RECEPTI

Ovo su naši omiljeni ljetni recepti s rižom. Uspiju svaki put. Evo i zašto

FOTO: TMG Creative

Svaki od ovih recepata poprilično je jednostavan, samo treba znati odabrati pravu vrstu riže

Riža je savršena namirnica od koje možemo pripremati niz jela od hladnih salata ili rižota za predjela preko priloga s povrćem, popečaka ili raznih okruglica za glavno jelo pa sve do deserta kao što su razni pudinzi ili zdrave okruglice. Ona je vrlo lagana bezglutenska namirnica, ne sadrži kolesterol niti natrij, bogata je ugljikohidratima i lako probavljiva.

Osim toga, ona je vrlo jednostavna za pripremu, ali dolazi u raznim oblicima stoga je vrlo važno znati odabrati pravu rižu za jelo koje želimo pripremiti.

KAKO ODABRATI PRAVU VRSTU RIŽE

Kod odabira riže imajte na umu da nije svaka riža namijenjena svakom jelu. Ovdje možete pronaći i detaljan vodič kroz vrste riže koji možete isprintati i držati na hladnjaku kako biste uvijek mogli baciti pogled kada niste sigurni koju vrstu riže odabrati.

Međutim, svi znamo da se najbolje uči kroz praksu. Zato smo odabrale šest recepata koje članice Super1 obožavaju pripremati u svojim kućama. Za svaki je potrebna drugačija vrsta riže, a među receptima se kriju oni za juhe za koje ćete odabrati Zlato polje riža Sant Andrea, za savršene ljetne salate za koje će vam odlično poslužiti Zlato polje 3 Žitarice, zatim za rižote i složence za koja ćete odabrati Zlato polje riža Arborio, pa i oni za punjene paprike za koje ćete odabrati Zlato polje riža za Domaća jela. Otkrijte ih u nastavku.

Riblja juha s Malte

Riblja juha s Malte

Sastojci

oko 700 g manje bijele morske ribe
nekoliko listića svježe mente
malo svježeg mažurana
1 limun
100 ml bijelog vina
1 žlica Vegete
5 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
200 g luka
50 g Zlato polje riža Sant Andrea
4 češnja češnjaka
250 g sjeckane rajčice
crni papar
sol

Priprema

1. Ribu očistite, po potrebi narežite na manje komade ili isfiletirajte.
2. Dodajte nasjeckanu mentu, mažuran, nakapajte limunovim sokom, prelijte bijelim vinom i pospite 1 žlicom Vegete. Ribu ostavite marinirati.
3. Za to vrijeme na zagrijanu tavu dodajte maslinovo ulje i nasjeckani luk te popecite dok ne postane staklast.
4. Dodajte rižu, protisnuti češnjak, sjeckanu rajčicu, oko 800 ml vode, papar i pustite da zavrije.
5. Kad je juha kratko pokrčkala dodajte ribu i marinadu.
6. Kuhajte poklopljeno na laganoj vatri oko 15 minuta. Jelo nije potrebno miješati, već povremeno protresti posudu.
7. Jelo poslužite toplo.

Salata 3 žitarice sa škampima, mentom i avokadom

Salata 3 žitarice sa škampima, mentom i avokadom

Sastojci

200 g Zlato polje 3 Žitarice
200 g očišćenih škampa
maslinovo ulje
sol
crni papar
1 avokado
1 limun
listovi svježe metvice

Priprema

1. Mješavinu 3 žitarice dodajte u posoljenu vrelu vodu u omjeru 1:4 i kuhajte 18-20 min. Kuhane žitarice ocijedite i ohladite.
2. Repove škampa popecite na zagrijanom maslinovu ulju. Ohladite ih, dodajte kockice avokada, ocijeđeni limunov sok i nasjeckanu metvicu.
3. Sve dodajte ohlađenoj mješavini 3 žitarice, posolite i popaprite.
4. Poslužite odmah.

Rižoto s tikvicama

Rižoto od tikvica

Sastojci

500 g tikvica
2 žlice maslinova ulja
50 g luka
1 češanj češnjaka
160 g Zlato polje riža Arborio
50 ml bijelog vina
sol
crni papar
50 ml vrhnja za kuhanje
100 g skute
1 žlica popečenih listića badema

Priprema

1. Tikvice operite i naribajte. U široj tavi na zagrijanom maslinovu ulju popecite sitno narezani luk.
2. Dodajte protisnuti češnjak i rižu. Kratko popecite, uz miješanje dodajte tikvice, ulijte vino, a zatim i malo vode. Posolite i pospite mljevenim paprom.
3. Pirjajte na laganoj vatri povremeno podlijevajući vodom (oko 400 ml) i miješajući. Kad je riža gotovo kuhana, umiješajte vrhnje da dobijete kremastu strukturu. Kod posluživanja skutu narežite na kockice, a listiće badema popecite i pospite po rižotu prije posluživanja. Umjesto vrhnja za kuhanje možete dodati jednu žlicu sira mascarponea i vaš rižoto od tikvica je spreman za kušanje.

