Nekad je nužno odabrati stranu
Gastro ideja

Tko ne voli mekane palačinke koje uvijek uspijevaju? Imamo recept s jajima i bez

Jednostavan recept za najmekanije palačinke koje su jednostavne za pripremu i uvijek uspijevaju

FOTO: Unsplash

Prhke, mekane i mirisne palačinke izgledaju jednostavno za pripremu, ali često nisu. Iako većina tvrdi da je ključ za ukusne palačinke u tavi koja se koristi, temperaturi na kojoj se peku i ostalim popratnim dodacima, kroz metodu pokušaj-pogreška, došli smo da zaključka da je smjesa za palačinke upravo ono što će napraviti razliku.

Donosimo vam recept za palačinke koje su mekane, uvijek uspijevaju i za koje vam neće trebati čudo od tave, a osim klasičnih palačinki koje se rade s jajima, donosimo i recept za palačinke bez jaja.

Recept za palačinke

Sastojci za smjesu za palačinke:

  • 3 jaja
  • 200 g glatkog brašna
  • 200 ml mineralne ili obične vode
  • 200 ml toplog mlijeka
  • prstohvat soli
  • 1 žličica otopljenog maslaca

Dodatno i po želji:

  • 1 vanilin šećer
  • 1 žličica cimeta
  • naribana korica limuna

Recept za palačinke – priprema:

  1. Pjenasto razmutite jaja, dodajte polovicu mlijeka i brašna te miješajte dok smjesa ne dobije konzistentnost. U smjesu zatim dodajte drugu polovicu mlijeka, mineralnu vodu, maslac, sol i miješajte dodajući brašno tako da smjesa bude glatka i bez grudica.
  2. Smjesu za palačinke pustite da stoji 10-ak minuta da se, za slučaj da je ostala koja grudica brašna, dodatno istopi i sjedini.
  3. Zagrijte tavu za palačinke (ili bilo koju drugu koju imate kod kuće) i nauljite je korištenjem silikonske četkice. (ovo ponavljate prilikom pečenja svake nove palačinke). Kada se tava dobro zagrije izlijte smjesu za palačinke.
  4. Pecite palačinku oko 1-2 min sa svake strane dok ne dobije zlatnu boju.

Za savršen namaz za domaće palačinke možete koristiti domaći džem ili neki čokoladni preljev, a za hrskavi dodatak koristite orašaste plodove.

palačinke bez jaja recept
Unsplash

Recept za palačinke bez jaja

Sastojci za smjesu za palačinke bez jaja:

  • 400 g glatkog brašna
  • 400 ml biljnog mlijeka
  • 200 ml gazirane ili obične vode
  • 2 žlice praška za pecivo
  • Prstohvat soli

Dodatno:

  • 1 vanilin šećer
  • Naribana korica limuna

Recept za palačinke bez jaja – priprema:

  1. U glatko brašno dodajte prašak za pecivo, vanilin šećer i prstohvat soli. Lagano umiješajte da se svi sastojci sjedine.
  2. Dodajte mineralnu vodu i mlijeko u veliku zdjelu te kombinaciju praška za pecivo i brašna postepeno dodajte u smjesu uz miješanje kako bi smjesa postala konzistentna i bez grudica.
  3. Kada smjesa postigne konzistentnost dodajte naribanu koricu limuna.
  4. Zagrijte tavu za palačinke (ili bilo koju drugu koju imate kod kuće) i nauljite je korištenjem silikonske četkice. (ovo ponavljate prilikom pečenja svake nove palačinke). Kada se tava dobro zagrije izlijte smjesu za palačinke.
  5. Pecite palačinku oko 1-2 min sa svake strane dok ne dobije zlatnu boju.