Nekad je nužno odabrati stranu
NOVO MJESTO

Posjetili smo Torikayu, novootvoreni ramen bar u centru Zagreba. Hrana je prilično dobra

FOTO: Aleksandar Selak

Nude više vrsta ramena, dvije verzija noodlesa, nekoliko predjela i deserte

Ramen je tradicionalno japansko jelo koje se sastoji se od pšeničnih rezanaca koji se poslužuju u mesnoj juhi, često aromatizirani umakom od soje ili misom, a uz dodatke kao što su narezana svinjetina, nori, menma i mladi luk. A svaki veći svjetski grad, s obzirom na njegovu veliku popularnost, ima niz restorana specijaliziranih za pripremu ovog jela. Ovaj ga je tjedan, na opće zadovoljstvo gastro entuzijasta, dobio i Zagreb. Na adresi Petrinjska 2 otvorena je Torikaya, ramen bar iza kojeg stoje Davor Bienenfeld (Time, Izakaya) i chef Vid Nikolić, koji je radio menije za više restorana azijske kuhinje u Hrvatskoj nego što možemo nabrajati.

Stiglo je pravo vrijeme za ramen u Zagrebu

Aleksandar Selak

Kako nam je u kratkom razgovoru ispričao Bienenfeld, s idejom ramen bara on i Nikolić koketiraju već godinama; prvo su je stavili po strani jer se odlučilo ići u projekt Time slastičarnice s Robertom Hromalićem, a onda, prije nešto više od dvije godine, radi pandemije. Sad se, pojašnjava nam, konačno sve poklopilo, mogli su ući u prostor koji su željeli i krenuti s radom. A na naše pitanje zašto baš ramen bar, brzo odgovara: “Ramen je jedno od trenutačno najpopularnijih jela diljem svijeta. Restorani koji su prije bili specijalizirani za noodlese, sad poslužuju ramene. Jednostavno je u trendu, mislim da je bilo pravo vrijeme i za ramen u Zagrebu”. Osim toga, dodaje i da je ramen najdraže jelo chefa Nikolića, zbog čega smatra da će se kroz taj format moći najbolje kreativno izraziti.

Aleksandar Selak

Jelovnik je relativno kratak, ali dovoljno raznolik. Od predjela su tu Gyoze punjene svinjetinom/piletinom i shiitake gljivama s pak choiem, đumbirom i garam masalom, umakom od soje i sezamovog ulja po cijeni od 60 kuna, zatim Kaarage Chicken (marinirani pileći zabatak, hrskavo pržen, wasabi korijander majoneza, 60 kuna), Spicy Tuna (kockice tune marinirane u spicy soja umaku, goma wakame, luk, furikake, 70 kuna) te Enoki Bacon (enoki gljive u dimljenom hamburgeru, gyoza umak, togarashi) koje također koštaju 60 kuna.

Aleksandar Selak

Prvi ramen koji nam je Bienenfeld preporučio bio je Tantanmnem (svinjski temeljac, goma tare, shiitake, pšenični rezanci, pork belly, pak choi, marinirani bambus, ramen jaje, mladi luk, ulje češnjaka, nori alga, enoki gljive, 100 kuna), punog i raskošnog okusa. Tu je i Chicken Miso (pileći temeljac, miso tare, raženi rezanci , karaage piletina, pak choi, ramen jaje, stirfry miso piletina, mladi luk, butter corn, 90 kuna), a za one koji žele okus mora, nude Tempura Lobster Ramen (dashi temeljac, ramen rezanci, kozice u tempuri, marinirani bambus, pak choy, ramen jaje, mladi luk, enoki gljive, nori alga, naruto, 110 kuna). Konačno, imaju i vegansku varijantu s temeljcem od bundeve, pečene mrkve i kokosovog mlijeka, pšeničnim rezancima, pak choijem, bambusom, panko gorgonzolom, prženim tofum i bučinim uljem, po cijeni od 85 kuna.

Kako nam se svidjelo?

Nude još i Beef Udon rezance (110 kuna) te vege verziju, Tofu Dan Dan (80 kuna), kao i nekoliko vrsta slastica (koje radi Hromalićev Le Kolač), poput Matcha Cheesecakea i Mochi sladoleda (35-40 kuna). Dok smo noodlese i deserte ostavili za neki drugi posjet, predjelo, gyoze, odnosno gljive u slanini, kao i dvije vrste ramena, onaj sa svinjetinom i onaj s kozicama u tempuri kušali smo odmah. Nemamo objektivni prigovor ni na jedno od kušanih jela; garam masala i đumbir u gyozama čine to da se one razlikuju od Nikolićevih gyoza koje smo probali na drugim mjestima, što svakako pohvaljujemo. Oba ramena bila su ukusna, porcije doista vrlo obilne (dođite jako gladni), a najviše cijenimo to što su im noodlesi domaći, odnosno to što ih pripremaju sami. To se itekako osjeti i veliki je dio razloga zbog kojeg ćemo se u Torikayu vratiti.

Enoki Bacon (60 kuna)
Aleksandar Selak
Gyoze (60 kuna)
Aleksandar Selak
Tantanmen (100 kuna)
Aleksandar Selak
Tempura Lobster Ramen (110 kuna
Aleksandar Selak