Tko ne voli mekane palačinke koje uvijek uspijevaju? Imamo recept s jajima i bez
Jednostavan recept za najmekanije palačinke koje su jednostavne za pripremu i uvijek uspijevaju
Prhke, mekane i mirisne palačinke izgledaju jednostavno za pripremu, ali često nisu. Iako većina tvrdi da je ključ za ukusne palačinke u tavi koja se koristi, temperaturi na kojoj se peku i ostalim popratnim dodacima, kroz metodu pokušaj-pogreška, došli smo da zaključka da je smjesa za palačinke upravo ono što će napraviti razliku.
Donosimo vam recept za palačinke koje su mekane, uvijek uspijevaju i za koje vam neće trebati čudo od tave, a osim klasičnih palačinki koje se rade s jajima, donosimo i recept za palačinke bez jaja.
Recept za palačinke
Sastojci za smjesu za palačinke:
- 3 jaja
- 200 g glatkog brašna
- 200 ml mineralne ili obične vode
- 200 ml toplog mlijeka
- prstohvat soli
- 1 žličica otopljenog maslaca
Dodatno i po želji:
- 1 vanilin šećer
- 1 žličica cimeta
- naribana korica limuna
Recept za palačinke – priprema:
- Pjenasto razmutite jaja, dodajte polovicu mlijeka i brašna te miješajte dok smjesa ne dobije konzistentnost. U smjesu zatim dodajte drugu polovicu mlijeka, mineralnu vodu, maslac, sol i miješajte dodajući brašno tako da smjesa bude glatka i bez grudica.
- Smjesu za palačinke pustite da stoji 10-ak minuta da se, za slučaj da je ostala koja grudica brašna, dodatno istopi i sjedini.
- Zagrijte tavu za palačinke (ili bilo koju drugu koju imate kod kuće) i nauljite je korištenjem silikonske četkice. (ovo ponavljate prilikom pečenja svake nove palačinke). Kada se tava dobro zagrije izlijte smjesu za palačinke.
- Pecite palačinku oko 1-2 min sa svake strane dok ne dobije zlatnu boju.
Za savršen namaz za domaće palačinke možete koristiti domaći džem ili neki čokoladni preljev, a za hrskavi dodatak koristite orašaste plodove.
Recept za palačinke bez jaja
Sastojci za smjesu za palačinke bez jaja:
- 400 g glatkog brašna
- 400 ml biljnog mlijeka
- 200 ml gazirane ili obične vode
- 2 žlice praška za pecivo
- Prstohvat soli
Dodatno:
- 1 vanilin šećer
- Naribana korica limuna
Recept za palačinke bez jaja – priprema:
- U glatko brašno dodajte prašak za pecivo, vanilin šećer i prstohvat soli. Lagano umiješajte da se svi sastojci sjedine.
- Dodajte mineralnu vodu i mlijeko u veliku zdjelu te kombinaciju praška za pecivo i brašna postepeno dodajte u smjesu uz miješanje kako bi smjesa postala konzistentna i bez grudica.
- Kada smjesa postigne konzistentnost dodajte naribanu koricu limuna.
- Zagrijte tavu za palačinke (ili bilo koju drugu koju imate kod kuće) i nauljite je korištenjem silikonske četkice. (ovo ponavljate prilikom pečenja svake nove palačinke). Kada se tava dobro zagrije izlijte smjesu za palačinke.
- Pecite palačinku oko 1-2 min sa svake strane dok ne dobije zlatnu boju.