Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

GASTRO TEST

GASTRO TEST Testirali smo obiteljska pakiranja fora sladoleda iz supermarketa. Evo koji nam je bio apsolutni favorit

FOTO: Aleksandar Selak

Bacili smo se u potragu za neobičnim okusima sladoleda iz supermarketa i uvjerili se da se po zbilja dobre kuglice ne moramo uvijek uputiti u poznate slastičarne

U našoj se redakciji, priznat ćemo bez problema, sladoledi jedu često, neovisno o godišnjem dobu. No, ljeti ih, naravno, jedemo još češće, pa diskutiramo i o tome koliko sladoleda je previše sladoleda. Svatko od nas ima neke svoje favorite u području slastičarnica u koje najradije zalazimo, ali po pitanju sladoleda u obiteljskim pakiranjima koji se prodaju po supermarketima se baš i nismo proslavili. Nitko od nas nije se mogao sjetiti nekog koji bi baš preporučio, a s druge smo strane nekako bili uvjereni da bismo i među tim asortimanom mogli pronaći nešto dobro.

Jedno sam prijepodne odlučila obići nekoliko supermarketa u okolici redakcije i odabrati po dva sladoleda u obiteljskim pakiranjima. Htjela sam izbjeći klasične okuse poput čokolade ili vanilije, a umjesto toga naći one po kojima se ponuda različitih supermarketa ističe. Nisam bila sigurna hoću li na svakom mjesto uspjeti pronaći više od jednog fora okusa, ali moje su se brige pokazale neutemeljenima – u redakciju sam se vrlo brzo vratila punih ruku sladoleda koje sam jedva čekala isprobati, a u pomoć sam pozvala i kolegice Nives i Luciju te kolegu Aleksandra. U nastavku provjerite naše dojmove.

Gelatissimo Canadian Way

Što: sladoled s okusom javorovog soka s karameliziranim orasima i punjenjem od javorovog sirupa
Gdje: Konzum
Cijena: 25,99 kuna

Dojam: Prva sam kušala ovaj sladoled i pomislila kako je prilično presladak. No, što sam ga više jela, to mi je bolji postajao, a jako su mi fora bili i komadići oraha. Sa mnom se složio i Aleksandar, koji je rekao da mu se sviđa pahuljasta tekstura i orasi koje i inače jako voli. S druge strane, naše su kolegice imale posve drugačije mišljenje. “Meni je ovo jako preslatko i pretekuće”, rekla je Nives, a sličan je komentar imala i Lucija. “Da, prebrzo se otopio, presladak je, pogotovo na prvi zalagaj, a ni ovi orasi me nisu impresionirali”, zaključila je.

Pistacchio variegato Gianduia

Što: sladoled s tostiranim komadićima pistacija i čokoladom
Gdje: Plodine
Cijena: 23,99 kuna

Dojam: “Okus pistacija mi je pomalo jeftin, kao nekad u starim slastičarnicama, i baš je takve zelene boje. No, za jedan sladoled iz dućana je sasvim okej”, komentirala je Nives, dok je Lucija rekla da joj se sviđa ova kombinacija pistacija i čokolade, baš poput Nives, osjeti da nije riječ o pravom pistaciju. Meni se sladoled, u smislu omjera cijene i kvalitete učinio priličnom korektnim, a moje je mišljenje dijelio i Aleksandar, koji je dodao tek da mu je čokolada mrvicu preslatka.

Gelatino Creamy Tiramisu

Što: sladoled s okusom tiramisua i mascarponea
Gdje: Plodine
Cijena: 19,99 kuna

Dojam: “Meni je ovo skroz okej, kava se jako osjeti. Jedino mi se nije svidio dodatak ovih malih piškota”, rekla je Lucija, a ja sam dodala kako je moj ukupni dojam pozitivan, i kako me ugodno iznenadila njegova kremasta tekstura. “Dosta dobra interpretacija tiramisua u sladoledu. Pohvale za posip pravog kakaa”, rekla je Nives, dok je Aleks rekao kako mu je okus kave preintenzivan, ali da ni inače ne voli tiramisu pa nije baš mjerodavan.

