Osam brzih jela za užurbani tjedan: Glavni obrok i desert gotovi u 40 minuta? Moguće je, imamo recepte
S provjereno dobrim proizvodima po povoljnim cijenama
Ponekad nam se čini da nam 24 sata u danu jednostavno nije dovoljno za sve obveze koje imamo na to do listi, a kuhanje je svakako jedna od tih aktivnosti koja zahtijeva vrijeme i trud. Kako bismo uštedjeli vrijeme, a ujedno i pojeli nešto pripremljeno kod kuće što se može ponijeti sljedeći dan na posao, pripremili smo pet vrlo jednostavnih jela i tri brzinska deserta koja su idealna za utažiti želju za slatkim. Sva jela smo pripremili s provjereno dobrim proizvodima Konzumovih robnih marki po povoljnim cijenama.
Svježa tjestenina s pestom
Sastojci:
- 1 paket Minute spatzli svježe tjestenine
- 3 žlice maslinovog ulja
- 3 češnja češnjaka
- 1 staklenka Minute pesto umaka rosso
- 200 g K Plus grana padano ribanog sira
- 2 šake svježe rukole
Priprema: Za ljubitelje tjestenine i okusa Italije, ovaj će ručak biti idealan, a posebno oduševljava njegova jednostavna priprema. Na tavi zagrijati tri žlice maslinovog ulja i tri češnja nasjeckanog češnjaka. Kratko popržiti te dodati Minute spatzli svježu tjesteninu. Sve zajedno miješati nekoliko minuta, potom dodati Minute pesto umak od crvenih rajčica i K Plus grana padano ribani sir. Miješati na laganoj vatri dvije do tri minute i pustiti da se sjedini. Jelo servirati uz dodatak svježe rukole.
Panirani oslić s rikolom i skyrom
Sastojci:
- 1 paket Minute paniranog oslića
- 5-6 žlica maslinovog ulja
- 1 paket Minute krumpirovih kriški
- 150 g Active Zone skyr protein jogurta
- vlasac, bosiljak i ružmarin
- prstohvat soli
- prstohvat papra
- 5-6 kapi limunovog soka
- svježa rukola ili drugo lisnato povrće po želji
Priprema: Za lagan ručak bez puno masnoća, Minute panirani oslić potrebno je odmrznuti i staviti u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje. Svaki komad oslića premazati s nekoliko kapi maslinovog ulja. U istu posudu staviti Minute kriške krumpira, također premazane maslinovim uljem. Sve zajedno peći na 220 °C stupnjeva, otprilike 20 minuta. Za to vrijeme treba sa strane pripremiti umak od Active Zone skyr protein jogurta s dodatkom vlasca, bosiljka i ružmarina, malo soli i papra te žličicom limunovog soka. Jelo savjetujemo servirati uz salatu od rukole ili nekog drugog lisnatog povrća.
Povrtna pizza
Sastojci:
- 1 paket Minute svježeg tijesta za pizzu
- 1 staklenka Minute pesto umaka rosso
- 250 g K Plus pizza mix ribanog sira
- 100 g K Plus mozzarella mekog punomasnog sira
- desetak svježih cherry rajčica
- 2-3 žličice origana
- pola glavice ljubičastog luka
- 1 paket svježih šampinjona
- 1 svježa tikvica
- nekoliko K Plus crnih maslina
- dvije šake svježe rukole
Priprema: Budući da malo tko ne obožava pizzu, osmislili smo verziju u kojoj ćete moći uživati bez imalo grižnje savjesti. Minute svježe tijesto za pizzu staviti u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje. Tijesto namazati Minute umakom od rajčice s bosiljkom, posuti ga K Plus pizza mixom ribanog sira i poslagati komadiće K Plus mozzarella mekog punomasnog sira. Dodati svježe cherry rajčice, origano te po želji nasjeckani ljubičasti luk, svježe šampinjone, tikvice i K Plus crne ili zelene masline. Pizzu je potrebno peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 220 °C stupnjeva, otprilike 15 minuta. Nakon pečenja, pizzu obilno posipati svježom rukolom i cherry rajčicama.
Lasagne
Sastojci:
- 1 paket Minute bolognese lasagna
- 1 glavica zelene salate
- 100 g K Plus grana padano ribanog sira
- nekoliko svježih cherry rajčica
- K Plus acceto balsamico ocat
- začini po želji
Priprema: Slasne lasagne u bogatoj kombinaciji sa sirom i mesom, primamljiv su obrok za bilo koji dio dana. Za ovo jelo gotovo je sve spremno u nekoliko sekundi, potrebno je samo s paketa gotovih Minute bolognese lasagna skinuti foliju te ih peći 30 minuta na 190 °C stupnjeva. Prije serviranja savjetujemo ih posuti K Plus grana padano ribanim sirom te s nekoliko kapi maslinovog ulja. Za prilog smo pripremili lisnatu salatu sa cherry rajčicama, začinjenu K Plus acceto balsamico octom i začinima po želji.
