Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Mini vodič

Mini vodič Pet knjiga o modi i modnim stručnjacima koje ćemo pročitati 2023. godine

U 2023. stigao je niz uzbudljivih modnih naslova koje nećete moći ispustiti iz ruku

FOTO: Tgm creative

Iako ih često poimamo kao ukrase dobrodošle na vrhu planine magazina na stolićima za kavu u dnevnim boravcima, modne knjige često su vrijedan uvid u načine funkcioniranja industrije, pogled u privatne živote dizajnerskih genija i raskošan izvor informacija za sve one koji vide dalje od blještave vanjštine odjevnih predmeta. Ove godine tako nas čekaju dva nova memoara. Prvi je s potpisom legendarne kostimografkinje Patricije Field koja je zaslužna za kostime u serijama Seks i grad i Emily u Parizu. Drugi je napisala Aurora James, vlasnica brenda Brother Vellies i autorica inicijative The Fifteen Percent Pledge koja obvezuje velike trgovce da 15 posto prostora na svojim policama posvete proizvodima proizvođača crne boje kože.

Godina je u znaku Karla Lagerfelda i Chanela pa nije čudno da je William Middleton tempirao izlazak dizajnerove biografije netom prije ovogodišnje Met Gale. Sjajan uvid u štetne prakse unutar modne industrije nudi Alec Leach u svojoj knjizi The World Is On Fire But We’re Still Buying Shoes, a sve o usponima i padovima brenda J.Crew nudi nam Maggie Bullock u svojoj knjizi The Kingdom of Prep: The Inside Story of the Rise and (Near) Fall of J.Crew. Više o ovim knjigama te tome gdje ih nabaviti i po kojoj cijeni otkrijte u nastavku.

The World Is On Fire But We’re Still Buying Shoes

Autor: Alec Leach
O čemu se radi: Debitantska knjiga bivšeg urednika stila u Highsnobietyju istražuje zašto smo još uvijek opsjednuti s prekomjernom kupovinom i trendovima dok nam planet umire. Leach daje odličan insajderski uvid u modnu industriju, nudi novi pogled na odnos konzumerizma i klimatskih promjena i poziva na sporiju modu. Knjiga je izašla na samom kraju 2022. godine.
Cijena: 15 € + 5 € za dostavu
Gdje kupiti: Alec Leach

Pat in the City

Autorica: Patricia Field
O čemu se radi: Legendarna kostimografkinja Seksa i grada napisala je memoar. Otkrila je sve o tome kako je dobila posao na kultnoj seriji, kako je nagovorila Darrena Stara da Sarah Jessica Parker na uvodnoj špici nosi mini suknju od tila, pa i kako je raditi na seriji Emily In Paris za koju nije ni približno hvaljena kao za Seks i grad. Knjiga je izašla u veljači 2023. godine, Vogue piše da je nezaobilazno štivo za sve fanove serije.
Cijena: 23,99€ + 10,75 € za dostavu
Gdje kupiti: Amazon

Paradise Now

Autor: William Middleton
O čemu se radi: Novinar i autor William Middleton radeći za WWD, W i Harper’s Bazaar čitavu je karijeru pratio Karla Lagerfelda, intervjuirao ga i družio se s njime. Rezultat tih godina bliskih susreta je ova biografija koja donosi uvid u zbivanja iza kulisa. Middleton u knjizi analizira fenomen Lagerfelda kao dizajnera i nezaobilazno je štivo u ovoj godini Lagerfelda i Chanela. Knjiga je objavljena u veljači 2023. godine.
Cijena: 32,99 € (dostava unutar Hrvatske je besplatna)
Gdje kupiti: Znanje

Wildflower

Autorica: Aurora James
O čemu se radi: Osnivačica brenda Brother Vellies napisala je memoir u kojem otkriva kako je pokrenula The Fifteen Percent Pledge, inicijativu koja obvezuje velike trgovce da 15 posto prostora na svojim policama posvete proizvodima proizvođača crne boje kože. U knjizi piše o svom privatnom životu, karijeri i težnji da stvori ravnopravnije uvjete u ekonomiji. Knjiga je objavljena 9. svibnja 2023. godine.
Cijena: 22,71 € + 4 € za dostavu
Gdje kupiti: Amazon

The Kingdom of Prep: The Inside Story of the Rise and (Near) Fall of J.Crew

Autorica: Maggie Bullock
O čemu se radi: Novinarka i autorica Maggie Bullock provela je čitavu karijeru u New Yorku radeći za Vogue i Elle prije no što se odvažila na neovisan način rada i život na selu. Njezina knjiga o legendarnom brendu J. Crew prati uspone i padove kultnog J. Crewa kako tijekom najpoznatije ere kreativne direktorice Jenne Lyons, tako i prije i poslije njezine vladavine. Knjiga je objavljena 7. ožujka 2023.
Cijena: 30,40€ + 8,83€ za dostavu
Gdje kupiti: Amazon