Mileram torta je jedina slastica zbog koje ovih dana ponovno palimo pećnicu
Morate je probati napraviti, čak i ako nemate previše iskustva u slastičarstvu
Nakon blagdanske sezone, polako se vraćamo u normalni život i umjerenije unošenje kalorija. Pa ipak, nešto slatko se, pita li se nas, uvijek mora naći pri ruci. S obzirom na to da pretpostavljamo da nitko nema pretjerano vremena ni volje ovih dana u kuhinji boraviti više nego što je nužno, pronašli smo brzi recept za mileram tortu.
Mileram torta poznata je slastica s prhkim tijestom, kremom od pudinga i milerama te dodatkom šumskog voća (mileram tortu možete raditi i s jagodama), a iako se može naći i u brojnim slastičarnicama, domaća ima posebnu draž. Priprema ove prhke delicije je jednostavna, a recept za mileram tortu donosimo vam u nastavku.
Mileram torta – recept
Tijesto
- 250 g brašna
- 100 g šećera
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 80 g margarina ili maslaca
- 1 jaje
Fil
- 500 ml mlijeka
- 2 pudinga od vanilije
- 200 g šećera
- 800 g milerama
Ostalo
- 500 g šumskog voća (može i jagoda ili neko drugo šumsko voće)
- 1 preljev za tortu
- malo šlaga za dekoraciju
- po želji koja voćkica za dekoraciju sa šlagom
Mileram torta – priprema
1. U posudu stavite brašno pomiješano s praškom za pecivo, šećer, vanilin šećer, omekšani margarin i jaje, ta sve zajedno izmijesite. Nije potrebno stavljati u frižider.
2. Tijesto razvaljajte na masnom papiru.
3. Prenesite ga u kalup (26 cm) koji ste prethodno pouljili i pobrašnili kako dno tako i bočne stranice. Pažljivo postavite tijesto, a ako i pukne negdje lako ćete prstima popraviti. Višak koji viri iznad obruča odrežite.
4. Puding i šećer umutite s malo mlijeka, a ostatak mlijeka stavite kuhati.
5. U uzavrelo mlijeko ulijte pripremljen puding i kuhajte na srednjoj vatri dok ne postane gusto.
6. Čim skinete s vatre dodajte mileram, sjedinite.
7. Odmah izlijte u pripremljeni kalup s tijestom.
8. Isto tako možete odmah složiti željeno voće, u ovom je receptu korišteno zamrznuto.
9. Stavite sve zajedno peći u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva 70 minuta.
10. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, te pripremite preljev kako je opisano na poleđini vrećice i odmah ga možete preliti preko torte, te staviti u hladnjak.
11. Ostavite tortu preko noći u hladnjaku i drugi dan polako s nožem odvojite bočne stranice obruča. Tortu prenesite na tacnu s nekom većom špahtlom ili nečim drugim da zahvati što više dno torte.