FOTO: Aleksandar Selak

Posjetili smo Mlinček, novo mjesto na Selskoj za brze zalogaje, finu kavu i koktele

Posebno nas se dojmilo uređenje i živahna, opuštena atmosfera

Novo mjesto

Posjetili smo Mlinček, novo mjesto na Selskoj za brze zalogaje, finu kavu i koktele

Posebno nas se dojmilo uređenje i živahna, opuštena atmosfera

FOTO: Aleksandar Selak

Na zapadnom dijelu Zagreba, na adresi Gradišćanska 20a ovih je dana otvoren Mlinček. Otišli smo ga posjetiti u prijepodnevnim satima i odmah s vrata shvatili da ćemo vrlo teško pronaći slobodan stol. Vlasnica, Tuga Zane, Mlinček je otvorila sa svojim partnerom, koji je porijeklom Francuz, i priznaje da su vrlo zadovoljni smjerom kojim se cijela priča zasad kreće. “Studirala sam na Učiteljskom fakultetu, ali oduvijek sam htjela otvoriti mjesto koje bi objedinilo više koncepata koji mi se sviđaju. Odrasla sam u blizini pa je ova lokacija za mene imala smisla. Na ovom je mjestu, inače, nekad bila kultna kvartovska birtija Mlinček, a ime mi se toliko svidjelo da sam ga na kraju odlučila zadržati”, započinje nam pričati.

Nude sve od specialty kave do zalogaja u stilu tapasa

Dodaje da ovdje tako nude sve od Four Wheel Coffee Roasters speciality kave, koktela i domaćeg ledenog čaja, preko hrane zamišljene tako da se dijeli s društvom, pa sve do tematskih dana (za našeg posjeta tema je bila Nizozemska, pa se puštala nizozemska glazba i nudile tradicionalne bitterballen mesne okruglice) i live svirki vikendom.

Aleksandar Selak

“Danas navečer u Mlinčeku će se održati jazz koncert, a nedjelja je rezervirana za dječju predstavu, s kojom smo djeci htjeli omogućiti razonodu, a roditeljima omogućiti da popiju kavu u miru”, nastavlja. Gastronomsko nasljeđe zemlje njezinog partnera jedna je od misli vodilja cijelog menija, koje su odlučili spojiti s proizvodima hrvatskih OPG-ova. Meni je podijeljen na nekoliko sekcija, a Zane posebno izdvaja njihove plate za dijeljenje; tu su one s tri vrste sira, s pršutom, s nekoliko vrsta kobasica, a onda i Plata Mlinček koja uključuje domaći namaz od pilećih jetrica, tri vrste francuskih sireva, pršut, tri vrste sušenih kobasica i tostirani kruh.

Interijer koji za cilj ima navesti gosta da se osjeća kao kod kuće

Imaju i sekciju doručka s jelima poput chia pudinga, kroasana i, što je posebno fora, tzv. en cocotte kuhanih jaja u vrhnju sa šunkom, hladne tapase koji uključuju burratu s rajčicom i dodacima, tapenadu s maslinama i domaću kokošju paštetu, te tople tapase s jelima poput zapečenog camembert sira s dodacima, nachosa, tacosa s piletinom i bruschette s avokadom.

Aleksandar Selak

Moramo spomenuti i vrlo lijepo uređeni interijer kojemu je, kako nam vlasnica ističe, glavni cilj postići da se gosti osjećaju kao kod kuće. “Trenutačno nam je fokus na velikoj terasi, a u planu je i zimski vrt te drugačiji raspored unutarnjih stolova”, kaže. Radno vrijeme još uvijek testiraju, no načelno preko tjedna rade svaki dan od 8 do 22 sata, petkom i subotom do 2 sata poslije ponoći, a nedjeljom skraćeno, za jutarnje kave. Više informacija možete pratiti putem Mlinček profila na društvenim mrežama, a mi zaključujemo samo da nam je super vidjeti da se ovakva kul mjesta u Zagrebu sve češće otvaraju i u kvartovima koji nisu nužno centar.

Plata Mlinček za 2 ili 4 osobe (18 ili 25 €)
En cocotte jaja (6 €) Aleksandar Selak
Bitterballen (9,50 €)