FOTO: Aleksandar Selak

Posjetili smo Hižicu na Trešnjevci i probali bezglutenske delicije iz njihove proizvodnje. Klipići i štrukli su odlični

Nalazi se u Ulici Andrije Žaje 23

Gastro tema

Posjetili smo Hižicu na Trešnjevci i probali bezglutenske delicije iz njihove proizvodnje. Klipići i štrukli su odlični

Nalazi se u Ulici Andrije Žaje 23

FOTO: Aleksandar Selak

Marijeta Sabol i Ana Marija Vidović pokrenule su Hižicu prije otprilike dvije godine, a otada je ona postala omiljeno mjesto svima onima koji se sami ili u obitelji nose sa zdravstvenim izazovima zbog kojih u obzir jedino dolazi bezglutenska prehrana. I same vlasnice upravo su zbog tih razloga krenule u ovaj projekt. “Slučajno smo unutar obitelji otkrili celijakiju i intoleranciju na gluten. Dugo smo to pokušavali riješiti, ali nismo našli rješenje. Tek nakon nekoliko mjeseci drugačije prehrane otkriti smo bolju kvalitetu života, a tu sreću nakon godina boli teško je opisati”, priča nam Ana Marija.

Aleksandar Selak

Ubrzo nakon promjene prehrane primijetili su da je ponuda u trgovačkim lancima manjkava, a ni okus nije bio isti kao kod proizvoda napravljenih kod kuće. Također, nabavka adekvatnih proizvoda bila je u najmanju ruku – iscrpljujuća. “Nešto možete naći u jednoj, a nešto u drugoj trgovini. I svugdje pročitati mala slova u slučaju da nešto sadržava gluten. Jednoga dana rekla sam suprugu kako bi bilo super da postoji jedna trgovina koja ima sve što trebamo i gdje mogu biti sigurna da ne moram panično čitati naljepnice. Ubrzo smo kontaktirali sve proizvođače bezglutenske hrane i pronašli savršene partnere u Varaždinu, u obrtu koji je, zahvaljujući njihovim poduzetnim roditeljima, nastao kao apoteka za dvije djevojčice s celijakijom.”

Aleksandar Selak

Hižica ručno proizvodi bezglutenske pekarske proizvoda koji nemaju aditive, konzervanse ni poboljšivače okusa. Njihov se proizvodni pogon nalazi u Varaždinu, a uskoro planiraju pogon preseliti na veću lokaciju. “Naša je proizvodnja puna osmijeha i nesalomljivog duha. U svijetu gdje puno je toga virtualno, lijepo je raditi s rukama. Imamo i zaseban ‘tim za testiranje proizvoda’, a to su naša djeca od 3 do 18 godina. Svi se novi proizvodi prvo njima prezentiraju, a što se njima svidi, ide na test i brzo u trgovinu.”

Aleksandar Selak

Iako se njihovi proizvodi mogu pronaći i u drugim delikatesnim trgovinama kao što su Grga Čvarak, Veronika delikatese, Dobri plac ili Breza, nedavno se na zagrebačkoj Trešnjevci otvorila i prva Hižica. “Ponosni smo na to da je već nakon nekoliko mjeseci od otvorenja naše trgovine u Zagrebu puno ljudi prepoznalo i lijepo prihvatilo našu ponudu. Ovdje oni mogu kupiti skoro sve za svoju obitelj i pritom biti sigurni da nema nigdje glutena – niti u tragovima”, naglašava Ana Marija.

U trgovini se mogu pronaći različiti proizvodi domaćih, ali i stranih proizvođača. Ideja je bila da se sve može pronaći na jednom mjestu pa zato imaju i odjel sa svježim namirnicama kao što su voće i povrće, a tu je i ponuda friških pekarskih proizvoda, kao i onih polugotovih i smrznutih.

Aleksandar Selak
Aleksandar Selak

Njihovi su proizvodi prvenstveno namijenjeni ljudima oboljelima od celijakije ili onima s intolerancijom na gluten i laktozu te dijabetičarima, ali naglašavaju da su ovo zapravo proizvodi – za sve. “Poznata je činjenica da neki ljudi imaju problem s glutenom. Mi ne želimo to posebno propagirati niti reklamirati, samo nudimo proizvode koji su – bez njega. Ne želimo nikoga diskriminirati pa su u našu trgovinu dobrodošli kako bezglutenci, tako i glutenci. Sigurni smo da će svatko pronaći nešto za sebe.” A to smo upravo napravili i mi.

Delicije iz bezglutenske pekare

Znali smo da želimo probati proizvode iz njihove proizvodnje pa smo odabrali nekoliko opcija iz svake kategorije. Od gotovih proizvoda pečenih na licu mjesta kušali smo štrukle sa sirom, štrukle s jabukama i klipić. Štrukli su stvarno fini i podsjećaju na domaće, a klipić je, možda i pomalo neočekivano, pun okusa. Naizgled je pomalo običan pa nismo previše očekivali, ali stvarno je mekan, ukusan i jedan od cjenovno najpristupačnijih proizvoda pa ga svakako preporučujemo svima koji prvi puta dolaze u Hižicu.

Klipić (1,69 €), štrukli sa sirom (1,85 €), štrukli s jabukama (1,85 €) Aleksandar Selak

Iz kategorije polugotovih i smrznutih proizvoda degustirali smo štrukle s višnjom, zvrk sa sirom i veganske pužiće s orahom. Sve upute za pripremanje, odnosno dovršavanje proizvoda nalaze se na naljepnici na pakiranju. Kod štrukli bismo izdvojili bogat nadjev s višnjom pa ih svakako svi ljubitelji ovog voća trebaju probati, dok nas zvrk zapravo podsjeća na standardne pekarske bureke, što je ovdje plus. Zašto? Pa, mnogi misle da su bezglutenski proizvodi značajno drugačiji u okusu od onih uobičajenih, što ovdje nije slučaj. Najviše smo, zapravo, poteškoća imali kod pužića s orahom. Pekli smo ih desetak minuta više od preporučenog, a čini nam se da su i dalje ostali blijedi. Ovdje smo primijetili i najveću razliku kod tijesta koje je malo spužvasto, ali okus je dobar. Poput orahnjače u drugačijem obliku.

Štrukli s višnjom (4,98 €) Aleksandar Selak
Zvrk sir (4,98 €) Aleksandar Selak
Pužići orah (12 €) Aleksandar Selak

Za kraj smo se počastili različitim prhkim keksićima. Probali smo bezglutenski mix keksića, kao i veganski koji sadržava soju, ali i onaj s kokosovim i brezinim šećerom namijenjen dijabetičarima. Svi su jako fini i čine nam se kao super poklon za nadolazeće blagdane. Najveći su (ako ne i jedini) minus ovih proizvoda, očekivano, cijene. Sve je poprilično skupo, ali razumljivo s obzirom na kvalitetne i provjerene sirovine te cijenu proizvodnje i distribucije. Na tržištu postoji i raste jasna potreba za ovakvim specijaliziranim trgovinama, a Hižica odlično popunjava taj prostor. Trgovina radi od ponedjeljka do subote u vremenu od 8 do 20 sati.

Mix keksića (5,55 €), mix keksića vegan (5,55 €), mix keksića s brezinim šećerom (6,55 €) Aleksandar Selak
Aleksandar Selak