Salata 3 žitarice s mrkvom i fetom Screenshot

Salata 3 žitarice s mrkvom i fetom

Sastojci

300 g Zlato polje 3 Žitarice
500 g mrkve (okomito prerezane na pola ili na četvrtine)
2 luka (narezana na četvrtine)
1 žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja
100 g lista mladog špinata
100 g feta sira
sol
crni papar

Za preljev

2 žlice soka od limuna
1 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
1 žlica meda
2 nasjeckana češnja češnjaka
1 žličica mljevenog kumina
1 žličica dimljene paprike
1 žlica vode
sol
crni papar

Priprema

1. Mrkve prerežite okomito na pola ili na četvrtine, a luk na četvrtine.
2. Narezane mrkve i luk stavite u veliki lim za pečenje, začinite maslinovim uljem, posolite i popaprite.
3. Pecite u pećnici zagrijanoj na 190 °C 25 minuta.
4. U međuvremenu, skuhajte žitarice. Dodajte ih u vrelu vodu, u omjeru 1:5 i kuhajte 30-40 min.
5. Ocijedite i stavite u zdjelu za salatu.
6. Za preljev, u zdjelicu stavite ocijeđeni limunov sok, maslinovo ulje, med, nasjeckani češnjak, kumin, dimljenu papriku, vodu, sol i mljeveni crni papar. Izmiješajte, a zatim polovicu količine dodajte k toplim žitaricama i promiješajte.
7. Pečeno povrće začinite s preostalim preljevom i lagano ga umiješajte u žitarice zajedno sa špinatom.
8. Na salatu narežite fetu i poslužite.

Fini složenac s piletinom

Fini složenac s piletinom

Sastojci

2 žlice ulja
100 g luka
2 češnja češnjaka
200 g Zlato polje riža Arborio
500 ml kipuće vode
1 Kokošja kocka Podravka
100 g mladog graška
120 g mrkve narezane na kockice
2 žlice maslinovog ulja
600 g pilećih prsa
sol
50 g naribanog parmezana

Priprema

1. Na zagrijanom ulju kratko popecite nasjeckani luk i češnjak, dodajte rižu i zajedno popecite oko 2 minute.
2. U kipuću vodu dodajte kokošju kocku Podravka.
3. Kuhanim kokošjim temeljcem zalijte rižu, pa dodajte grašak i mrkvu.
4. Pileća prsa narežite na manje komade i popecite na zagrijanom maslinovom ulju do zlatnožute boje.
5. U vatrostalnu posudu ulijte temeljac s rižom i povrćem.
6. Po površini rasporedite pečenu piletinu i prekrijte folijom. Po želji još posolite i popaprite.
7. Pileći složenac pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 35 minuta.
8. Složenac pospite ribanim sirom i vratite u pećnicu da se zapeče dok se sir ne rastopi.
9. Prije posluživanja složenac možete posuti nasjeckanim peršinom. Poslužite sa zelenom salatom.

Punjene paprike

Punjene paprike

Sastojci

8 svježih paprika – srednje veličine
350 g mljevene teletine
350 g mljevene svinjetine
1 žlica nasjeckanog luka
3 češnja češnjaka
1 žlica nasjeckanog peršina
1 žličica slatke mljevene paprike
½ žličice mljevenog crnog papra
sol
1 jaje
2 žlice Vegete
100 g Zlato polje riža za Domaća jela
4 žlice ulja
400 ml pasirane rajčice
1 list celera
1-2 žličice kukuruznog škroba
300 ml vode

Priprema

1. Svježim paprikama odrežite kapice i izdubite ih.
2. Paprike operite i ocijedite.
3. Mljeveno meso pomiješajte pa dodajte luk, nasjeckani češnjak, peršin, crvenu papriku u prahu, papar, sol, jaje, 1 žlicu Vegete i rižu. Mesnu smjesu dobro izmiješajte i njome nadjenite pripremljene paprike.
4. Paprike kratko popecite na zagrijanom ulju sa svih strana, dodajte passatu, list celera, preostalu Vegetu, vode prema potrebi i kuhajte na laganoj vatri oko 50 minuta.
5. Potkraj kuhanja umiješajte kukuruzni škrob razmućen u malo vode.
6. Kuhane paprike poslužite uz pire krumpir.

Sadržaj nastao u suradnji s Podravkom