VIJEST

Potvrđeno je još jedno moćno ime Weekend Food Festivala. Stiže i Rus Igor Grishechkin

FOTO: PR

Ovaj renomirani chef jedan je od najzaslužnijih za renesansu ruske kuhinje

Igor Grishechkin glavni je chef restorana CoCoCo koji je prošle godine ušao na prestižnu listu The World´s 50 Best Restaurants, a ove godine dolazi na Weekend Food Festival u Rovinj koji će se održati od 14. do 17. svibnja u Staroj tvornici duhana Rovinj. Bez sumnje je jedan od glavnih predstavnika nove generacije mladih kuhara koji su zaslužni za pravu renesansu ruske kuhinje. Na pet minuta hoda od Ermitaža, u sklopu luksuznog hotela SO/Sofitel, nalazi se restoran CoCoCo na mjestu gdje je ranije bio otvoren restoran Alaina Ducassea.

Korištenje sezonskih namirnica s lokalnih farmi

Inače, restoran je 2012. godine otvorila poznata ruska poduzetnica i balerina Matilda Šnurova, bivša žena slavnog ruskog rokera Sergeja Šnurova iz grupe Leningrad koji je izniknuo iz projekta LavkaLavka kao jednog od prvih koji je započeo opskrbu restorana sezonskim namirnicama s farmi sa sjeverozapada Rusije. Takav je koncept i dalje novitet u Rusiji. Matilda se u samom početku povezala s mladim chefom Igorom koji je iskazao želju za evolucijom nacionalne kuhinje i odmah prihvatio ponuđenu priliku da je i ostvari.

Fabergéovo jaje

Iako postoji mišljenje da Rusi jedu samo kavijar i bline, chefovi poput Igora dokazuju da je ona daleko više od toga, a inspiraciju pronalaze mahom u tradicionalnim recepturama i lokalnim namirnicama. Grishechkinov put zapravo uopće nije trebao zaći u sferu gastronomije ako je suditi po upisanom studiju menadžmenta orijentiranom na društvo i kulturu, ali odlaskom u vojsku i traženjem sebe u brojnim zanimanjima, okreće se stvaralaštvu u kuhinji budući da je od djetinjstva obožavao – kuhati.

Miješanje modernih tehnika i tradicionalnih sastojaka ruske kuhinje

Terina sa suhim šjivama i orasima

Završio je kuharske tečajeve u rodnom gradu, Smolensku, preselio se u Moskvu da bi studirao umjetnost kulinarstva, a zatim stekao iskustvo u poznatim moskovskim restoranima poput Casta Dive, Remija i Ragouta te Blogistana. Preselivši se u Sankt-Peterburg stupa u kontakt s Matildom kad i počinje cijela priča s Cococom gdje im je misija oživjeti rusku kuhinju i kulinarske tradicije, stavljajući naglasak na korištenje sezonskih lokalnih proizvoda. Igorova gastronomska kuhinja temelji se na miješanju modernih tehnika i tradicionalnih sastojaka ruske kuhinje. Čineći to svojim glavnim načelom, suočio se s izazovnim, ali uzbudljivim zadatkom – stvoriti zanimljiva i nezaboravna jela koristeći jednostavne proizvode.

Kornet sa sladoledom od lososa

Primjer toga je i njihov amuse-bouche serviran u Fabergéovom jajetu, naravno ne jednom od 50 koja je poznati ruski zlatar izradio za careve, već u onom od hrskavog bjelanjka gdje se nalazi umak od žumanjka. Njegov bezgranični izvor nadahnuća su ruski kulinarski običaji, često spojeni sjećanjima iz djetinjstva i nostalgijom nekih minulih vremena.

Ruski ledeni čaj

Sjajna je vijest da upravo ovaj talentirani chef po prvi puta dolazi u Hrvatsku i tako se pridružuje listi sjajnih imena na popisu sudionika ovogodišnjeg Weekend Food Festivala. Podsjetimo kako je Weekend Food Festival događaj koji na jednom mjestu okuplja najbolje svjetske i domaće stručnjake iz svijeta gastronomije, ugostiteljstva, miksologije te svijeta vina ulja i kave. To je sjajna prilika kako profesionalce tako i za foodieje da uče od najboljih stručnjaka, inspiriraju se, ali i uživaju u tri dana hedonizma u prostoru Stare tvornice duhana Rovinj od 14. do 17. svibnja 2020.