Top recept

Pripremite šunku u kruhu prema receptu food blogerice Nine

Pored finog komada šunke trebat će vam i maslinovo ulje, senf i med

FOTO: BakeMe

Uskrsni blagadanski stol je osim bez jaja, rotkvice, mladog luka i pince nezamisliv i bez šunke koju svatko priprema na svoj način. Dok se neki odlučuju za kuhanu varijantu dok je drugima draža ona u kojoj se šunka priprema i peče u tijestu. Za sve koji ove godine odluče pripremiti šunku u kruhu recept smo pronašli kod Nine koja stoji iza bloga BakeMe.

BakeMe

Šunka u kruhu recept

Pored finog komada šunke trebat će vam i maslinovo ulje, senf i med. Kako se priprema šunka u kruhu na njezin način saznajte u receptu kojeg vam donosimo u nastavku.

Sastojci:

  • 700 g glatkog brašna
  • 10 g suhog kvasaca
  • 10 g soli
  • 450 g vode
  • 50 g maslinovog ulja
  • 1 kom šunke ili lopatice u mrežici (težina oko 1- 1,5 kg)
  • 2 žlice senfa
  • 1 žlica meda
  • 1 jaje za premazivanje
BakeMe

Priprema:

1. U vodu stavite kuhati šunku. Cijelo vrijeme dok se kuha treba biti pokrivena vodom. Kuhajte je onoliko minuta koliko teži. Ako je šunka teška 1,2 kg treba se kuhati 1 sat i 20 minuta. Nakon što ugasite vatru ostavite šunku da se potpuno ohladi u vodi. To se obično radi večer prije nego odlučite raditi kruh ili barem nekoliko sati prije. Nakon što se šunka ohladila, skinite joj mrežicu te ju posušite papirnatim ručnicima.

2. Od suhih i mokrih sastojaka zamijestite tijesto. Nastojte ne dodavati brašno, a ako je potrebno dodajte malo. Mijesite barem 10 minuta, dok vam tijesto ne postane glatko i podatno. Kada ste dobili tijesto koje se ne lijepi, prebacite ga u malo nauljenu posudu i ostavite da se udvostruči. Posudu za to vrijeme pokrijte prozirnom folijom.

3. U zdjelici pomiješajte senf i med. Na lim za pečenje postavite papir za pečenje.

4. Tijesto prebacite na radnu površinu i premjesite ga. Tijesto razvaljajte na debljinu od otprilike 1,5 centimetar.

5. Posušenu šunku premažite smjesom senfa i meda te ju stavite na sredinu razvaljanog tijesta. Umjesto senfa i meda šunku možete premazati i razmućenim jajem.

6. Tijesto zamotate tako da prvo prebacite gornju pa donju stranu tijesta. Rukama pritisnite spojeve kako bi se sve povezalo. To napravite s lijevom i desnom stranom tijesta. Kada pritisnite sve spojeve tijesto prebacite na lim tako da spojevi budu na donjoj strani. Šunku u tijestu prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite 20 minuta.

7. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Tijesto premažite razmućenim jajem i stavite u pećnicu da se peče između 55 i 60 minuta. Zadnjih 20-ak minuta šunku prekrijte alu folijom kako vam tijesto ne bi previše porumenilo.

8. Šunka se poslužuje uz francusku salatu.