Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Slatki trenuci

Slatki trenuci Od pjevanja i šopinga do Xboxa i gaminga, deset čitateljica o tome kako bježe od svakodnevice

Otkrile su nam svoje tajne za podizanje raspoloženja

FOTO: Antonino Visalli/Unsplash

“U trenucima kada si želim popraviti raspoloženje uvijek biram raditi nešto korisno. Najdraži mi je rad s djecom i mladima. Ispunjava me kada nekoga motiviram, naučim nešto novo, usmjerim ili makar samo nasmijem. Ono što ja dobijem zauzvrat su čista ljubav, zahvalnost i motivacija da nastavim s radom. Bilo što korisno što učinim za drugu osobu neizmjerno me ispunjava jer se u životu uvijek nastojim voditi principom amor benevolentiae, odnosno dobrohotnom ljubavi – ljubavi koja se daje bez da nešto traži zauzvrat”, govori nam 24-godišnja Antonela Pačar iz Osijeka, magistra filozofije i religijskih znanosti.

Njezina priča samo je jedan od dokaza da u svačijem životu postoje neke male stvari koje nas uveseljavaju te nam na idealan način ispunjavaju slobodno vrijeme. To može biti igranje igara, druženje s prijateljima, šetnja gradom ili pak čitanje omiljenih književnih djela. Takve aktivnosti pritom nam znaju biti pravi izvor zadovoljstva, opuštanja i razonode, stoga smo s još devet čitateljica razgovarali o tome što njima uvijek pomaže pri podizanju raspoloženja i održavanju razigranosti duha. Evo što su nam rekle.

Pjevanje i uživanje sa psom

Kavu na suncu i druženje s prijateljima preferira i 24-godišnja Mihaela Orehovec koja dolazi iz Svete Marije, malog mjesta u Međimurju. Trenutno radi u području influencer marketinga, a u slobodno vrijeme voli istraživati različite teme čitajući knjige i slušajući podcaste. “Volim i sve oblike umjetnosti – od glazbe do fotografije i videa. Posebni izvori zadovoljstva su mi duge šetnje pokraj jezera ili rijeke te sportske aktivnosti poput pilatesa. Guilty pleasure mi je i gledanje realityja, no ono čime postižem razigranost svakako je pjevanje. Najdraže mi je pustiti glazbu i pjevati sve do trenutka u kojem se osjećam u potpunosti ispražnjenom od svih emocija ili dok ne dosadim ukućanima, ovisno što se prije dogodi”, kaže Mihaela.

A razigranost koja uvijek popravlja raspoloženje može se pronaći i u igranju video igara, što najbolje pak zna 34-godišnja Zadranka, novinarka Hana Ivković Šimičić, koja u Zagrebu živi i radi posljednjih devet godina. “Imam niz hobija savršenih za one koji vrijeme vole provoditi kod kuće – čitam knjige iz područja fantasyja i znanstvene fantastike te igram video igre na računalu ili konzoli. Budući da imam mentalno i emotivno naporan posao, video igre mi pružaju emotivno rasterećenje i zabavu na više sati. Osim toga, mislim da me igranje stimulira i na razmišljanje, to jest rješavanje problema. Na taj način moje moždane vijuge nikad ne spavaju, a uz to, igre su mi odlična prilika i za druženje s drugim gejmerima”, ističe Hana.

Igra kao savršeni outlet

Brojne studije pokazale su kako rast broja ozbiljnih i casual gejmera nije slučajan. Sve se više ljudi okreće upravo igrama nadohvat ruke za bijeg od stresa u svakodnevici. Video igre, osim što dokazano smanjuju stres kod igrača, pa čak i kad se radi o akcijskim igrama, ujedno smanjuju i negativne emocije poput frustracije proizašle iz stresne situacije.

Igre često potiču i stanje flowa koje je vrlo slično samoj meditaciji, dok igranje igrica s više igrača često može uspostaviti razinu kontakta s drugim ljudima koja je dovoljna za poticanje pozitivnih utjecaja druženja. Dovoljno je tek desetak minuta igre kako bismo se resetirali i osvježili za ostatak dana. A najbolji odabir tipa igre za opuštanje ovisit će o samom igraču.

Igra koja donosi vrijedne nagrade

Aleksandar Selak

Važnost razigranih trenutaka užitka i bezbrižnosti prepoznao je i svjetski kolačić broj jedan – OREO keks. Kako bi potaknuli dodatnu zaigranost svojih vjernih obožavatelja, OREO je pokrenio posebno kreiranu kampanju u suradnji s međunarodnim gejming divom Xbox-om. Naime, kako bi proslavili svoje partnerstvo, legendarni crno-bijeli kolačić na policama je od sada dostupan u transformiranom izdanju – sa šest reljefnih OREO Xbox Special Edition kolačića.

Da bi stvar bila zanimljivija, kupnjom bilo kojeg pakiranja OREO keksa i registracijom računa na mrežnoj stranici, korisnici mogu zaigrati u nagradnoj igri te osvojiti nevjerojatno nagrade. Igra traje sve do 31. ožujka, a moguće je osvojiti 1 x VIP pustolovno putovanje trkaćim automobilom u Bacelonu, 5 x Sancta Domenica vaučer od 1.200 eura te 62 x Steam vaučera od 30 eura.

