Top recepti

Ovo je jedini recept za humus koji će vam ikad trebati

Bliskoistočno jelo sa slanutkom i pastom od sezama koje se jede diljem svijeta

FOTO: shutterstock

Čak i ako se ne smatrate ljubiteljem/poznavateljem bliskoistočne kuhinje, velike su šanse da ste humus imali prilike probati. Riječ je o bliskoistočnom namazu sa slanutkom, pastom od sezama, maslinovog ulja, češnjaka i soka limuna, čiji recept može varirati ovisno o tome tko ga i kako točno želi spremiti. Gotovi se humus danas može kupiti u svakom supermarketu, i koliko god da su neke opcije korektne, ako ste u mogućnosti, uvijek ga nastojte pripremiti sami; tim više što većina recepta za humus ne može biti jednostavnija. Trebat će vam tek nekoliko sastojaka, dobar blender i manje od desetak minuta vremena. Probajte koristiti što kvalitetnije maslinovo ulje i ne preskčite korake poput dodavanja ledene vode prilikom blendanja (humus će tako biti kremastiji). Jedan izrazito lagani, ali provjerno dobar recept za humus pronašli smo na blogu Inspired Taste, a donosimo vam ga u nastavku.

Kako pripremiti domaći humus?

sastojci za humus
shutterstock

Recept za humus – sastojci

  • 1 konzerva slanutka ili 1 ½ šalice (250 grama) kuhanog slanutka
  • 1/4 šalice (60 ml) svježeg soka od limuna (1 veliki limun)
  • 1/4 šalice (60 ml) dobro izmiješanog tahinija
  • 1 mali češanj češnjaka (protisnuti)
  • 2 žlice (30 ml) ekstra djevičanskog maslinovog ulja, plus još za posluživanje
  • 1/2 žličice mljevenog kumina
  • 2 do 3 žlice (30 do 45 ml) vode s ledom
  • mljevena paprika ili sumak za posluživanje
  • soli prema ukusu

Recept za humus – priprema

1. U multipraktiku pomiješajte tahini i limunov sok, blendajte minutu, sastružite stranice i dno zdjele, a zatim blendajte još 30 sekundi. Ovo dodatno vrijeme pomaže tučenju tahinija, posljedično čineći humus glatkim i kremastim.

2. U umućeni tahini i limunov sok dodajte maslinovo ulje, nasjeckani češnjak, kumin i 1/2 žličice soli. Blendajte 30 sekundi, ostružite stranice i dno zdjele, a zatim blendajte još 30 sekundi ili dok se dobro ne izmiješa. Otvorite, ocijedite i isperite slanutak. Dodajte polovicu slanutka u multipraktik i blendajte minutu. Sastružite stranice i dno zdjele, zatim dodajte preostali slanutak i blendajte dok smjesa ne postane gusta i sasvim glatka; jednu do dvije minute.

3. Najvjerojatnije će humus biti pregust ili će još uvijek imati sitne komadiće slanutka. Kako biste to popravili, s uključenim blenderom polako dodajte dvije do tri žlice ledene vode dok ne postignete savršenu konzistenciju.

4. Prilagodite slanoću po potrebi. Poslužite humus s malo maslinovog ulja i malo mljevene paprike ili sumaka. U hermetički zatvorenoj posudi može vam stajati u hladnjaku do tjedan dana.