Top jela

Po dobar curry više ne morate u restoran. Probajte ovaj genijalno jednostavni, ali autentični recept

FOTO: andy hay/unsplash

Jelo bogato aromama u kojem se uživa tijekom cijele godine

Curry je jelo koje se danas jede diljem svijeta, a u Zagrebu se već godinama može pronaći u desecima restorana specijaliziranih za azijsku kuhinju. Primarno ga vežemo uz Indiju, ali njegove se varijacije rade i u brojnim drugim azijskim zemljama, kao što su Tajland, Japan i Malezija. Sam pojam podrazumijeva sve od curry mješavine začine do kokosovog mlijeka i mesa koje začini aromatiziraju, pa iako recepti nisu zahtjevni, traže baratanje određenim kulinarskim tehnikama i pristup kvalitetnim namirnicama.

Spadate li u ljubitelje curryja i kod kuće biste željeli postići efekt onog iz restorana, probajte s najnovijim receptom rumunjske kuharice s američkom adresom, Caroline Gelen, o kojoj smo nedavno detaljnije pisali. Da, morate ćete u nabavku začina, ali dobra je vijest da je sama priprema vrlo jednostavna.

Curry s kokosom i piletinom

Sastojci

  • 450 do 700 g pilećih prsa ili pilećih bataka (oko 4 do 6), narezanih na kockice
  • 2 ljutike, sitno narezane
  • 2 jalapeño ili 1 crvena ili žuta paprika, sitno nasjeckana
  • 1 okrugli komad đumbira, sitno nasjeckan
  • 5 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog
  • 2 žličice koncentrata rajčice
  • 1 žličica sjemenki korijandera
  • 1 žličica sjemenki kumina
  • 1 žličica curry praha
  • 1 1/2 žličica mljevene kurkume
  • 1/2 žličice kajenskog papra, po želji
  • 6 listova kvrgave limete ili 2 žličice korice limete (otprilike korice jedne limete)
  • 2 žlice kukuruznog škroba
  • 400 ml (konzerva) kokosovog mlijeka
  • 400 ml vode
  • neutralno ulje za pirjanje
  • sol
  • korijander i limeta, za posluživanje

Za rižu

  • 1 šalica basmati riže
  • 2 šalice vode
  • 3 sjemenke kardamoma
  • 2 žličice sjemenki kumina
  • neutralno ulje za prženje
  • sol

Priprema

1. Zagrijte 3 žlice neutralnog ulja u loncu na srednjoj vatri. Dodajte piletinu narezanu na kockice i začinite s velikim prstohvatom soli. Piletina će se prvo kuhati, a zatim početi pržiti na ulju kada većina vode ispari. Piletinu s vremena na vrijeme promiješajte drvenom kuhačom i zapecite sa svake strane.

2. Kad se veći dio piletine zapeče i porumeni, gurnite je na stranu, dodajte još jednu žlicu ulja u lonac. Dodajte papar, ljutiku i đumbir i pirjajte 3 do 4 minute dok ne omekša.

3. Primijetit ćete da se na dnu tave razvija puno okusa. Kako biste spriječili da ti aromatični komadići zagore, smanjite vatru po potrebi ili dodajte malo vode u tavu za deglaziranje.

4. Pomiješajte začine i pastu od rajčice s ljutikom, đumbirom, paprikom, piletinom i kuhajte još 2 do 3 minute, dok pasta od rajčice ne potamni i oboji se, a začini ne zamirišu.

5. Dodajte češnjak i kuhajte 2 do 3 minute, dok ne zamiriše, a zatim u lonac dodajte kokosovo mlijeko. Napunite praznu limenku kokosovog mlijeka vodom i dodajte je u tavu. Dodajte listove limete ili koricu limete. Djelomično pokrijte lonac poklopcem i pirjajte 20 minuta.

6. Nakon 20 minuta kuhanja, pomiješajte kukuruzni škrob i vodu u maloj posudi. Ulijte smjesu u curry. Trebao bi se zgusnuti odmah.

7. U međuvremenu pripremite rižu. Rižu možete kuhati kako god želite, ali Carolina savjetuje da je prekuhate dok ne postane grudasta i ljepljiva, a zatim je pržite dok sve te grudice ne postanu lijepe i hrskave. Na kraju ćete dobiti stvarno zabavnu kombinaciju teksture; riža je pomalo ljepljiva, hrskava i tako dobro upija curry.

Dodajte rižu u mali lonac ili tavu. Prelijte vodom pa prođite prstima kroz rižu. Pokušavate isprati većinu škroba. Izlijte škrobnu vodu (pritom ostavite rižu u loncu) i ponovite ovaj korak još 3 do 4 puta, dok voda koju ste odlili s riže ne bude bistra.

8. Nakon što vam ostane oprana riža u loncu, dodajte 2 šalice vode, prstohvat soli, 3 sjemenke kardamoma i 2 žličice sjemenki kumina. Pokrijte poklopcem i stavite lonac na srednju vatru. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru i kuhajte 15 do 18 minuta. Pripazite, tekućina bi se mogla preliti. Maknite lonac s vatre i poklopite ga. Ostavite ga tako sljedećih 10 do 12 minuta.

9. Dodajte malo neutralnog ulja u neprianjajuću tavu. Dodajte rižu i ravnomjerno je rasporedite po tavi. Pržite 6 do 8 minuta. Okrenite i pržite još 5 do 7 minuta.

10. Sve zajedno na tanjur. Završite s korijanderom i limetom.