Zaigrani trenuci su spas

Igranje igara zna biti posebna razonoda i rješenje za opuštanje 24-godišnjoj studentici Jeleni Vuković iz Karanca. Iako je video igre najčešće igrala sa svojim bratićem dok je bio manji, danas su joj one edukativne primamljivije. “Ponekad iz fore znam upaliti računalo i zaigrati nešto što me opušta. Većinom su to misaone igre poput sudokua, slagalica riječi, online kvizova i slično”, opisuje. Ljubav prema igrama gaje i njezine cimerice, stoga se u slobodno vrijeme sve zajedno često znaju zabaviti društvenim igrama koje su odlično sredstvo za vesele trenutke.

A veselu i zabavnu igru, posebice onu s malim nećakom, najviše voli i 30-godišnja Martina Ivančević iz Antunovca koja je voditeljica jedne od poslovnica drogerijskog lanca. “Svaki dan odlazim na posao, nakon toga kuham ručak i uživam sa svojim dečkom u ostatku dana jer od nedavno živimo skupa. U slobodno vrijeme volim popiti kavu i popričati s mamom i sestrom, a upravo je obitelj ono što me najviše ispunjava. Uživam i u dobrom šopingu”, priznaje naša sugovornica.

S istim bi se složila i 24-godišnja medicinska sestra Karla Kovač iz Vukovara, koja uz rad na odjelu pedijatrije, pohađa i studij Sestrinstva u Novoj Gradiški. “Zbog pretrpanog rasporeda svoje slobodno vrijeme iskorištavam maksimalno. Volim gledati dobre serije i filmove, vikendom otići u kino ili u restoran. Najviše me opuštaju večernje šetnje i vožnja biciklom uz Dunav. Uz svjež zrak i dobro društvo, opustim misli i zaboravim na svakodnevne obaveze”, ističe Karla.

Splitska riva uvijek popravi raspoloženje

Privatni album

Ivana Boko je 49-godišnja Splićanka koja radi kao knjigovotkinja. Posao obavlja od kuće te je njezino radno vrijeme dosta fleksibilno, stoga si svoje svakodnevne aktivnosti pokušava organizirati na najbolji mogući način. “Prvo nastojim izvršiti poslovne zadatke kako bih ostatak dana mogla iskoristiti za ono što mi pruža zadovoljstvo. Svaki dan volim skuhati nešto za svoju obitelj, a posebno me veseli praviti torte i kolače. Trudim se svakodnevno vidjeti i s prijateljicama, a slobodne večeri volim iskoristiti za odlazak u kino, kazalište ili na koncert s mužem ili kćerima”, prepričava.

Budući da živi u Splitu, raspoloženje joj uvijek mogu popraviti šetnja uz more i kava na Rivi. Čak i ako je sama, u gradu je uvijek neki šušur i to joj odmah izmami osmijeh na lice. “Ipak, najviše me veseli prošetati s društvom te uživati u lijepom vremenu, kao i u prekrasnoj vizuri grada. Nakon kave obavezno posjetim i splitski Pazar na kojem kupim domaće proizvode, a posebno me ispunjava i kupnja meni najdražih tulipana”, ističe Ivana.

Nakon odrađivanja smjene na poslu u ugostiteljstvu, svoj užitak u prirodi i šetnjama pronalazi i 32-godišnja Vedrana Drakšić iz Grabovca. Omiljeno društvo pritom joj je njezin pas Dax. “On mi apsolutno uvijek popravi raspoloženje. Posebno me veseli njegova razigranost, divna šuma, cvijeće, sunce, svjež zrak, ali i ostale životinje koje sretnemo putem. Na taj način nestane sva loša energija, napune mi se baterije te se sretna vraćam u realnost zvanu život”, prepričava nam.

Opuštanje u vrtlarenju i čitanju knjiga

Kao idealna rješenja za opuštanje uma i postizanje svakodnevnog zadovoljstva, 28-godišnja Ana Jakšić iz Osijeka ističe kuhanje, čitanje knjiga i odlazak na trening. Ana radi kao asistent u nastavi te paralelno studira socijalni rad. “Volim otići i u duge šetnje u kojima sam sama sa svojim mislima te nakon kojih mogu bolje sagledati neke stvari o kojima često razmišljam. U većini situacija bolje se osjećam i kada pojedine probleme podijelim s obitelji i prijateljima koji su mi u svemu velika podrška. Druženje s njima posebno mi je zadovoljstvo”, prepričava.

Malo drugačije aktivnosti poput uređivanja vrta i cvjetnjaka tijekom sunčanih dana te izrade ukrasa za kuću kada je vani zima, poseban su užitak za 48-godišnju optičarku Melitu Suhinu iz Grabovca. “Kada si želim brzo podići raspoloženje odabirem igru s kućnim ljubimcima, kavu s prijateljima ili odlazak na neku od sportskih aktivnosti. Tijekom proljeća i ljeta je to bicikliranje, a kada je ružno vrijeme preferiram treninge u jednom od sportskih klubova”, zaključuje.


Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Mondelez International.