Nekad je nužno odabrati stranu
Gastro ideje

Okusi Italije u vašem domu: Tiramisu, rižoto Milanese i još tri recepta koja morate isprobati

Saznajte zašto je upravo sada najbolje vrijeme za uživanje u talijanskim delicijama

FOTO: Konzum

Talijanska kuhinja ima svoje ljubitelje diljem svijeta, zato nas ni ne čudi da je jedna od vodećih po popularnosti i zastupljenosti izvan domicilne zemlje. Ni Hrvatska nije izuzetak. O okusima Italije posljednjih se dana može čuti sve više rasprava, ponajviše zahvaljujući Konzumovoj istoimenoj kampanji i aktualnoj posebnoj ponudi popularnih proizvoda talijanskih dobavljača čijom se kupnjom mogu osvojiti vrijedne nagrade – Fiat 500 ili Vespu Primavera.

Budući da se Talijani ujedno smatraju i jednom od najvećih gurmanskih nacija, malo smo istražili što ih to čini posebnima i zašto njihova jela mnogi obožavaju. Od raznih kruhova i peciva, preko pizza i čuvene tjestenine, pa sve do tradicionalnih deserata i pića. Kao prvi razlog nerijetko se navodi kvaliteta jednostavnih sastojaka koji u međusobnim kombinacijama rezultiraju neodoljivim okusima. Tako je, primjerice, maslinovo ulje temelj gotovo svakog jela, a slijede ga razni mediteranski začini poput origana, bosiljka, ružmarina ili pak peršinovog lista i češnjaka.

Veliku popularnost imaju i sirevi poput grana padana i mozzarelle, a jedno od vodećih povrća je San Marzano rajčica. Sastojci koji se koriste u talijanskim receptima većinom su lako dostupni i praktični za korištenje, pripremu i kombiniranje, što je još jedan važan čimbenik koji igra ulogu u popularnosti talijanske prehrane. Ne smijemo zaboraviti ni pizzu kao glavno nacionalno jelo po kojem je Italija daleko poznata kao najbolja zemlja, a tu su dakako i lazanje, razne vrste salata te tjestenina. No, postoji još puno kulinarskih ideja koji izvorno potječu iz Italije. Zato je njihova kuhinja prava inspiracija kada vam nedostaje ideja za štednjakom. Izdvojili smo njih pet koje morate isprobati, a pripremiti se mogu s provjereno dobrim proizvodima Konzumovih robnih marki po povoljnim cijenama.

Tiramisu iz kafetijere

Sastojci:

Detaljan opis pripreme ovog deserta pronađite ovdje.

Pizza Margherita

Sastojci za tijesto:

  • 300 g brašna
  • 4 g Sweet chef kvasca
  • prstohvat šećera
  • prstohvat soli
  • 2 žlice K Plus maslinovog ulja
  • 200 ml vode

Sastojci za nadjev:

Detaljan opis pripreme ovog jela pronađite ovdje.

Spaghetti puttanesca

Sastojci:

Detaljan opis pripreme ovog jela pronađite ovdje.

Rižoto Milanese

Konzum

Sastojci:

Priprema: U vrući temeljac dodajte šafran. U lonac stavite maslac, juneću moždinu i luk narezan na kockice te dinstajte na laganoj vatri dok luk ne postane proziran, oko sedam minuta. Dodajte rižu i dobro promiješajte. Pržite minutu pa podlijte vinom. Pojačajte vatru na srednju jačinu i počnite dodavati vrući temeljac u rižu, malo po malo, uz stalno miješanje. Svaki put kada riža upije temeljac, dodajte još. Kuhajte oko 18 minuta, pazeći da riža ostane al dente. Dodajte ribani parmezan, posolite i popaprite te dobro promiješajte. Sastojci su dovoljni za četiri porcije jela, a savjetujemo da ga poslužite toplog.

Aperol Spritz s jagodama

Konzum

Sastojci:

  • 3 jagode
  • ½ žličice šećera
  • 40 ml Aperola
  • 60 ml Prosecca
  • 30 ml mineralne vode
  • jagode i kriška naranče za dekoraciju

Priprema: U posudi vilicom dobro zgnječite jagode i pomiješajte ih sa šećerom. Zatim procijedite u čašu, dodajte led i Aperol te dobro promiješajte. Sve prelijte Proseccom i mineralom vodom te ukrasite kriškom naranče i jagodama. Sastojci su dovoljni za jednu čašu ovog osvježavajućeg napitka i omiljenog koktela mnogih Talijana.


Uživajte u pripremi ovih gastro specijaliteta, pronađite ‘Okuse Italije’ u Konzumu i ne zaboravite se okušati u nagradnoj igri. Prijave su moguće do 14. lipnja 2023. godine, a sve što trebate je kupiti najmanje dva proizvoda talijanskih proizvođača u Konzum prodavaonici ili web shopu. Možda baš vi osvojite Fiat 500 ili Vespu Primavera. Buon appetito!


Sadržaj nastao u suradnji s Konzumom.