Fini recepti

Mileram torta je jedina slastica zbog koje ovih dana ponovno palimo pećnicu

Morate je probati napraviti, čak i ako nemate previše iskustva u slastičarstvu

Nakon blagdanske sezone, polako se vraćamo u normalni život i umjerenije unošenje kalorija. Pa ipak, nešto slatko se, pita li se nas, uvijek mora naći pri ruci. S obzirom na to da pretpostavljamo da nitko nema pretjerano vremena ni volje ovih dana u kuhinji boraviti više nego što je nužno, pronašli smo brzi recept za mileram tortu.

Mileram torta poznata je slastica s prhkim tijestom, kremom od pudinga i milerama te dodatkom šumskog voća (mileram tortu možete raditi i s jagodama), a iako se može naći i u brojnim slastičarnicama, domaća ima posebnu draž. Priprema ove prhke delicije je jednostavna, a recept za mileram tortu donosimo vam u nastavku.

Mileram torta – recept

sastojci za mileram tortu

Tijesto

  • 250 g brašna
  • 100 g šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 80 g margarina ili maslaca
  • 1 jaje

Fil

  • 500 ml mlijeka
  • 2 pudinga od vanilije
  • 200 g šećera
  • 800 g milerama

Ostalo

  • 500 g šumskog voća (može i jagoda ili neko drugo šumsko voće)
  • 1 preljev za tortu
  • malo šlaga za dekoraciju
  • po želji koja voćkica za dekoraciju sa šlagom

Mileram torta – priprema

1. U posudu stavite brašno pomiješano s praškom za pecivo, šećer, vanilin šećer, omekšani margarin i jaje, ta sve zajedno izmijesite. Nije potrebno stavljati u frižider.

2. Tijesto razvaljajte na masnom papiru.

3. Prenesite ga u kalup (26 cm) koji ste prethodno pouljili i pobrašnili kako dno tako i bočne stranice. Pažljivo postavite tijesto, a ako i pukne negdje lako ćete prstima popraviti. Višak koji viri iznad obruča odrežite.

4. Puding i šećer umutite s malo mlijeka, a ostatak mlijeka stavite kuhati.

5. U uzavrelo mlijeko ulijte pripremljen puding i kuhajte na srednjoj vatri dok ne postane gusto.

6. Čim skinete s vatre dodajte mileram, sjedinite.

7. Odmah izlijte u pripremljeni kalup s tijestom.

8. Isto tako možete odmah složiti željeno voće, u ovom je receptu korišteno zamrznuto.

9. Stavite sve zajedno peći u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva 70 minuta.

10. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, te pripremite preljev kako je opisano na poleđini vrećice i odmah ga možete preliti preko torte, te staviti u hladnjak.

11. Ostavite tortu preko noći u hladnjaku i drugi dan polako s nožem odvojite bočne stranice obruča. Tortu prenesite na tacnu s nekom većom špahtlom ili nečim drugim da zahvati što više dno torte.