Gastro ideja
Recept za domaći kukuruzni kruh: mekan i ukusan iznutra, a hrskav izvana
Super podloga za sendvič ili uz jaja za doručak
Tko ne voli topli domaći kukuruzni kruh koji je mekan iznutra, a hrskav izvana? Recept za miješani kukuruzni kruh je vrlo jednostavan, a može se koristiti kao podloga za sendvič, uz jaja za doručak ili ga možete narezati na kriške i nositi sa sobom. Ovaj recept je spoj kukuruznog kruha i hrskave zagorske štruce. Mekano i nježno, ali s dodatnom hrskavošću.
Kukuruzni kruh: recept
Bilo da tražite recept za kukuruzni kruh, zagorski kukuruzni kruh ili miješani kukuruzni kruh – imamo jedan koji objedinjuje sve.
Sastojci:
- 300 grama kukuruznog brašna
- 300 grama pšeničnog glatkog brašna
- 2 žličice soli
- 1 vrećica praška za pecivo
- 1 kvasac (svježi ili suhi)
- 1 žličica šećera
- 1 žlica ulja
- 200 ml mlake vode
- 200 ml mlakog mlijeka
Priprema:
- Prvo pomiješajte mokre sastojke – kvasac, šećer i toplo mlijeko pa ostavite da se digne.
- Zatim pomiješajte suhe sastojke. U dublju zdjelu stavite kukuruzno i pšenično brašno, dodajte sol i prašak za pecivo. U zdjelu dodajte kvasac, vodu i žlicu ulja i sve zamijesite u glatko tijesto dok se ne prestane lijepiti za posudu i ruke. Ostavite ga da se diže pola sata.
- Ponovno premijesite, oblikujte u kuglu, stavite u kalup za pečenje kruha i ostavite da se tijesto u kalupu diže još 20-ak minuta. Što se dulje diže, kruh će biti manje zbijen.
- Po želji zarežite crte na površini, pospite kruh kukuruznom krupicom i stavite peći na 180° C, 20 do 30 minuta poklopljeno, a zadnjih 5 minuta otklopite da se zapeče.
- Kruh nakon pečenja ostavite da se ohladi, zatim ga poslužite s omiljenim namazom. Kukuruzni kruh se odlično slaže i samo s kombincijom masla i mermelade.