Nekad je nužno odabrati stranu
Novo mjesto

Tik do uspinjače otvorio se restoran tradicionalne kuhinje. Prve smo ga posjetile

FOTO: Aleksandar Selak

Uz klasičnu ponudu jela, ovdje možete i kupiti domaće nareske

Zateknete li se u centru Zagreba i poželite li kušati tradicionalna jela hrvatske kuhinje ili jednostavno pojesti gablec na žlicu, jedan od restorana koji biste mogli posjetiti svakako je i Uspinjača. Restoran je otvoren tek nedavno, a u vrijeme ručka se već traži mjesto više. S vlasnikom Nikicom Perićem, ugostiteljem koji je u tom poslu preko 30 godina, odlučile smo detaljnije porazgovarati i doznati više o svemu. “Svojim smo gostima htjeli ponuditi kvalitetnu domaću kuhinju. Mogu birati između à la carte ponude koju mijenjamo otprilike na tjednoj bazi ili tri različite opcije ručka, koje mijenjamo svaki dan”, objašnjava nam.

Domaći hrvatski proizvodi u prvom su planu

Aleksandar Selak

Neka su se jela, nastavlja, već isprofilirala kao omiljena kod gostiju, pa će vrlo vjerojatno uvijek biti dostupna, poput fuža s tartufima, janjećih kotleta i teletine. Cijene glavnih jela se kreću od 70 do 130 kuna, dok gableci uvijek koštaju pedesetak kuna. Posebnost Uspinjače je i u tome što će vas na ulazu dočekati izlog s narescima, kao i par manjih stolova, a sve je skupa od glavne prostorije odijeljeno zavjesom. Kako nam je objasnio vlasnik, taj je manji prostor zamišljen tako da gosti, dok čekaju svoj stol, mogu popiti čašu vina i malo prizalogajiti.

Aleksandar Selak

“U ponudi smo željeli imati isključivo proizvode s hrvatskim potpisom. Kod nas ćete naći domaće kobasice, čvarke, kulen, špek, tri vrste pršuta i razne sireve. Ista je stvar i s ponudom pića, nudimo samo domaća vina i domaća žestoka pića, poput rakije”, priča nam. Sve domaće nareske, dodaje, na licu mjesta možete kupiti i u manjim količinama te ponijeti kući. Uz slana jela, svaki se dan ručno rade i tradicionalni deserti, poput pite od jabuka i višanja, rožate i sve popularnijih šnenokli.

Ime kao posveta jednom od zagrebačkih simbola

Aleksandar Selak

U ovom se prostoru, kaže nam, i prije nalazio restoran tradicionalne hrane, koji je zatvoren već 15 godina. “Učinilo nam se dobrim nastaviti tu tradiciju, posebice zato što se restoran nalazi tik uz svima nam dragu uspinjaču, koja je nedavno proslavila 129. rođendan”, kaže Perić. Interijer restorana je uređen tako da se u njemu osjećate vrlo ugodno, gotovo kao kod kuće, ali ima i primjetnu dozu elegancije, za što je zaslužna supruga vlasnika, Vesna Perić.

Aleksandar Selak
Fuži tartufi, 70 kuna
Aleksandar Selak
Janjeći kotleti s grilla marinirani u ružmarinu na palenti, 120 kuna
Aleksandar Selak