnite bananu i dodajte ostale sastojke – zobene pahuljice, vodu, sol, šećer i cimet. Smjesa treba biti tekuća i ne previše gusta. U slučaju da je smjesa previše gusta – dodajte još malo vode.
  2. Zagrijanu tavu za vafle premažite s kokosovim uljem i dodajte smjesu. Pustite da se smjesa peče oko 5-10 minuta dok ne dobije zlatnu boju s obje strane
  3. Poslužite sa sezonskim voćem, javorovim sirupom i grčkim jogurtom.
recept za veganske wafle