FOTO: Aleksandar Selak

Pripremili smo tri bezalkoholna koktela koja pijemo ovo ljeto. Naš aposlutni favorit je voćni tvist

Za svaki će vam trebati tek pet jednostavnih sastojaka

Fini recepti

Pripremili smo tri bezalkoholna koktela koja pijemo ovo ljeto. Naš aposlutni favorit je voćni tvist

Za svaki će vam trebati tek pet jednostavnih sastojaka

FOTO: Aleksandar Selak

Kada kažemo ljeto, mislimo na koktele. Slasne mjehuriće koji nas osvježavaju na terasama omiljenih kafića, u sjeni borova na plažama ili u udobnosti vlastitog vrta. Prve znakove popularnosti stekli su tijekom 19. stoljeća u Americi, a ocem koktela i miksologije smatra se američki barmen Jerry Thomas. Godine 1862. izdao je prvu knjigu ikada namijenjenu barmenima Bartenders Guide: How to Mix Drinks, or the Bon Vivant’s Companion. Knjiga je sadržavala tek 10 recepata tada najpoznatijih koktela, ali i brojne savjete o barmenskim akrobacijama, pićima i načinu pripreme.

U kasnija izdanja uvrštavao je sve više i više recepata, a nakon njega počela su se uzdizati i druga renomirana barmenska imena toga doba, od sunarodnjaka Harryja Johnsona, do poznatih barmena Engleske poput Harryja Craddocka i jedne od rijetkih žena tada u tom poslu – Ade Coleman. U Hrvatskoj su jednako tako kokteli vremenom stjecali svoju popularnost, a tome svjedoči i činjenica da se danas održavaju mnogobrojne tematske edukacije, masterclassovi, razne varijante školovanja, pa čak i velika regionalna, nacionalna i međunarodna natjecanja.

Kokteli od nekoliko sastojaka

Aleksandar Selak

Miksološka domaća scena iz godine u godinu iznjedri neki novi talent, a iako smo mi apsolutni amateri, odlučili smo se okušati u pripremi tri bezalkoholna koktela. U potrazi za nečime što će nas osvježavati čak i dok smo na poslu, ali i nečime što mogu piti klinci i trudnice te oni koji nisu ljubitelji alkoholnih verzija, došli smo do tri različite jednostavne varijante za koje je potrebno tek pet sastojaka i svega nekoliko minuta pripreme. Glavni saveznici bili su nam proizvodi iz Jamnica asortimana – Jamnica gazirana prirodna mineralna voda, Sky Cola i Sensation limeta-kiwano.

Osim što su odlični sastojci koji se mogu iskoristiti u bezbrojnim koktel kombinacijama, na bocama Jamnice, Sensationa i Sky Cole su neodvojivi čepovi. Iako će nam trebati malo vremena da se na njih naviknemo, jer ih do sada nije bilo na našem tržištu, poanta je da moraju ostati pričvršćeni za bocu i da zajedno s njom završe na recikliranju pošto su vrlo vrijedna sirovina. Takve čepove od iduće godine morat će imati svi proizvođači jer je to zahtjev Direktive EU o smanjenju utjecaja plastičnih proizvoda na okoliš. Možda djeluju nepraktično, ali ovi koje smo isprobali zapravo stvarno odlično funkcioniraju – dobro se zatvaraju, a kad se otvoreni čep namjesti u vodoravni položaj, i dalje se iz boce može normalno piti i točiti.

Osvježavajuća bazga

Aleksandar Selak

Sastojci:

  • 3 dcl Jamnice
  • 1 dcl sirupa od bazge
  • 3 listića mente
  • sok od pola limuna
  • led
  • 2 kriške limuna

Priprema: U čašu staviti kockice leda, preliti ih sirupom od bazge i cijeđenim limunovim sokom, u to dodati Jamnicu, krišku limuna i listiće mente. Promiješati slamkom ili žlicom kako bi se sjedinili okusi te ukrasiti kriškom limuna.

Voćni tvist

Aleksandar Selak

Sastojci:

  • 3 dcl Sky Cole
  • 1 dcl gustog soka ili sirupa od višnje
  • nekoliko kapi cijeđene limete
  • led
  • kriška limete

Priprema: Kod pripreme ovog koktela dobro bi vam došao shaker kako bi kvalitetno mogli sjediniti sastojke, ali ako ga nemate, možete se poslužiti i slamkom. Sky Colu pomiješati s gustim sokom ili sirupom od višnje, dodati nekoliko kapi cijeđene limete, ovisno o preferenciji kiselkastog ili čisto slatkog okusa. U sve dodati krišku limete i puno leda.

Naranča s mjehurićima

Aleksandar Selak

Sastojci:

  • 2 dcl soka svježe cijeđene naranče
  • 2 dcl Sensation limeta-kiwano
  • led
  • kriška naranče
  • cimet u kori ili zvjezdasti anis po želji

Priprema: U čašu staviti kockice leda, posuti ih Sensationom te na kraju zaliti sokom od naranče. Za dekoraciju dodati krišku naranče s korom, a dobro bi išli i cimet u kori ili zvjezdasti anis kao dodatni začini, ako ih preferirate.

Uživajte!


Sadržaj nastao u suradnji s Jamnicom.