Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.
FOTO: Aleksandar Selak
Teriyaki losos (10,50 €)

Novo mjesto

Otišli smo na ručak u Matsu, novi restoran azijske hrane na zapadu grada. Teriyaki losos je baš dobar

Nude sve od gyoza i sushija, preko bunsa, pa do wokova i teriyaki lososa

Novo mjesto

Novo mjesto Otišli smo na ručak u Matsu, novi restoran azijske hrane na zapadu grada. Teriyaki losos je baš dobar

Nude sve od gyoza i sushija, preko bunsa, pa do wokova i teriyaki lososa

Teriyaki losos (10,50 €)
FOTO: Aleksandar Selak

Nakon Zaprešića, i Zagreb je dobio svoju ispostavu Matsu restorana, smještenog na zapadu grada, u Domobranskoj ulici na broju 27. Iza ovog asian fusion restorana krije se ista grupacija koja stoji iza ultra popularnog lanca Batak Grill, pa je sasvim izvjesno da će se i Matsu, pokaže li se uspješnim kod zagrebačke publike, širiti na još nekoliko lokacija. A ako je suditi prema stanju koje smo ondje zatekli jučer tijekom ručka, na dobrom su putu.

Aleksandar Selak

Kako smo ranije čuli da se u Matsuu za vrijeme ručka već traži mjesto više, nismo htjeli riskirati, pa smo svoje rezervirali. Motiv našeg dolaska bilo je isprobavanje njihove ponude, pa iako nam je uređenje prostora u ovoj priči bilo sekundarno, moramo reći da je restoran uređen odmjereno i sa stilom, a što je najvažnije, ondje smo se od prvog do zadnjeg trenutka osjećali vrlo ugodno.

Od gyoza i sushija, preko bunsa, pa sve do wokova i teriyaki lososa

Karta jela prilično je klasična, ali dovoljno raznolika. Za predjela nude kozice u panko mrvicama, edamame mahune, tradicionalnu tajlandsku juha s mesom kozica Tom Yum Kha, kao i nezaobilazne gyoze (sa svinjetinom ili piletinom) te čak četiri opcije proljetnih rolica; s povrćem, patkom, lososom te kombinacijom kozica i piletine. Raspon cijena nabrojanih predjela kreće se između 3,90 eura (edamame) i 9,20 eura (kozice u panko mrvicama).

Aleksandar Selak

Imaju i kartu sushija, s dovoljno izbora za različite ukuse, a koja opet ne odlazi u pretjeranu širinu. Nude Nigiri, Uramaki i Special Rolls opcije (možete naručiti i vege verziju s tofuom) te gotove plate čije se cijene kreću između 10,40 i 11,90 eura. Ugodno smo se iznenadili kad smo na meniju vidjeli tri vrste toplo-hladnih salata koje funkcioniraju kao glavna jela, a kojih u zagrebačkim restoranima još uvijek nedostaje. Možete tako birati između salate od tune i povrća s tostiranim sezamom, salate s piletinom i kikirikijem te salatom od kozica i liganja s aromatiziranim daikonom, po cijenama između 7,90 i 9,20 eura. Prije klasičnih glavnih jela, na jelovniku smo vidjeli još i dvije verzije sve popularnijih bunsa, koji u Matsu serviraju uz svinjsku potrbušinu ili katsu piletinu (7,90, odnosno 6,60 eura).

Aleksandar Selak

Za glavna jela u ponudi imaju file brancina u panko mrvicama s wok povrćem, yakitori ražnjiće od piletine, teriyaki losos i svinjeći panang curry, a cijene se kreću od 7,90 do 10,50 eura. Konačno, u istom rasponu cijena nude i četiri vrste woka; s piletinom, ramstekom, kozicama te onaj u vege verziji s dimljenim tofuom. Karta deserata jedna je od većih koje smo u ovom tipu restorana naišli u Zagrebu, pa tako obuhvaća sve do rižinog pudinga s voćem, preko mochija, do slatke verzije proljetnih rolica (cijene se kreću od 2 pa do 5,20 eura).

Što smo probali i kako nam se svidjelo?

Naš smo ručak započeli gyozama sa svinjetinom, predjelom koje se nudi u gotovo svakom azijskom restoranu u Zagrebu i čiju kvalitetu lako možemo usporediti s ostalima te proljetnim rolicama punjenim konfitiranom patkom i povrćem s tonkatsu umakom i limetom. Gyoze su bile školski odrađene, dok bi kod rolica više voljeli da su bile klasično pržene umjesto pohane.

Gyoze svinjetina (5,60 €) Aleksandar Selak

Za glavna jela smo odabrali salatu s piletinom i kikirikijem te losos mariniran u miso pasti, glazirani teriyaki umakom s wok povrćem, wakama algama, basmati rižom i tostiranim sezamom. Salata je bila dobra, a jedina zamjerka ide tome što tehnički nije salata, budući da su svi sastojci (osim kikirikija) bili pirjani. Losos je također bio dobar, porcija vrlo izdašna, a učinilo nam se i da je upravo to jelo ono koje naručuje najveći broj gostiju, što su nam konobari onda i potvrdili.

Spring rolls patka (6,60 €) Aleksandar Selak

Za desert smo kušali mochi od kokosa, pistacija i manga te kremasti puding od sushi riže s domaćim voćnim pireom i zaključili da mochi premoćno odnosi pobjedu. Konačno, kušali smo i njihova vrlo dobra dva autorska koktela, jedan slađi s marakujom i jedan koji nudi varijaciju Moscow Mulea, ali s dodatkom ruže i bergamota.

Salata s piletinom i kikirikijem (7,90 €) Aleksandar Selak

Nakon obilnog ručka, zaključujemo da je Matsu siguran izbor azijskog restorana za široke mase. Cijene su umjerene, porcije relativno obilne, a okusi prilagođeni svima kojima bi autentična tajlandska, kineska ili druga azijska kuhinja bila pretjerano intenzivna. I još jednom, ambijent je vrlo ugodan, a usluga na vrlo visokom nivou.

Teriyaki losos (10,50 €) Aleksandar Selak

Matsu restoran radi svaki dan od 11 do 23 sata, a dostupan je i na platformama Wolt i Glovo. Također, sve detalje ponude možete provjeriti na njihovoj urednoj i funkcionalnoj web stranici, kojom se ni većina etabliranih zagrebačkih restorana, nažalost, još uvijek ne može pohvaliti.

Mochi (5,20 €) Aleksandar Selak

 

Rižin puding s voćem (3,90 €) Aleksandar Selak