Salata s posnim sirom i tunjevinom
Sastojci:
- 1 paket svježe miješane lisnate salate
- 1 paket svježeg mladog špinata
- 2 svježa krastavca
- 7-8 žutih cherry rajčica
- maslinovo ulje
- 60 g majoneze
- desetak kapi soka od limuna
- začini po želji
- 200 g Ocean tunjevine
- 150 g Active Zone posnog sira
- 60 g Active Zone Fiber+ zobenih krekera
Priprema: Kada želite na jelovniku pronaći nešto zdravo i nutritivno bogato, a opet i nešto što je prigodno za kvalitetan međuobrok, salata s tunjevinom čini se kao odlično rješenje. Miješanu lisnatu salatu i mladi špinat dobro oprati i ocijediti. Sa strane narezati prethodno očišćene kisele krastavce i žute cherry rajčice. Dodatno napraviti dresing od maslinovog ulja, majoneze, soka od limuna, soli, papra i začina po želji. Umiješati ga u salatu. Povrću dodati Ocean tunjevinu iz konzerve i četiri – pet žlica Active Zone posnog sira. Sve dobro promiješati. Salatu preporučamo servirati uz Active Zone Fiber+ zobene krekere. Po želji, tunu možete zamijeniti i komadićima pečene puretine ili lososa koji su jednako dobra kombinacija uz svježi posni sir.
Štrudla sa sladoledom
Sastojci:
- 1 paket Minute štrudle s jabukama
- 2 žlice ulja ili 1 razmućeno jaje
- 30 g šećera u prahu
- sladoled od vanilije
Priprema: Za neodoljivi miris deserta koji nas jako podsjeća na omiljene trenutke iz djetinjstva, Minute štrudlu s jabukama prvo je potrebno staviti u posudu za pečenje prethodno obloženu papirom za pečenje. Prije pečenja, štrudlu možete premazati razmućenim jajetom ili s malo ulja. Pećnicu zagrijte na 200 °C stupnjeva te štrudlu pecite oko 30 minuta. Ispečenu štrudlu izvadite iz pećnice, ostavite da se malo ohladi, narežite na šnite i po želji posipajte šećerom u prahu. Još toplu štrudlu servirajte uz sladoled od vanilije. Osim štrudle s jabukama, možete kušati i onu s nadjevom od šumskog voća iz ponude robne marke Minute. Idealno ju je poslužiti sa sladoledom od vanilije te uz umak od K Plus smrznutog šumskog voća. Smrznuto šumsko voće potrebno je ugrijati na tavi, dodati med i listiće mente – i umak je spreman za uživanje.
Chia puding sa šumskim voćem
Sastojci:
- 1 šalica Bio Zone biljnog mlijeka po želji
- 1/4 šalice Garden Good chia sjemenki
- 2 žlice agavinog sirupa ili meda
- 1 šalica K Plus smrznutog šumskog voća
- pola čaše Active Zone proteinskog ili skyr jogurta
- voće po želji
- 50 g Active Zone Fiber+ integralnih keksa
Priprema: Ovaj je desert u potpunosti prigodan i za one koji zaista paze na svoju liniju te u širokom luku izbjegavaju slastice. Za pripremu je potrebno u jednu šalicu Bio Zone biljnog mlijeka po izboru, usipati 1/4 šalice Garden Good chia sjemenki. Po želji zasladiti agavinim sirupom ili medom. Sastojke promiješati i ostaviti u hladnjaku dva do tri sata kako bi chia sjemenke nabubrile. Prije serviranja, u blenderu ili štapnim mikserom izmiješati jednu šalicu K Plus šumskog voća, pola čaše Active Zone proteinskog ili skyr jogurta. Dobivenu smjesu staviti na vrh chia pudinga te ju ukrasiti svježim voćem po želji. Uz puding je idealno servirati i Active Zone Fiber+ integralne kekse od cjelovitih žitarica.
Okruglice od šljiva s bijelom čokoladom
Sastojci:
- 1,5 l vode
- 100 g K Plus maslaca
- 200 g krušnih mrvica
- 2-3 žlice šećera
- Minute okruglice sa šljivama
Priprema: Dok ih neki jedu kao glavno jelo, okruglice s voćem mogu poslužiti i kao odličan desert koji se sprema u svega nekoliko minuta. U posudu za kuhanje potrebno je sipati 1,5 l vode i ostaviti da zavri. U zakuhalu vodu dodavati jednu po jednu Minute knedlu sa šljivama. Kuhati ih otprilike desetak minuta, sve dok se knedle ne počinju dizati na površinu vode. Sa strane na tavi rastopiti K Plus maslac i na njemu popržiti krušne mrvice. Kuhane knedle uvaljati u smjesu mrvica i maslaca te po želji posuti šećerom. Ako želite, sa strane možete otopiti bijelu čokoladu s malo maslaca, što vam može poslužiti kao slasni umak za knedle. Osim okruglica sa šljivama, možete pripremiti i one s marelicama te istovremeno uživati u dva različita okusa.
Fotografija: Vjekoslav Skledar
Food styling: Ana Galić i Barbara Jazvić (Studio ONNE)
Sadržaj nastao u suradnji s Konzumom.