GASTRO TEST

Pripremili smo lažni ramen prema hit receptu s interneta. Ostali smo zatečeni

FOTO: Aleksandar Selak

Gotov je za samo pola sata

Nakon nekoliko viralnih recepata s TikToka koje smo isprobali, a koji nas nimalo nisu impresionirali, novim hitovima smo odlučili pristupiti sa zadrškom. Potragu za receptima koje se isplati testirati proširi smo i na druge kanale, poput Instagrama i YouTubea. Upravo smo na Instagramu vidjeli na stotine ushićenih objava posvećenih tzv. lažnom ramenu gotovom u otprilike pola sata, za koji je zaslužna američka kuharica Alison Roman, o kojoj smo već pisali. Prije nekoliko je godina s pratiteljima podijelila recept za curry varivo sa slanutkom koje je ekspresno postalo toliko popularno da je zaradilo nadimak The Stew, a ovih dana ima novi hit.

U sklopu svoje YouTube emisije Home Movies, predstavila je recept za aromatičnu azijsku juhu s mljevenom svinjetinom, osmišljenu tako da u najkraćem mogućem vremenu u vaše domove donese mirise i okuse jela kao što su ramen ili pho. Dobra je vijest i ta da, uz iznimku svježeg korijandera, sve sastojke (kojih zbilja nema puno) možete pronaći u gotovo svakom dućanu. Sve skupa je zvučalo previše dobro da ne bismo probali replicirati, pa smo upravo to i napravili. Recept i dojmove donosimo vam u nastavku.

Juha sa svinjetinom i rezancima

Sastojci

2 žlice neutralnog ulja (mi smo koristili suncokretovo)
8 režnjeva češnjaka, narezanog na tanke ploške
500 g mljevene svinjetine (možete koristiti i puretinu ili piletinu)
1 ½ žličica chilli pahuljica
1/4 šalice soja sosa
dvije šake blitve, špinata ili kelja
2 žlice naribanog đumbira (ako nemate tako sitni ribež, nasjeckajte ga što sitnije)
170 g rižinih rezanaca
½ luka, tanko narezanog na kolute
1–2 šalice svježeg korijandera, odvojiti listove od stapki
sol papar
riblji umak, nekoliko kapljica (po želji)

Priprema

Zagrijte ulje u velikom loncu s debelim dnom na srednje jakoj vatri.

Dodajte češnjak i kuhajte uz povremeno miješanje dok ploške ne postanu lijepo tostirane i zlatno smeđe boje, 2-3 minute. Premjestite češnjak u zdjelicu i ostavite sa strane.

Dodajte svinjetinu u lonac, te začinite soli i paprom. Kuhačom ili špatulom razdvojite veće nakupine mesa, dok se dobro ne zapeče i dođe do komadića veličine zalogaja, 8-10 minuta. Dodajte chilli pahuljice.

Dodajte soja sos, stabljike korijandera i 1,5 litru vode. Pustite da zavrije i kuhajte otprilike 5 do 8 minuta, dok svinjetina ne postane vrlo mekana, a juha razvije fini, bogati okus. Probajte jelo i začinite sa soli, paprom, te još chilli pahuljica i soja sosa ako mislite da ima potrebe. Dodajte lisnato povrće i naribani đumbir. Dobro promiješajte da lišće uvene te po želji začinite ribljim umakom.

Za posluživanje prelijte juhu preko rižinih rezanaca koje ste skuhali prema uputama na pakiranju, pa na vrh stavite luk, korijander i prepečene listiće češnjaka.

ZAKLJUČAK

Bez sumnje, ovo je najbolje jelo koje smo ikad pripremili u sklopu ove rubrike. Ostali smo apsolutno zatečeni time koliko je okus kompleksan; da nam ga je netko dao naslijepo, bez problema bi nas mogao uvjeriti u priču da se juha kuhala satima. Svinjetina pripremljena na ovaj način gubi onaj svoj karakteristični jaki šmek koji mnogima ne odgovara, ali lijepo gradi tijelo juhe za koju je pomalo nevjerojatno da se radi od tako malog broja sastojaka.

No, koliko god sama juha s mesom i lisnatim povrćem bila ukusna, prave zvijezde ovog jela su dodaci; prženi listići (čips) češnjaka, kolutovi luka te korijander. Zbog njih ćete doista, barem na trenutak, pomisliti da sjedite za šankom u nekom hipsterskom pho/ramen baru. Da ovakav tanjur dobijemo serviran u kakvom azijskom restoranu u Zagrebu, bili bismo jako zadovoljni. A to da ga možemo napraviti sami kod kuće, u pola sata – e to je već pomalo spektakularno.