Barski vodič

Provjerili smo što su sve popularniji milk washed kokteli i gdje ih u Zagrebu možete probati

Doznajte sve o tehnici 'ispiranja' koktela s mlijekom

FOTO: express bar

Ako dolazak ljeta za vas znači i vrijeme ispijanja osvježavajućih koktela na gradskim terasama ili plažama, razveselit će vas novost u nekim od popularnih barova u Zagrebu. Kako se u našem timu fini kokteli iznimno cijene, tako smo se i prilikom jednog neobaveznog posjeta Express baru u Petrinjskoj 4 zainteresirali za one s predznakom milk washed koji su se nudili na njihovoj karti. Od vlasnika i barmena, Ivana Leke, kasnije smo doznali kakvi su i o čemu se točno radi. Milk wash tehnika je, ispričao nam je, tehnika ‘ispiranja’ koktela mlijekom koja ima dva cilja: ukloniti iz koktela neugodne gorke arome (za što je zaslužan mliječni protein kazein) te poboljšati teksturu koktela (za što je zaslužan mliječni protein sirutke). “Radi se o staroj tehnici korištenoj još u 19. stoljeću kada su alkoholna pića bila znatno jača i gorča pa ih se ispiralo mlijekom kako bi postala pitkija”, pojasnio je i povijesnu pozadinu.

Kokteli pročišćeni od gorkih neugodnih aroma

express bar

Sam postupak, dodao je, provodi se na sljedeći način: koktel se pomiješa s mlijekom te se ostavi da odleži tijekom 12 do 48 sati. “U prisutnosti neke kiseline u koktelu (poput soka limete) kazein iz mlijeka će se zgrušati i na sebe vezati polifenolne molekule u koje spadaju i gorki tanini. Nakon odležavanja slijedi filtriranje kako bi se uklonili zgrušani proteini mlijeka i dobio bistar koktel pročišćen od gorkih neugodnih aroma. Protein sirutke iz mlijeka se neće zgrušati, već ostaje otopljen u koktelu i na taj način povećava njegovu viskoznost, odnosno tijelo”, kaže Leko.

Milk wash postupak, nastavlja, djeluje naizgled jednostavno, ali kaže da su, tijekom intenzivnog eksperimentiranja proteklih godinu dana, naučili da se u njemu krije puno detalja (primjerice, temperatura mlijeka, redoslijed dodavanja sastojaka u mlijeko, omjer kiseline, alkohola i mlijeka) koji utječu na grušanje proteina i okus konačnog koktela.

“To znači da ne postoji univerzalni recept, već za svaki koktel moramo pronaći idealne uvjete milk washanja što ponekad traži tjedne testiranja. Također, u procesu smo se susreli i s određenim tehničkim izazovima, kao što je filtriranje veće količine koktela, koje smo uspješno i kreativno riješili primjenom podtlaka korištenjem laboratorijske i automehaničarske opreme, na što smo posebno ponosni”, ističe.

Tehnika ipak nije primjenjiva na sve koktele

express bar

Nadalje, govori nam kako su milk washed kokteli još uvijek slabo poznati na našem tržištu, pa tako još nisu imali gosta koji je za njih prethodno čuo. “Iz tog razloga smatramo da igramo određenu ulogu u popularizaciji ovih koktela. Međutim, htjeli bismo naglasiti da nam nije svrha popularizirati isključivo samu tehniku radi tehnike, jer ona nije primjenjiva na sve koktele i mišljenja smo da ju treba kritično koristiti. Naš je cilj kreirati koktele koji će značajno profitirati od ove tehnike te postići kombinaciju okusa i teksture koju standardnim načinom pripreme ne bismo dobili”, kaže.

Takav je, dodaje, njihov Štrukaniji pelin, koji izrađuju od pelinkovca istarskog vinara Rossi, soka naranče, limete i tonika. Zahvaljujući milk wash postupku, pojašnjava nam, iz crnog su slatkastog blago gorkog likera dobili lagani, osvježavajući, aromatični koktel, bogatog tijela, u kojem se uklanjanjem gorkih tanina istaknula nota vanilije kojom se odlikuje ovaj pelinkovac. Koje još milk washed koktele imaju u ponudi, kao i na kojima ih mjestima još u Zagrebu možete probati, provjerite u našem vodiču u nastavku.

Express Bar

Adresa: Petrinjska ulica 4
Radno vrijeme: ponedjeljak – petak: 8 – 21 sat, subota: 9 – 21 sat, nedjelja zatvoreno
Što nude: četiri različite vrste milk washed koktela: Štrukaniji Pelin (39 kuna), Pink Pisco (48 kuna), Daiquiri marakuja (46 kuna), Expresso Martini (72 kune)

Express Bar

Peaches & Cream Bar

Adresa: Krapinska ulica 8
Radno vrijeme: ponedjeljak – subota: 8 sati – ponoći, nedjelja zatvoreno
Što nude: milk washed koktel s grčkim jogurtom (50 kuna)

Peaches & Cream Bar

Roots – juice & cocktail bar

Adresa: Tomićeva ulica 5
Radno vrijeme: ponedjeljak – četvrtak: 10 sati – ponoći, petak: 10 sati – 1 ujutro, subota: 9 sati – 1 ujutro, nedjelja: 9 – 23 sata
Što nude: šest različitih vrsta milk washed koktela: četiri s običnim mlijekom, jedan s kokosovim mlijekom, jedan s grčkim jogurtom (56 – 64kune)

Sandro Lendler