Vikend recept

Ako volite kokos, morate probate napraviti ovu super jednostavnu tortu

Mogla bi vam biti super uz ove visoke proljetne temperature

FOTO: @pregacha

Ovaj vikend čekaju nas visoke temperature pa ćemo, umjesto proljeća, nekoliko dana imati pravo ljeto. I zato bi se ova torta od kokosa mogla super uklopiti u cijelu priču. Sastojci su jednostavni, većinu toga možda već imate doma. Tortu smo vidjeli na Instagram profilu Irene Gavran, Pregacha, a cijeli recept čeka vas u nastavku.

Kokos torta

@pregacha

Sastojci za biskvit

  • 100 g tamne čokolade
  • 100 g maslaca
  • 2 jaja
  • 70 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 60 g brašna
  • Pola praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • Pola žličice instant kave
  • Par žlica kokos mrvica i šećera za posuti po papiru za pečenje prije nego što istresete biskvit

Priprema biskvita

1. Čokoladu i maslac otopite na pari. Jaja miksajte sa šećerima, pa kad udvostruče volumen, dodajte im otopljenu čokoladu i maslac pa sjedinite. Na kraju dodajte suhe prosijane sastojke i sjedinite.

2. Istresite u pleh obložen papirom za pečenje i dodatno namašćen, na koji ste posuli kokos mrvice i šećer.

3. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, nekih 15-ak min, odnosno dok čačkalica ne izađe čista.

@pregacha

 

Sastojci za kremu

  • 2 konzerve kokosovog mlijeka
  • 150 g šećera
  • 1 žličica paste od vanilije
  • 100 g gustina
  • 100 g bijele čokolade
  • 100 g maslaca
  • 250 g mascarpone sira
  • Još jedna konzerva kokosovog mlijeka (dobro ohlađena)

Priprema kreme

1. 1 konzervu mlijeka stavite sa šećerom i vanilijom da prokuha, a drugu promiješajte s gustinom. Kad prokuha sjedinite obje smjese i lagano kuhajte dok ne dobijete gustu, kremastu smjesu.

2. Maknite s vatre pa dok je vruće dodajte čokoladu i maslac i miješajte dok se sve ne otopi i sjedini. Pokrijte kremu prozirnom folijom i ohladite dobro u hladnjaku.

3. Kad je krema hladna, izmiksajte mascarpone s kremastim dijelom treće konzerve mlijeka, a onaj tekući dio ostavite za posipati po biskvitu (možete dodati i ruma za još okusa).

4. Ubacujete žlicu po žlicu ohlađene kreme od kokosa i miksajte dok ne dobijete lijepu kremastu smjesu. Kremu razmažite preko namočenog biskvita i poravnajte.

Po želji sve još možete preliti ganacheom od mliječne čokolade (100 g mliječne čokolade i 70 g vrhnja ga šlag).