Novo mjesto

Posjetili smo concept store koji će obožavati hedonisti. Imaju fora božićne edicije

Ovo je više od trgovine, ovo je mjesto druženja i razmjene znanja

FOTO: Saša Ćetković

Već po ulasku se osjeća da Fine stvari nisu još samo jedna trgovina nego mjesto druženja i razmjene znanja u kojem stanuje na stotine probranih pića s potpisom najpoznatijih brendova iz svih krajeva svijeta. Dočekao nas je voditelj Hrvoje Šerkinić, poveo nas je na kratko putovanje okusima oko svijeta, a usput smo pronašli i fora ideje za poklone koji imaju priču.

U Finim stvarima pomno se biraju brendovi, prate se trendovi, osluškuje se puls scene. “Trudimo se biti što brži kako bismo na tržište doveli najnovije svjetske trendove. S godinama su nam se istančali i stil i ukus, znamo u kojem smjeru trebamo ići i što bi na sceni izazvalo zanimanje i trudimo se to imati”, govori te kaže da je scena vrlo živa. “Postoji jedan dio ljudi koji imaju interes za nove ginove i koktel kulturu, a postoji dio ljudi koji je zainteresiran za premium destilate. Kultura ispijanja destilata se uvelike promijenila s digitalizacijom, ljudi puno čitaju, interesiraju se, puno se druže. Postoje i zajednice koje se okupljaju oko specifičnih pića u kojima se izmjenjuju iskustva pa i radionice, koje i mi održavamo, gdje ljudi imaju prilike kušati neke stvari koje inače ne bi imali prilike.”

Stručna druženja svakog četvrtka

Hrvoje Šerkinić Saša Ćetković

Tijekom blagdana nastavljaju svoju priču s radionicama na kojima svakog drugog četvrtka poznavatelji svijeta destilata, ali i oni koji ga tek otkrivaju mogu uživati u neformalnom druženju uz razgovore o uzbudljivoj povijesti ekskluzivnih pića, tipologijama i načinima proizvodnje. “Naš format je kraći, jezgrovitiji, radionica traje oko sat i pol, a vode ih ljudi koji zadnjih desetak godina vode predavanja na tu temu u Hrvatskoj. To su veliki entuzijasti sa svjetskim iskustvom, stručni predavači s certifikatima, bivši barmeni, dakle uglavnom ljudi iz struke”, priča nam dodajući da to može biti vrlo lijep dar dragoj osobi.

U Cankarevoj čuvaju na stotine ekskluzivnih brendova. “Uvijek kada uđete u dućan naići ćete na nešto novo. Scena je vrlo dinamična, a takva je i naša ponuda. Uzmemo li za primjer škotske destilerije, one uvijek imaju bazna izdanja koja su vrlo bitna jer najbolje predstavljaju ono što oni žele reći prema svijetu, ali periodično imamo limitirana izdanja koja se kontinuirano mijenjaju. Ovo je vrijeme velike popularnosti tih vrsta destilata i ta limitirana izdanja dolaze i odlaze. Imamo primjer single caskova gdje se natoči samo jedna bačva u neku količinu boca i to je vrlo jedinstveno, uvijek postoje nijanse između tih edicija i one se kod nas mijenjaju”, priča Hrvoje dodajući da sva pića koja dolaze u malim edicijama imaju potencijal postati i kolekcionarski primjerci koje entuzijasti godinama čuvaju na policama.

Blagdanske edicije

Atlantska sol i citrusi pristaju uz note pića Saša Ćetković

Iz nešto ekskluzivnije linije izdvojio je viski iz škotske regije Islay koja je ime dobila po istoimenom otoku. “Kilchoman je mala, obiteljska destilerija koju vode Anthony Wills i supruga te njihova tri sina. Na posjedu oko destilerije imaju svoja polja na kojima uzgajaju ječam i ponosni su na to što se neke edicije koje izbacuju od samog zrna do punjenja u boce rade lokalno. Veoma je rijetko da se cijeli proizvodni proces nalazi na jednome mjestu. Izbacili su limitiranu seriju Sanaiga koji je dozrijevao u bačvama od šerija uz koji dolazi pomno rađena tamna čokolada edinburške čokolaterije COCO koja je za Machir Bay, nešto svježiji, zadimljeni viski koji dozrijeva u bačvama od burbona, osmislila čokoladu s atlantskom soli koja je pomno izrađena za ovu ediciju povodom blagdana”, govori.

Irski ribar Pete Saša Ćetković

Svake godine kuća Douglas Laing’s izbacuje svoju popularnu ediciju viskija po imenu Big Paet u božićnom ruhu. “Edicija za Božić 2022. je zapravo zadimljeni, blend viski. Peat je zapravo treset koji zadimljenom viskiju daje specifičan okus, a tamošnji ribar, kojeg su portretirali na ideju vlasnika destilerije, zove se Pete pa je tako nastala simpatična igra riječi u nazivu pića.

U Finim stvarima mogu se kupiti i shakeri, čaše i dozeri Saša Ćetković

U kolekciji ginova, posebno se ističe onaj američke destilerije kojoj se pridružio i glumac Ryan Reynolds. “House spirits destilery krenula je krajem 2000. godine iz Portlanda u Oregonu. To je bila suradnja između uspješnog barmena i destilera koji su se složili oko jednog specifičnog recepta. Kažu da je riječ o posebnom stilu gina koji su nazvali new western style i taj stil definira odmak od borovice koju su u Aviationu izjednačili s ostalom aromatikom koristeći lavandu, kardamom, naranču i korijen sarsaparille. Malo po malo dobili su svjetsku slavu, osobito nakon što im se pridružio Ryan Reynolds”, priča Hrvoje dodajući da mnoge slavne osobe priključuju svijetu destilata pa tako u kolekciji imaju i viski irskog borca mješovitih borilačkih vještina Conora McGregora.

Iskustvo u kojem se stječu nova znanja

Imaju i impresivnu kolekciju sakea Saša Ćetković

Sva pića imaju neku svoju specifičnu priču za koju ovdje nećete ostati zakinuti, dapače, stručno osoblje će iz rukava izvući neku zanimljivu cvebicu koju ćete rado prepričavati. Nas je osvojila ona o rumu. “Transcontinental rum line sadrži rumove iz svih dijelova svijeta od Jamajke, Paname i Fidžija do Australije i na svakom je jasno naznačeno koliko su dugo dozrijevali na mjestu destilacije, u ovom slučaju u tropima i koliko dugo u Europi. Puno ruma brodovima dolazi u Europu i dobar dio života dozrijeva ovdje gdje je drugačija klima, što je vrlo bitno jer su u tropima drugačiji uvjeti dozrijevanja u bačvama. Sama tema ovog ruma su transkontinentalna putovanja na kojima je rum prije polako, ljuljajući se, dodirivao drvo bačve i tako dozrijevao. Proizvodi ga francuska nezavisna kuća La Maison du Whisky koja selektira i otkupljuje destilate, ali koristi svoj know how”, na što entuzijastično dodaje da se u Finim stvarima mogu naći destilati s dugogodišnjom tradicijom, ali i one za koje možda nikada niste čuli, a svakako biste trebali.