Ako volite kokos, morate probate napraviti ovu super jednostavnu tortu
Mogla bi vam biti super uz ove visoke proljetne temperature
Ovaj vikend čekaju nas visoke temperature pa ćemo, umjesto proljeća, nekoliko dana imati pravo ljeto. I zato bi se ova torta od kokosa mogla super uklopiti u cijelu priču. Sastojci su jednostavni, većinu toga možda već imate doma. Tortu smo vidjeli na Instagram profilu Irene Gavran, Pregacha, a cijeli recept čeka vas u nastavku.
Kokos torta
Sastojci za biskvit
- 100 g tamne čokolade
- 100 g maslaca
- 2 jaja
- 70 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 60 g brašna
- Pola praška za pecivo
- Prstohvat soli
- Pola žličice instant kave
- Par žlica kokos mrvica i šećera za posuti po papiru za pečenje prije nego što istresete biskvit
Priprema biskvita
1. Čokoladu i maslac otopite na pari. Jaja miksajte sa šećerima, pa kad udvostruče volumen, dodajte im otopljenu čokoladu i maslac pa sjedinite. Na kraju dodajte suhe prosijane sastojke i sjedinite.
2. Istresite u pleh obložen papirom za pečenje i dodatno namašćen, na koji ste posuli kokos mrvice i šećer.
3. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, nekih 15-ak min, odnosno dok čačkalica ne izađe čista.
Sastojci za kremu
- 2 konzerve kokosovog mlijeka
- 150 g šećera
- 1 žličica paste od vanilije
- 100 g gustina
- 100 g bijele čokolade
- 100 g maslaca
- 250 g mascarpone sira
- Još jedna konzerva kokosovog mlijeka (dobro ohlađena)
Priprema kreme
1. 1 konzervu mlijeka stavite sa šećerom i vanilijom da prokuha, a drugu promiješajte s gustinom. Kad prokuha sjedinite obje smjese i lagano kuhajte dok ne dobijete gustu, kremastu smjesu.
2. Maknite s vatre pa dok je vruće dodajte čokoladu i maslac i miješajte dok se sve ne otopi i sjedini. Pokrijte kremu prozirnom folijom i ohladite dobro u hladnjaku.
3. Kad je krema hladna, izmiksajte mascarpone s kremastim dijelom treće konzerve mlijeka, a onaj tekući dio ostavite za posipati po biskvitu (možete dodati i ruma za još okusa).
4. Ubacujete žlicu po žlicu ohlađene kreme od kokosa i miksajte dok ne dobijete lijepu kremastu smjesu. Kremu razmažite preko namočenog biskvita i poravnajte.
Po želji sve još možete preliti ganacheom od mliječne čokolade (100 g mliječne čokolade i 70 g vrhnja ga šlag).