Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Top naslovi

Top naslovi 6 novih knjiga o ženskom iskustvu koje jedva čekamo čitati

Donosimo izbor najnovijih književnih naslova koji donose važne priče iz ženske perspektive

FOTO: TMG Creative

Ako volite čitati i zanima vas što suvremene autorice imaju za reći o temama koje u prvi plan stavljaju žene, zanimat će vas ova lista novih naslova. Pronašli smo 6 knjiga iz odjela publicistike i beletristike koje svojim temama pokrivaju sve od društvene diskriminacije, preko zdravstvenih tema pa do distopijskih svjetova. Evo popisa.

Vanessa Montfort: Žena bez imena

nove knjige

Stigao je novi roman španjolske spisateljice Vanesse Montfort, autorice velikog književnog hita Žene koje kupuju cvijeće. Žena bez imena je roman o prvoj španjolskoj dramatičarki i jednoj od ključnih figura španjolske književnosti – Maríji Lejárragi. Knjiga donosi portret ove spisateljice koja je bila suautorica, a nerijetko i jedina autorica djela koja je potpisivao njezin suprug, priznati španjolski pisac, dramatičar i kazališni redatelj Gregorio Martínez Sierra. Ova zanimljiva priča ukrštava dvije sudbine, Maríjin nepredvidiv život s početka prošlog stoljeća i mladu redateljicu Noeliju koja u sadašnjosti pokušava postaviti predstavu za koju vjeruje da je djelo Maríjina muža. Službena se povijest, koja je gotovo uvijek povijest muškarca, kroz ovu knjigu tako na najbolji mogući način nanovo ispisuje, postajući povijest – žene.

Cijena: 20,99 €

Alisa Vitti: Ženski kod

nove knjige

Alisa Vitti je funkcionalna nutricionistica i stručnjakinja za žensko hormonalno zdravlje koja se dugi niz godina borila sa simptomima sindroma policističnih jajnika. Posjeti liječnicima nisu joj pomogli da riješi simptome kao što su neredovita mjesečnica, prekomjerna tjelesna težina, akne i depresija. Iz tog razloga počela je proučavati tradicionalnu kinesku medicinu, endokrinologiju, kronobiologiju i funkcionalnu prehranu, a upravo se na spoju tih područja temelji njezin protokol WomanCode. On ima tri primarna cilja – regulaciju menstrualnog ciklusa, očuvanje i povećanje plodnosti te obnavljanje i osnaživanje libida, a namijenjen je svim ženama, bez obzira na životnu dob. Vitti se na svom primjeru uvjerila da ključ hormonske ravnoteže leži u prehrani i životnom stilu, a brojnim je ženama pomogla da postignu isto.

Cijena: 20,90 €

Pip Williams: Rječnik izgubljenih riječi

nove knjige

1901. godine otkriveno je kako u Oksfordskom rječniku engleskog jezika nedostaje riječ „ropkinja“, a ovo je priča o djevojčici koja ju je – ukrala. Esme djetinjstvo provodi u Skriptoriju, vrtnoj kućici u Oxfordu u kojoj njezin otac zajedno s timom predanih leksikografa vrijedno sakuplja riječi za prvo izdanje Oksfordskog rječnika engleskog jezika. Malena Esme cijele dane provodi potajno sakupljajući kartice s riječima koje su leksikografi, redom muškarci, odlučili odbaciti. Njezina zbirka odbačenih kartica s vremenom će se pretvoriti u Rječnik izgubljenih riječi. Dok se rađa pokret za prava glasa žena, a Veliki se rat nadvija nad svijetom, Esme će se uputiti na margine društva u potrazi za riječima obespravljenih. U pretprodaji do kraja siječnja.

Cijena: 17,91 €

Ninni Holmqvist: Ustanova

nove knjige

Distopijski roman švedske autorice koji uskoro dolazi na tržište donosi priču o društvu u kojem se žene starije od 50 i muškarce starije od 60 godina, koji su samci, bez djece i rade u neisplativim granama industrije, šalje u zajednicu „nepotrebnih“ stanovnika zvanu „Ustanova“. Svi dobivaju raskošne stanove smještene među prekrasnim vrtovima i imaju besplatan pristup najrazličitijim uslugama, ali u ovom naizgled idiličnom mjestu postoji kvaka. Naime, stanovnici znani kao „nepotrebni“ moraju sudjelovati u različitim medicinskim eksperimentima i donirati svoje organe “potrebnima”. Kada Dorrit Weger stigne u Ustanovu, pomirena je sa sudbinom. Ipak, jedan susret s „nepotrebnim“ kolegom piscem sve će promijeniti.

Cijena: 23,80 €

Elodie Harper: Vučja jazbina

nove knjige

Vučja jazbina prvi je roman trilogije o životu žena u drevnim Pompejima, a donosi priču o Amari, voljenoj kćeru grčkog liječnika koja je živjela slobodna, a onda nakon očeve smrti završila na prosjačkom štapu. Amara je postala robinja i prostitutka u Vučjoj jazbini, zloglasnom bordelu u Pompejima, zatočena u vlasništvu okrutnog muškarca kojeg prezire.Ipak, inteligentnoj i snalažljivoj protagonistici duh još nije slomljen pa potaknuta zajedništvom i sestrinskim odnosom koji je uspostavila s ostalim ženama u javnoj kući, pronalazi nadu i priliku za bolje sutra.

Cijena: 19,78 €

Shida Bazyar: Nas tri

nove knjige

Roman počinje novinskom viješću koja radikaliziranu muslimanku Sayu M. optužuje da je izazvala požar u kojemu je stradalo više stanara jedne zgrade. Sve što slijedi je savršeno satkana mreža uzroka i posljedica, gorkih istina i slatkih laži u koju su uhvaćeni fenomeni rastuće ksenofobije i jačanja krajnje desnice te svijet u kojemu je lakše biti domaćin, bijelac i muškarac. Ovo je beskompromisan roman o savezu triju mladih žena, odnosno o jedinome što im omogućuje život u društvu koje ne trpi one drugačije – bezuvjetnom prijateljstvu.

Cijena: 20,99 €