Vikend recept

Pronašli smo recept za najmekše puter štangice zbog kojih ćete zaboraviti na pekarnice

Trik je u dodavanju kockica maslaca u sredinu tijesta

FOTO: Matejka Buča

Kada je u pitanju doručak ili zapravo bilo koji obrok, teško da postoji išta finije od toplih, mekanih peciva. Ako ste mislili da onim štangicama iz pekarnice nema ravnih, mogli biste promijeniti mišljenje nakon što probate ovaj recept. Pronašli smo ga na blogu Like Chocolate i odmah smo znali da ga moramo isprobati. Za mekane puter štangice trebat će vam tek nekoliko standardnih sastojaka koje već vjerojatno imate u kuhinji, a cijeli recept s uputama za pripremu čeka vas u nastavku.

Mekane puter štangice

Mekane puter štangice
Matejka Buča

Sastojci

Za tijesto:

  • 350 g glatkog brašna
  • 5 g soli
  • 15 g šećera
  • 7 g suhog kvasca (1 vrećica)
  • 50 g otopljenog maslaca
  • 105 g mlijeka
  • 85 g vode

Dodatno:

  • 12 kockica maslaca oko 5 g svaka
  • 2-3 žlice mlijeka
  • krupna morska sol
Matejka Buča

Priprema

1. Maslac otopite pa mu dodajte mlijeko i vodu te zagrijte dok sve skupa ne bude mlako (nikako vruće). Dodajte ostale sastojke pa pomoću miksera sa spiralnim nastavcima ili kukom umijesite glatko tijesto koje se ne lijepi. Mijesite barem 7-8 minuta dok tijesto ne postane elastično.

2. Stavite tijesto u pobrašnjenu posudu, prekrijte plastičnom folijom i stavite na toplo mjesto da se udvostruči. Tijesto zatim premijesite i razvaljajte u oblik kruga, što tanjeg, a krug razrežite na 12 trokuta.

3. Svaki trokut razvaljajte još tanje pa na širi dio stavite komadić maslaca. Zarolajte što čvršće. Sve štangice stavite na pleh obložen papirom za pečenje pa prekrijte krpom ili plastičnom folijom – neka odstoje 30-ak minuta.

4. Za to vrijeme zagrijte pećnicu za 200°C. Štangice premažite mlijekom i pospite krupnom solju. Pecite ih 15-17 minuta, odnosno dok ne dobiju lijepu boju.

Ako želite hrskavu koricu, nemojte ih pokrivati, a ako želite mekanu koricu odmah ih pokrijte čistom krpom da se napare i da korica omekša, a možete ih poslužiti hladne ili mlake.