RECEPT

Nedostaje vam ideja za kompletni ručak? Ne brinite, na stranici Zare Home ima genijalnih recepta. Evo ih tri

FOTO: Zara Home

Na Zari Home krije se i jedan fenomenalni gastro kutak gdje imaju zbilja odlične recepte. Pa, ako ste gladni, evo nekoliko ideja

Što danas jesti ili još bolje što danas kuhati jedno je od onih svakodnevnih pitanja. Pa, ako ste danas ili za vikend odlučili izostaviti dostavu i nagraditi se kakvim domaćim obrokom iz snova, čitajte dalje. Ako možda dosad niste bili upoznati, na stranicu Zare Home ne odlazimo više da bismo isključivo gledali nove kolekcije detalja za uređenje doma, nego i kada smo gladni. Naime, tamo se krije i jedan pravi inspirativni gastro kutak sa zbilja genijalnim receptima.

Iako možda na prvu djeluju kao da su namijenjeni odvažnim i vještim gurmanima, ne dajte se obeshrabriti jer upute su vrlo detaljne, a koje onda prate i jako lijepe, živopisne fotografije. S obzirom na to da mi upravo razmišljamo što bismo kuhale i jele ovih dana, sastavile smo meni od predjela, glavnog jela i deserta, a sve skupa vam može biti ideja za kompletni ručak s kojim biste mogli oduševiti i goste. Naš izbor Zara Home recepata donosimo vam u nastavku, a ostatak možete pogledati na njihovoj stranici.

Rižine rolice s umakom od kikirikija, mladog luka i sezama

Što trebamo

1 pileća prsa (ili bilo koji drugi izvor proteina)
1 pakiranje rižinog papira
1 mrkva izrezana na tanke trakice
1 mjerica graška šećerca
1 krastavac izrezan na trakice
1/2 tikvice izrezane na tanke trakice
1 mjerica svježeg kelja izrezanog na tanke trakice
1 stručak mente
1 stručak korijandera
rotkvice izrezane na tanke kriške (po želji)

Za umak od kikirikija:

2 svježe isjeckane čili papričice
2 žlice soka od limuna
3 žličice smeđeg šećera od šećerne trske
2 žlice rižinog octa
3 žlice maslaca od kikirikija
Za umak od soje:

60 ml sojinog umaka
2 žličice isjeckane suhe kajenske papričice
1 žličica meda
isjeckani mladi luk
sjemenke sezama

Za umak od sezama:

1 žličica pikantnog umaka od rajčice
svježe mljeveni crni papar
2 žlice sezamovog ulja

Priprema

Za pripremu umaka izmiksajte sastojke i prilagodite količinu začina ili jačinu okusa po želji. Izrežite prethodno skuhana pileća prsa na trakice. Isjeckajte i listove mente i korijandera te ostalo povrće na tanke trakice duljine otprilike 10 centimetara. U široku posudu stavite mlaku vodu (ne vruću).

Svaki papir potopite u mlaku vodu na 15 sekundi dok ne omekša. Ako ih ostavite duže u vodi, slomit će se. Na donji dio papira (uz marginu od neka 2 cm) stavite trakice povrća i piletine. Na suprotni kraj stavite povrće ili začine koje želite da se vide na prozirnom dijelu rolice. S rolanjem započnite na donjem dijelu gdje ste stavili piletinu i povrće, preklopite bočne strane papira prema unutra i završite s rolanjem. Poslužite uz kriške limete.

Coquelet ili domaće pile sa soli i kajunskim začinima

Što trebamo

Za 2 porcije:

2 pileta iz ekološkog uzgoja
1,5 kg krupne morske soli za pečenje
4 bjelanjka

Za kajunsku mješavinu začina:

2 žličice crvene ili slatke paprike
1 žličica crnog papra
1 žličica češnjaka u prahu
1 žličica luka u prahu
1 žličica sušenog timijana
1 žličica origana
1 žličica mljevene kajenske papričice

Priprema

Operite pilad. Pomiješajte sve začine. Ako vam je neki od začina posebno drag, možete ga dodati i malo više. Istrljajte pilad sa začinima, prekrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku preko noći. Prije nego što započnete s pripremom, zagrijte pećnicu na 200 ºC i izvadite pilad iz hladnjaka pola sata prije pripreme. U širokoj posudi pomiješajte bjelanjke i sol dok se potpuno ne navlaži.

Na dno pladnja za pečenje stavite mješavinu soli i pripazite da sloj nije predebeo. Dodajte pilad i prekrijte ga ostatkom soli čvrsto pritiskajući rukama. Pecite 60 – 80 minuta. Izvadite pladanj iz pećnice i nožem razrežite koru od soli koja je očvrsnula. Jelo možete poslužiti uz crvenu rižu ili crvenu kvinoju.

Tartufi od tri vrste čokolade

Što trebamo

Tartufi od tamne čokolade s likerom od naranče:

250 g tamne čokolade za deserte
200 g slatkog vrhnja
2 žlice likera od naranče ili bilo kojeg drugog likera koji imate kod kuće

Tartufi od mliječne čokolade

250 g tamne čokolade za deserte
120 g slatkog vrhnja

Tartufi od bijele čokolade s limetom i kokosom

250 g bijele čokolade za deserte
100 g slatkog vrhnja
Izribana kora 1 limete
Suhi ribani kokos
Čisti kakao u prahu

Priprema

Tamna čokolada sadrži manje masnoće od mliječne i bijele čokolade i zbog toga će količina vrhnja ovisiti o vrsti čokolade koju koristite. Postupak je za tri vrste tartufa sličan, no započnite s bijelom čokoladom, njoj treba najviše vremena da se stvrdne. Svaku vrstu čokolade odvojeno usitnite i stavite u zasebne zdjele.

Za bijele tartufe, pustite da vrhnje zakuha, uklonite ga s vatre i polijte preko usitnjene čokolade i izribane kore limete. Pustite da odstoji tri minute bez miješanja. Nakon toga, smjesu pažljivo promiješajte pjenjačom kako biste izbjegli dovođenje zraka. Kada smjesa postane homogena, pustite da se ohladi, prvo na sobnoj temperaturi, a zatim u hladnjaku (bez poklapanja) dok ne očvrsne.

Zatim stavite kuhati vrhnje koje ste pripremili za tartufe od mliječne čokolade. Kada zakuha, uklonite ga s vatre, prelijte po čokoladi i ostavite da odstoji 3 minute bez miješanja. Nakon toga, smjesu miješajte dok ne postane homogena. Ohladite dok ne očvrsne. Na kraju, pustite da vrhnje koje ste pripremili za tartufe od tamne čokolade zakuha, uklonite ga s vatre i prelijte po čokoladi i likeru.

Ponovite postupak: tri minute bez miješanja, miješanje i hlađenje dok smjesa ne očvrsne. Kada tri mješavine očvrsnu, žlicom izvadite male porcije i stavljajte ih na masni papir. Rukama oblikujte kuglice i tartufe od tamne i mliječne čokolade pospite kakaom u prahu, a bijele ribanim kokosom. Stavite ih na pladanj i potom u hladnjak da se ohlade.