DeSpar Affogato

Što: sladoled s okusom affogato kave
Gdje: Spar
Cijena: 21,99 kuna

Dojam: “Uopće ne osjetim okus kave, a sve skupa mi ima okus neke obične vanilije sa snijegom od bjelanjaka. Bezveze mi je ovaj”, rekla je Nives, dok sam ja rekla kako uopće ne mogu formirati neko suvislo mišljenje. Okus mi je preblag da bi mi bio dobar, ali i loš. “Meni se čini da je ovaj sladoled okej za one koji vole sladolede blažih okusa”, rekla je Lucija. Aleksandar je rekao da mu je okus također dosta nedefiniran, ali ako u blizini nema nijednog drugog sladoleda, pojeo bi i ovaj.

Ballino Ice Cream With Dried Fruits & Nuts

Što: sladoled od vanilije sa sušenim voćem i orašastim plodovima
Gdje: Lidl
Cijena: 11,99 kuna

Dojam: Meni je ovaj sladoled bio skroz dobar, mliječnog okusa, s dodatkom voća i orašastih plodova koji sve skupa čine zanimljivijim. “Sviđa mi se okus, ali ne i voće”, rekla je Lucija, dok je Aleksandar rekao kako mu je ovaj sladoled najbolji koji smo dosad probali, i da bi ga bez problema kupio još jednom. “I meni je ovaj najbolji dosad, iako bih voljela da se vanilija više osjetila. Kandirano voće mi je odlično”, zaključila je Nives.

Gelatelli Salted Caramel

Što: mliječni sladoled s dodatkom slane karamele
Gdje: Lidl
Cijena: 24,99 kuna

Dojam: “Ova karamela mi je bolja od one prve koju smo probali, ali malo preslatka”, rekla je Nives, a s komentarom o slatkoći se složila i Lucija. “Nisam doživjela ni taj željeni kontrast između slanog i slatkog”, dodala je. Aleksandar je rekao da je sladoled previše jednoličan i ne osjeti se ništa previše zanimljivo u njemu, dok sam ja rekla kako mi u ovom sladoledu dominira vanilija, što, s obzirom na naziv, ne bi trebao biti cilj.

Spar Premium Peanut Butter Cup

Što: sladoled s okusom maslaca od kikirikija i čokoladom punjenom maslacem od kikirikija
Gdje: Spar
Cijena: 29,99 kuna

Dojam: “Ovo ima okus Snickers sladoleda u čašici, i začudo nije presladak”, rekla je Nives, a ja sam dodala kako su me ugodno iznenadili komadići čokolade i relativno dobro pogođen okus kikiriki maslaca. Što se mene tiče, ovo je najbolji sladoled dosad. “I meni se jako svidio ovaj sladoled, kikiriki se lijepo osjeća i tekstura je jako kremasta”, rekla je Lucija, dok je Aleksandar rekao kako je sladoled korektan, ali mu ti okusi osobno ne odgovaraju.

Gelatissimo Crazy Summer

Što: sorbet od manga s komadićima manga
Gdje: Konzum
Cijena: 25,99 kuna

Dojam: “Mislim da je ovaj moj favorit. Jako je osvježavajuć i ima vrlo intenzivni okus manga, ali je ipak malo presladak”, rekla je Nives. “Podsjetio me na slushie, malo je drugačiji od ostalih koje smo probali, ali to mislim na najbolji mogući način”, rekla je Lucija. Aleksandar je oduševljeno dodao da generalno obožava mango, pa mu je i ovaj sladoled favorit. Što se mene tiče, također sam dobila novog favorita. Ovaj je sladoled nevjerojatno lagan i odličan za ljeto, a komadići manga su totalno iznenađenje. Okus je malo umjetan i mrvicu presladak, ali čak mi ni to ne smeta. Preporuka!