GASTRO

Ribollita je krepko varivo iz Toskane koje morate probati pripremiti. Imamo pet lakih recepata

Glavni su sastojci povrće i komadići starog kruha

Temperature su konačno postale prave zimske, a mi smo se sve više usmjerili na potragu za krepkim receptima koji će nas u trenu zagrijati. Naše nas je istraživanje tako dovelo i do ribollite, toskanske guste juhe, odnosno variva čiji će tanjur zasititi i one najgladnije. Iako konkretni sastojci mogu varirati od recepta do recepta, najčešće se priprema s obiljem kelja, celera, kupusa, mrkve, krumpira, graha i komadića starog kruha. Kao i mnogi drugi, danas slavni talijanski recepti, i ribollita se prepisuje siromašnim seljacima.

Prema predaji, nastala je tako što se podgrijavala povrtna juha od prethodnog dana, a u nju se dodavalo jeftino povrće koje bi se onda ukuhavalo (doslovni prijevod naziva znači ‘ponovno kuhana’), kao i kruh koji bi osiguravao osjećaj sitosti. Video recepte za ovo bezmesno, ali vrlo ukusno varivo i konkretno varivo, možete provjeriti u nastavku.