Nekad je nužno odabrati stranu
Super hrana

Pitale smo svoje prijateljice koja je njihova hrana za dušu. Dale su nam neke pregenijalne recepte

Foto: Thinkstock

Želite li trajno usvojiti zdrav način prehrane, da biste se osjećale zadovoljno i dobro, a ne frustrirano, ona mora uključivati jela koja uistinu volite

Tjestenina i riža su, na neki način, poput dobrog, starog prijatelja koji je uvijek tu kad vam je najpotrebniji. Jednostavni za pripremu, a mogućnosti su razne, sve je na vama i vašoj mašti.

Kuhanje i jedenje ne smije se svoditi na brojenje kalorija: naglasak treba biti na kvalitetnim sastojcima i uživanju u hrani. A upravo tjestenina – koja se spravlja od vrlo jednostavnih sastojaka, kao što su brašno, voda i ponekad jaja – savršeno odgovara tim kriterijima. No, upozoravaju stručnjaci, nije važno samo što jedete, već i kako jedete. Primjerice, umjesto da ukusna jela jedete ispred TV ekrana, sjednite za stol s prijateljima ili obitelji i uživajte u dobroj hrani i atmosferi.

Nina, komunikacijska savjetnica (42)

“Kad mi je dosta svega, posegnem za dobrom tjesteninom. Kao da je sva utjeha u njoj“

Široki rezanci s lososom Foto: Thinkstock

Ninin recept:

Pečeni losos sa širokim rezancima i salatom od boba

Sastojci:

  • 0,5 kg širokih rezanaca s jajima Zlato polje
  • 1 šalica očišćenog boba
  • 2 češnja češnjaka
  • komadić đumbira veličine 2,5 cm
  • 1/3 šalice umaka od soje
  • 1/3 šalice bijelog vina
  • 2 jušne žlice umaka od rajčica
  • 1 jušna i 1 čajna žličica smeđeg šećera
  • 2 čajne žličice sezamovog ulja
  • 1 čajna žličica čili umaka
  • 1 šalica naribane mrkve
  • 3 nasjeckana mlada luka
  • ¼ šalice nasjeckanog svježeg peršina
  • 2 jušne žlice preprženih sjemenki sezama
  • 0,5 kg fileta lososa

Priprema:

Veliki lonac s vodom stavite na vatru da zavrije. Dodajte široke rezance i bob te kuhajte oko sedam minuta, odnosno dok rezanci ne omekšaju. Ocijedite rezance i bob te držite pod mlazom hladne vode dok rezanci ne prestanu biti slijepljeni. Za preljev, sameljite u blenderu češnjak i đumbir, zatim dodajte umak od soje, vino, umak od rajčica, smeđi šećer, sezamovo ulje i čili umak te ponovo uključite blender dok se sastojci ne pomiješaju u jednoličnu smjesu.

Rezance i bob stavite u veliki lonac, dodajte mrkvu, mladi luk, peršin i sjemenke sezama, prelijte pripremljenim preljevom i lagano protresite lonac. Stavite u hladnjak na tri sata. Neposredno prije posluživanja zagrijte grill u pećnici na srednju temperaturu. Lim prekrijte papirom za pečenje i na njega položite filete lososa tako da koža bude okrenuta prema dolje. Pecite filete pod grillom 8 do 10 minuta, zatim ih izvadite na poslužavnik i ostavite da se malo ohlade i tada skinite kožu s ribe.

Anja, bankarska službenica (33)

“Kad sam gladna, nisam svoja, a kad sam gladna i pod stresom, grizem sve ispred sebe. I onda pripremam prefine rižote. Samo mi je nebo granica!”

Pumpkin risotto with cod and sweet pepper

Anin recept:

Rižoto od limuna, bosiljka i dimljenog brancina

Sastojci:

  • 170 g dimljenog brancina
  • 1 l pilećeg temeljca
  • sol i svježe mljeveni papar
  • 1 glavica nasjeckanog ljubičastog luka
  • 3 rebra nasjeckanog lisnatog celera
  • 2 nasjeckana češnja češnjaka
  • 250 g riže arborio vakum Zlato polje
  • 150 ml suhog vermuta ili bijelog vina
  • 1 veća vezica svježeg bosiljka
  • sok i korica dva limuna
  • 100 g parmezana, svježe naribanog
  • 3 žlice mascarponea

Priprema:

Nasjeckati luk i lisnati celer te ih pirjati na maslacu. Kad omekšaju dodati rižu i češnjak, promiješati da se riža obloži maslacem, tostirati je nekoliko minuta pa podliti vinom. Kad vino iskuha početi polako podlijevati povrtnim ili pilećim temeljcem. Riži dodati naribanu koricu limuna, sok limuna, mascarpone, parmezan i natrganu dimljenu ribu. Na samom kraju, pet minuta prije posluživanja, dodati bosiljak. Poslužite vruće.

 

Sanja, profesorica (37)

“Nema mi ništa bolje od gledanja serija uz tanjur dobre tjestenine s brdom povrća. To je mojih pet minuta, u kojima uživaju sva moja osjetila”

pasta salad with tomato and broccoli

Sanjin recept:

Fusilli s brzim umakom od rajčica, bijelim grahom i cvjetovima brokule

Sastojci:

  • 1 jušna žlica maslinovog ulja
  • 1 mala nasjeckana glavica luka
  • sol
  • 4 usitnjena češnja češnjaka
  • prstohvat mljevene ljute papričice
  • 6 šalica opranih i usitnjenih listova i cvjetova brokule
  • 3 šalice rajčica narezanih na kockice
  • 1 jušna žlica origana + nekoliko grančica origana za ukrašavanje
  • konzerva bijelog graha (ocijeđenog)
  • ¾ šalice parmezana
  • 400 grama fusilla durum Zlato polje

Priprema:

Lonac s vodom stavite na vatru da zavrije. U međuvremenu, u drugom loncu zagrijte ulje, dodajte luk i prstohvat soli te pržite šest minuta, odnosno dok luk ne poprimi zlatnu boju. Dodajte češnjak, mljevenu ljutu papriku i brokulu te kuhajte osam minuta, dok povrće ne omekša. Zatim dodajte rajčice i origano te još prstohvat soli, smanjite plamen i lagano pirjajte.

Kad voda zavrije, stavite fusille i kuhajte oko sedam minuta, da budu kuhani “al dente”. Na polovici kuhanja tjestenine u umak dodajte bijeli grah te ga lagano zdrobite štapnim mikserom ili viljuškom kako bi se umak zgusnuo. Nastavite kuhati umak još pet minuta.

Ocijedite tjesteninu i stavite je odmah natrag na plamen, dodajte polovicu umaka i brzo promiješajte. Razdijelite tjesteninu u šest tanjura i prelijte preostalim umakom. Po želji, pospite parmezanom i ukrasite grančicama origana.

Sadržaj donosimo u suradnji s Podravkom