Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Vikend recept

Vikend recept Vikend recept koji će vas iznenaditi: napravite prefini cheesecake kolač u obliku kuglofa

Za njega je zaslužna Anamarija s Instagram profila Mrvice sa stola

FOTO: @mrvicesastola

Cheesecake kolač nije onaj kojeg pamtimo iz djetinjstva, pa ipak, jednom kad je postao masovno popularan i na našim prostorima, jeli smo ga možda i prečesto. Upravo će zato danas mnogi između njega i nekog drugog radije odabrati drugi, ali uvjeravamo vas da postoje još neke njegove inačice kojima trebate pružiti priliku. Na Instagram profilu Anamarije, Mrvice sa stola, ovih smo dana naišli na recept za cheesecake kolač u formi kuglofa, s čokoladnim biskvitnim tijestom. Cijeli recept vam donosimo u nastavku, i nekako smo uvjereni da će vas privući baš kao što je privukao i nas.

Cheesecake kolač

@mrvicesastola

Sastojci

  • 350 g brašna
  • 125 ml mlijeka
  • 4 jaja
  • 250 g šećera
  • 1 vanilin šećera
  • 200 g maslaca
  • 50 ml ulja
  • 150 g tamne čokolade
  • 4 žlice kakaa
  • 1/2 praška za pecivo

Mascarpone krema

  • 500 g mascarponea
  • 2 jaja
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 30 g gustina

Priprema

1. Za biskvitno tijesto prvo čokoladu otopite na pari. U posebnoj zdjeli miksajte omekšali maslac, šećer i vanilin šećer, dodajte ulje i jedno po jedno jaje (između dodavanja svakoga kratko izmiksajte smjesu).

2. Brašno, prašak za pecivo i kakao promiješajte, prosijte i dodajte u smjesu maslaca i šećera. Zatim dodajte mlijeko, kratko promiješajte i na kraju dodajte otopljenu čokoladu. Sve zajedno izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica.

3. Za mascarpone kremu prvo kratko izmiksajte jaja s obje vrste šećera, zatim dodajte mascarpone i gustin i dobro sjednite sve sastojke.

4. Kalup za pečenje dobro namastite i pobrašnite pa ulijte 2/3 tamne smjese. Žlicom ili špatulom smjesu utisnite prema rubovima kalupa tako da vam u sredini ostane prostor u koji ćete uliti mascarpone kremu.

5. Mascarpone kremu zatim ulijte u kalup, zagladite a preko nje rasporedite ostatak tamne smjeste i poravnajte.

6. Kolač pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva 50 do 55 minuta. Pečeni kolač kratko prohladite i još mlaki izvadite iz kalupa.