Probali smo baš sve s Marketovog novog menija. Soparnik je fantastičan, a ne zaostaju ni druga jela
Restoran čiji meniji dosljedno prate sezonu pojedinih namirnica i mijenjaju se svakih nekoliko mjeseci
Market, bistro smješten u Gundulićevoj 13, već dugo smatramo jednim od najšarmantnijih mjesta za brzi ručak ili večeru u gradu, s vrlo korektnim cijenama, zabavnim i ukusnim jelima, ali i mjestom u kojem je atmosfera uvijek opuštena i vesela. Ne sjećamo se da smo tamo ikad dobili tanjur kojem smo pronašli konkretniju zamjerku, pa smo se s veseljem zaputili probati njihov novi, proljetni meni. Kako smo doznali u kratkom razgovoru s vlasnikom, Franom Ćurkovićem, u recentnije su vrijeme povećali broj ljudi u kuhinji te, sukladno tome, proširi ponudu na dva predjela, sedam glavnih jela i dva deserta.
“To je najveći broj jela koji smo do sada imali na jednom meniju i smatramo da je to idealan broj. Željeli smo našim gostima ponuditi više opcija a da naše kuhanje i dalje ostane sa svježim namirnicama”, rekao nam je. Uz dnevno dostupnu sezonsku juhu, koja ovisi o tome što chef Goran Stanisavljević pronađe na Dolcu, nude Beef tartare s aromatiziranim maslacem i tostiranim domaćim sourdough kruhom (12,90 €) koji smo kušali tijekom prošlog posjeta i koji bismo uvijek iznova naručili. Posebna pohvala ide kruhu koji podsjeća na one najbolje iz zagrebačkih craft pekarnica.
Spoj soparnika i spring rolica bio nam je jako fora
Tu je i Spring Soparnik s domaćim bijelim umakom (5,90 €), još jedno vrlo ukusno predjelo koje je zgodno i za dijeljenje. Jelo je svojevrsna interpretacija soparnika, s utjecajem azijskih spring rolica; željela se postići hrskavost spring rolica, a zadržati okus soparnika. U ovoj verziji soparnika nalazi se krema od sira, a uz navedeno, serviraju blago ljutkasti umak na bazi jogurta za svježinu i kick. Sekciju glavnih jela otvaramo predstavljanjem rižota, koji smo, neovisno o sezonskoj kombinaciji namirnica, već više puta okarakterizirali kao jedan od najboljih u gradu.
U ovoj verziji menija nude čak dva; rižoto s graškom, kremom od kozjeg sira, reduciranim acetom balsamicom i hrskavim špekom (11,40 €) kojeg pamtimo kao hit sa street food festivala te odlični rižoto s biftekom, gljivama i grilanim cherry rajčicama (14,90 €). On se nalazio na dnevnom meniju restorana, a kako su ga baš svaki put rasprodali, rekao nam je Ćurković, odlučili su da sada bude uvijek dostupan.
Za one koji vole snažnije okusa mesa, tu su Pašticada od juneće koljenice s domaćim njokima (13,90 €) koja dolazi s malim twistom u vidu ukiseljene mrkve, a onda i Sous vide lungić s pireom od graška i grilanim mrkvama (12,90 €). Koliko se sjećamo, na meniju uvijek imaju i barem jedno jelo s piletinom, pa su se ovaj put tako odlučili za Otvoreni raviol s piletinom u šugu ala žgvacet (11,70 €).
Pileći žgvacet blago se reducira i servira uz domaće listove tijesta, pa se dobiva prilično efektna kombinacija comfort fooda i tradicionalnog hrvatskog jela. Isto tako, na meniju uvijek bude neko morsko jelo; Ragu od svježe sous vide hobotnice sa zapečenim rimskim njokima (18,90 €) bio je aromatičan, utješan, ukusan i stvarno ga, ako volite hobotnicu, morate probati.
Povratak veganskih tanjura, ali i degustacijskih menija
Za kraj, jako nam je drago na meniju bilo ponovno vidjeti i jedno vegansko jelo, Vegan Market Bowl sa seitanom, kvinojom, mariniranom ciklom, ukiseljenim lukom i povrćem (10,90 €), inspirirano sve popularnijim Poke bowlovima. Od deserata nude Kremu od vanilije i ,bijele čokolade s domaćim džemom od rabarbare i jagoda s hrskavim Galette tijestom (5,80 €) te Brownie s ciklom i kremom od limuna i naranče (5,40€); oba su bila ukusna, ali blagu prednost dajemo drugom, zbog upečatljivije kombinacije okusa i tekstura.
Ostaje nam još spomenuti da je ponovno uvedena mogućnost naručivanja degustacijskih menija. Za 22,90 € dobijete četiri slijeda s mesnog ili ribljeg menija, a ako je suditi po onome što smo imali probali, riječ je o jednom od boljih dealova za ručak ili večeru na koji ćete naići u gradu. Više informacija možete doznati ovdje.