Vikend recept

Ova torta je toliko fina da je se isplati peći i na samu Staru godinu

Recept nam je dala Irena Gavran s bloga i Instagram profila Pregacha

FOTO: @pregacha

O tortama Irene Gavran, koja se krije iza bloga i Instagram profila Pregacha, pisali smo vam već nekoliko puta. Kad smo vidjeli da je za svoj najnoviji recept, Oreo-kava tortu napisala da je, bez lažne skromnosti, jedan od najboljih koji je ikad napravili, znali smo da je vrijedna paljenja pećnice, i to čak i na Staru godinu. Kao što joj sam naziv sugerira, glavne su zvijezde kava i poznati američki keksi, a što će vam sve još trebati i kako je pripremiti, provjerite u nastavku.

Oreo-kava torta

Oreo torta – sastojci:

Biskvit

6 jaja
200g šećera
1 vanilin šećer
100ml ulja
4 žlice skuhane i ohlađene kave
170g glatkog brašna
40g kakaa
1 prašak za pecivo

Krema

200g bijele čokolade
170g kondenziranog mlijeka
500g mascarponea
500ml vrhnja za šlag
100g oreo keksa

@pregacha

Oreo torta – priprema:

1. Kalup promjera 26 centimetara obložimo papirom za pečenje (i dno i stranice). Pećnicu upalite na 180 stupnjeva (kod Irene s ventilacijom). Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg s prstohvatom soli i ostavite sa strane.

2. Žumanjcima dodajte šećer, rum i ulje, pa miksajte dok smjesa ne posvijetli i ne poveća volumen. Dodajte prosijane suhe sastojke i miksajte da se sve sjedini (bit će to baš teška smjesa, ljepljiva i čvrsta). Na kraju, rukom i špatulom umiješajte snijeg od bjelanjaka, s tim da Irena 1/3 s bjelanjcima umiksa da se ona gore smjesa malo razrijedi i bude lakša za umiješati ostatak bjelanjaka.

3. Smjesu istresite u kalup, poravnajte i pecite 30 do 35 minuta. Biskvit izvadite, ohladite i prerežite na tri jednaka dijela. Natopiti bijelom kavom s rumom, okuse prilagoditi sebi.

4. Piškote namočiti u ohlađenoj slatkoj kavi s rumom. Količina piškota ovisi o kalupu, Ireni je trebao standardni paket i još nekoliko komada mimo njega.

5. Slaganje: Kalup oko stranica obložite papirom za pečenje da bude nešto viši od obruča, jer je torta jako visoka. Na dno stavite jedan biskvit, polijte ga ravnomjerno s bijelom kavom, dodajte pola kreme s Oreom, pa poslažite piškote namočene u kavu i rum, zatim istresite i poravnajte bijelu kremu. Zatim ide drugi biskvit, ponovite sve ovim redom. Na kraju poklopite trećim biskvitom (Irena ostavi dio što je bio na dnu za vrh, jer je najravniji). Tortu ukrasite po želji.