GASTRO

Želite pripremiti najsočniji kruh od banane? Imamo tri sjajna recepta domaćih blogerica

Koristite li Instagram, sigurno ste već naišli na razne objave čija je glavna zvijezda tzv. banana bread, odnosno kruh od banane. Iznimno je ukusan, može se raditi sa svim mogućim dodacima, a njegova vam priprema neće oduzeti previše vremena. Banan bread, čini se, ima pravi comeback pa vas izazivamo da isprobate jedan od tri recepta domaćih blogerica koje vam donosimo u nastavku – i uvjerite se sami.

Kruh od banane na zdraviji način, Cukar

Banana bread recept:

  • 300 g oguljenih, zrelih banana (2 velike)
  • 120 g kokosovog ulja, otopljenog
  • 180 integralnog pirovog brašna
  • 70 g kokosovog šećera
  • 1 žličica naribanog đumbira
  • na vrh noža naribane tonke
  • prstohvat soli
  • 1 žličica sode bikarbone
  • sok ½ limuna

Za posipanje

šaka badema, lješnjaka, oraha, sezama

Banana bread – priprema:

  1. Banane prebacite u zdjelu i zgnječite ih vilicom u pire. Dodajte otopljeno kokosovo ulje i dobro promiješajte. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, đumbir, tonku, sol i sodu bikarbonu. Dodajte suhe sastojke pireu od banana i sve dobro sjedinite. Na kraju umiješajte i sok pola limuna. Mali pravokutni lim za kruh obložite papirom za pečenje i u njega rasporedite dobiveno tijesto.
  2. Poravnajte ga i posipajte nasjeckanim orašastim plodovima i sjemenkama. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180˚C 30 do 40 minuta ili dok ne položi test čačkalicom. Pečeni kolač malo prohladite pa ga pažljivo izvadite iz kalupa. Možete poslužiti i toplog i hladnog. Ostatke čuvajte u hladnjaku omotane prozirnom folijom.

Napomene: Kolač možete napraviti i potpuno bez šećera, banane zaslade tijesto dovoljno, no kako se ciljalo na efekt kolača u pravom smislu te riječi, dodan je kokosov šećer. Ako nemate kokosov šećer, koristite bilo koji drugi. Umjesto tonka zrna možete koristiti začine po želji poput cimeta, muškatnog oraščića ili vanilije.

Banana bread s indijskim oraščićima i čokoladom, Like Chocolate

Banana bread sastojci:

  • 20 g omekšalog maslaca
  • 150 g smeđeg šećera
  • 2 jaja
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 2 velike zrele banane ili 3 manje (moraju biti točkaste već)
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žlličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1 žlica gorkog kakaa
  • 250 g brašna
  • 100 g indijskih oraščića sirovih
  • 100 g tamne čokolade 70% kakaa

Banana bread priprema

  1. Pećnicu zagrijte na 160°C, a kalup za kruh obložite papirom za pečenje. Maslac i šećer dobro izmiješajte, dok ne postanu kremasti. Dodajte jaja i vaniliju pa opet promiješajte i zatim dodajte zgnječene banane. U zasebnoj posudi pomiješajte suhe sastojke pa dodajte mokroj smjesi i sjedinite. Indijske oraščiće kratko prepecite na suhoj tavi da puste miris, zatim ih grubo nasjeckajte, kao i čokoladu. Oko 1/4 oraščića i čokolade odvojite za dekoraciju.
  2. Umiješajte ostatak oraščića i čokolade u smjesu, presipajte u kalup i pecite oko 60 minuta, tj. dok čačkalica koju ste uboli u sredinu ne izađe čista. Zatim otopite ostatak čokolade pa po kolaču pospite ostatak oraščića i prošarajte ga otopljenom čokoladom. Poslužite toplo ili hladno.

Čokoladni banana bread, Burbon i borovnice

Sastojci za kruh od banane:

  • 2 jako zrele banane
  • 200 ml biljnog mlijeka
  • 2 žličice jabučnog octa
  • 70ml neutralnog ulja
  • vanilija šećer
  • 150 grama šećera (može i, recimo, kokosov)
  • 220 grama brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 3 žlice gorkog kakaa
  • prstohvat soli
  • po želji komadići tamne čokolade, malo ruma, blanširani bademi

Kruh od banane priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Kalup za pečenje obložite papirom i malo zamastite uljem koje koristite. U blender stavite banane, mlijeko, ocat, šećer, ulje i rum (ako ga koristite). Kratko blendajte dok ne dobijete glatku, ujednačenu smjesu. Ovaj korak možete napraviti i ručno, prvo vilicom dobro zgnječite banane pa lagano dodajte ostale sastojke. No, s blederom je brže, a tekstura je glađa.
  2. U većoj posudi pomiješajte brašno, kakao, sodu bikarbonu, sol i vanilija šećer. Suhim sastojcima lagano dodajte mokre i lagano promiješajte, dok se sastojci ne sjedine. Nikako nemojte miješati previše jer će vam biskvit u tom slučaju biti žilav. Dodajte čokoladu i bademe i još jednom kratko promiješajte.
  3. Prebacite smjesu u kalup, malo poravnajte i pecite oko 45 minuta. Pričekajte barem sat vremena da se ohladi prije rezanja.