Gastro ideja

Recept za domaći kukuruzni kruh: mekan i ukusan iznutra, a hrskav izvana

Super podloga za sendvič ili uz jaja za doručak

FOTO: shutterstock

Tko ne voli topli domaći kukuruzni kruh koji je mekan iznutra, a hrskav izvana? Recept za miješani kukuruzni kruh je vrlo jednostavan, a može se koristiti kao podloga za sendvič, uz jaja za doručak ili ga možete narezati na kriške i nositi sa sobom. Ovaj recept je spoj kukuruznog kruha i hrskave zagorske štruce. Mekano i nježno, ali s dodatnom hrskavošću.

Kukuruzni kruh: recept

Bilo da tražite recept za kukuruzni kruh, zagorski kukuruzni kruh ili miješani kukuruzni kruh – imamo jedan koji objedinjuje sve.

kukuruzni kruh
shutterstock

Sastojci:

  • 300 grama kukuruznog brašna
  • 300 grama pšeničnog glatkog brašna
  • 2 žličice soli
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 1 kvasac (svježi ili suhi)
  • 1 žličica šećera
  • 1 žlica ulja
  • 200 ml mlake vode
  • 200 ml mlakog mlijeka

Priprema:

  1. Prvo pomiješajte mokre sastojke – kvasac, šećer i toplo mlijeko pa ostavite da se digne.
  2. Zatim pomiješajte suhe sastojke. U dublju zdjelu stavite kukuruzno i pšenično brašno, dodajte sol i prašak za pecivo. U zdjelu dodajte kvasac, vodu i žlicu ulja i sve zamijesite u glatko tijesto dok se ne prestane lijepiti za posudu i ruke. Ostavite ga da se diže pola sata.
  3. Ponovno premijesite, oblikujte u kuglu, stavite u kalup za pečenje kruha i ostavite da se tijesto u kalupu diže još 20-ak minuta. Što se dulje diže, kruh će biti manje zbijen.
  4. Po želji zarežite crte na površini, pospite kruh kukuruznom krupicom i stavite peći na 180° C, 20 do 30 minuta poklopljeno, a zadnjih 5 minuta otklopite da se zapeče.
  5. Kruh nakon pečenja ostavite da se ohladi, zatim ga poslužite s omiljenim namazom. Kukuruzni kruh se odlično slaže i samo s kombincijom masla i mermelade.