FOTO: Aleksandar Selak
Otvoreni raviol s piletinom u šugu ala žgvacet (11,70 €)

Probali smo baš sve s Marketovog novog menija. Soparnik je fantastičan, a ne zaostaju ni druga jela

Restoran čiji meniji dosljedno prate sezonu pojedinih namirnica i mijenjaju se svakih nekoliko mjeseci

Gastro preporuka

Probali smo baš sve s Marketovog novog menija. Soparnik je fantastičan, a ne zaostaju ni druga jela

Restoran čiji meniji dosljedno prate sezonu pojedinih namirnica i mijenjaju se svakih nekoliko mjeseci

Otvoreni raviol s piletinom u šugu ala žgvacet (11,70 €)
FOTO: Aleksandar Selak

Market, bistro smješten u Gundulićevoj 13, već dugo smatramo jednim od najšarmantnijih mjesta za brzi ručak ili večeru u gradu, s vrlo korektnim cijenama, zabavnim i ukusnim jelima, ali i mjestom u kojem je atmosfera uvijek opuštena i vesela. Ne sjećamo se da smo tamo ikad dobili tanjur kojem smo pronašli konkretniju zamjerku, pa smo se s veseljem zaputili probati njihov novi, proljetni meni. Kako smo doznali u kratkom razgovoru s vlasnikom, Franom Ćurkovićem, u recentnije su vrijeme povećali broj ljudi u kuhinji te, sukladno tome, proširi ponudu na dva predjela, sedam glavnih jela i dva deserta.

“To je najveći broj jela koji smo do sada imali na jednom meniju i smatramo da je to idealan broj. Željeli smo našim gostima ponuditi više opcija a da naše kuhanje i dalje ostane sa svježim namirnicama”, rekao nam je. Uz dnevno dostupnu sezonsku juhu, koja ovisi o tome što chef Goran Stanisavljević pronađe na Dolcu, nude Beef tartare s aromatiziranim maslacem i tostiranim domaćim sourdough kruhom (12,90 €) koji smo kušali tijekom prošlog posjeta i koji bismo uvijek iznova naručili. Posebna pohvala ide kruhu koji podsjeća na one najbolje iz zagrebačkih craft pekarnica.

Spoj soparnika i spring rolica bio nam je jako fora

Tu je i Spring Soparnik s domaćim bijelim umakom (5,90 €), još jedno vrlo ukusno predjelo koje je zgodno i za dijeljenje. Jelo je svojevrsna interpretacija soparnika, s utjecajem azijskih spring rolica; željela se postići hrskavost spring rolica, a zadržati okus soparnika. U ovoj verziji soparnika nalazi se krema od sira, a uz navedeno, serviraju blago ljutkasti umak na bazi jogurta za svježinu i kick. Sekciju glavnih jela otvaramo predstavljanjem rižota, koji smo, neovisno o sezonskoj kombinaciji namirnica, već više puta okarakterizirali kao jedan od najboljih u gradu.

Spring Soparnik s domaćim bijelim umakom (5,90 €) Aleksandar Selak

U ovoj verziji menija nude čak dva; rižoto s graškom, kremom od kozjeg sira, reduciranim acetom balsamicom i hrskavim špekom (11,40 €) kojeg pamtimo kao hit sa street food festivala te odlični rižoto s biftekom, gljivama i grilanim cherry rajčicama (14,90 €). On se nalazio na dnevnom meniju restorana, a kako su ga baš svaki put rasprodali, rekao nam je Ćurković, odlučili su da sada bude uvijek dostupan.

Rižoto s graškom, kremom od kozjeg sira, reduciranim acetom balsamicom i hrskavim špekom (11,40 €) Aleksandar Selak

Za one koji vole snažnije okusa mesa, tu su Pašticada od juneće koljenice s domaćim njokima (13,90 €) koja dolazi s malim twistom u vidu ukiseljene mrkve, a onda i Sous vide lungić s pireom od graška i grilanim mrkvama (12,90 €). Koliko se sjećamo, na meniju uvijek imaju i barem jedno jelo s piletinom, pa su se ovaj put tako odlučili za Otvoreni raviol s piletinom u šugu ala žgvacet (11,70 €).

Sous vide lungić s pireom od graška i grilanim mrkvama (12,90 €) Aleksandar Selak

Pileći žgvacet blago se reducira i servira uz domaće listove tijesta, pa se dobiva prilično efektna kombinacija comfort fooda i tradicionalnog hrvatskog jela. Isto tako, na meniju uvijek bude neko morsko jelo; Ragu od svježe sous vide hobotnice sa zapečenim rimskim njokima (18,90 €) bio je aromatičan, utješan, ukusan i stvarno ga, ako volite hobotnicu, morate probati.

Povratak veganskih tanjura, ali i degustacijskih menija

Za kraj, jako nam je drago na meniju bilo ponovno vidjeti i jedno vegansko jelo, Vegan Market Bowl sa seitanom, kvinojom, mariniranom ciklom, ukiseljenim lukom i povrćem (10,90 €), inspirirano sve popularnijim Poke bowlovima. Od deserata nude Kremu od vanilije i ,bijele čokolade s domaćim džemom od rabarbare i jagoda s hrskavim Galette tijestom (5,80 €) te Brownie s ciklom i kremom od limuna i naranče (5,40€); oba su bila ukusna, ali blagu prednost dajemo drugom, zbog upečatljivije kombinacije okusa i tekstura.

Otvoreni raviol s piletinom u šugu ala žgvacet (11,70 €) Aleksandar Selak

Ostaje nam još spomenuti da je ponovno uvedena mogućnost naručivanja degustacijskih menija. Za 22,90 € dobijete četiri slijeda s mesnog ili ribljeg menija, a ako je suditi po onome što smo imali probali, riječ je o jednom od boljih dealova za ručak ili večeru na koji ćete naići u gradu. Više informacija možete doznati ovdje.

Ragu od svježe sous vide hobotnice sa zapečenim rimskim njokima (18,90 €) Aleksandar Selak
Krema od vanilije i bijele čokolade s domaćim džemom od rabarbare i jagoda s hrskavim Galette tijestom (5,80€) Aleksandar Selak
Brownie s ciklom i kremom od limuna i naranče (5,40 €) Aleksandar Selak