Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

DIZAJN INTERIJERA

DIZAJN INTERIJERA Ovaj starogradski stan u Zagrebu uskoro postaje moderni dom. Vlasnici su u njemu poželjeli imati dva ulaza

FOTO: Mirjana Mikulec Interijeri

Vlasnici su željeli da njihov stan u staroj zgradi u centru Zagreba bude modernog koncepta, ali i da istovremeno zadrži duh autohtonog. Imamo uvid

Arhitekti i dizajneri iz Studija Mirjana Mikulec odgovorili su uspješno na zahtjev investitora koji su željeli od starog stana u centru Zagreba stvoriti novi moderni dom. Naime, opće je poznato kako stare zgrade u gradskim središtima, koje često nazivamo i historicističkima, nerijetko kriju ne samo vrlo zanimljive i originalne, nego i moderne interijere. Upravo takav će biti i trosobni stan od 100 četvornih metara čiji je prijedlog uređenja u fazi izvedbe, no iz studija Mirjane Mikulec odlučili su nam pokazati o čemu je riječ. Kako doznajemo, vlasnici su sredovječni par koji imaju želju da njihov novi dom u strogom centru Zagreba, u zgradi građenoj krajem 19. stoljeća postena moderna i funkcionalna životna oaza.

Proslava oporbe u Venezueli
AFP/AFP PHOTO

Pored želje da stan ima spavaću sobu s garderobom, zasebnu gostinjsku sobu te dnevni boravak s blagovaonicom, vlasnici su stavili naglasak na suvremeni dizajn, ali da se ipak zadrži karakter i duh prostora. No, ne kroz uređenje nego kroz poštivanje originalnog tlocrta. Tako će stan, prema novom idejnom rješenju, zadržati dvostruki ulaz, što je inače bila praksa u starogradskim stanovima. Jedan od ulaza, koji je nekada uglavnom koristila posluga, vodi u hodnik, a drugi direktno u dnevni prostor, odnosno nekadašnji salon.

Također, iz Studija Mirjane Mikulec otkrivaju kako su vlasnici poželjeli da visina stropa ostane netaknuta te da se zadrže veliki i masivni unutarnji otvori kao koncept slobodnih prolaza iz prostorije u prostoriju. Plan je da se postojeći unutarnji otvori daju restaurirati. “Kako se maksimalno poštivao originalni tlocrt, tako je i kupaonica ostala na sadašnjoj poziciji i u nju se ulazi iz kuhinje. Nekoć je to bila soba za poslugu, ali je u međuvremenu postala kupaonica. Novim vlasnicima ovakav koncept nimalo ne smeta jer ih samo dvoje živi u stanu, a za goste ionako postoji toalet u koji se ulazi iz hodnika” objašnjavaju projektanti ovaj potez.

Uz to, arhitekti su predložili i da kuhinja, kako bi se vizualno odvajala od sadržaja koji vode iz nje (kupaonicu i ostavu s vešerajem), bude u s jedne strane obložena drvenim panelom koji će djelovati kao zid, a istovremeno će imati skrivena vrata unutar sebe koja će biti jedva vidljiva. Predloženo je da se većina namještaja radi po mjeri, a dominantne boje će biti bijela, bež, siva i crna koje će donijeti moderni štih. Pored drva, uzorci koji će biti prisutni u interijeru su popularni i vrlo atraktivni terrazzo kao i rado viđeni mramor. A kako će izgledati moderni dom implementiran u jedan građanski stan u Zagrebu donosimo vam u sklopu članka.

 

Screenshot