Ideje za ručak

Tražite inspiraciju za zdravi obrok nakon blagdana? Imamo recept za varivo od poriluka

Spremno za manje od 30 minuta, a savršeno zimsko jelo bogato je vitaminima

FOTO: shutterstock

Varivo od poriluka jednostavno je za pripremu, a osim toga odličan je izbor za zdrav ručak koji tijelu daje puno energije, jača imunitet i održava visoku razinu nutrijenata u tijelu. Nešto na čemu će vam organizam, nakon blagdanskih kolača i masne hrane, sigurno biti zahvalan.

Kao namirnica, poriluk je jedinstveni izvor vitamina B6 i C, a uz to što regulira razinu šećera u krvi, izvrsna je prirodna podrška za zdravu probavu, snizuje kolesterol u krvi i djeluje povoljno na krvni tlak.

Za pripremu variva od poriluka potrebno vam je manje od 30 minuta i tek nekoliko sastojaka, a njego blagi okus pravo je blago za organizam.

Varivo od poriluka – sastojci:

  • 2-3 poriluka
  • 4 mrkve
  • 3 mlada krumpira
  • 1 luk
  • 2-3 režnja češnjaka
  • Začini: crvena paprika, sol, kurkuma i papar
priprema i sastojci varivo od poriluka

Varivo od poriluka – priprema:

  1. Prije nego krenete sa kuhanjem luk, mrkvu, češnjak i krumpir očistite i nasjeckajte. Pod mlazom vode operite poriluk i pripazite da isperete ostatke zemlje koje se znaju naći između zelenih listova.
  2. Nekoliko minuta luk dinstajte na malo ulja, a potom dodajte mrkvu i krumpir. Sve zajedno dinstajte 10ak minuta uz povremeno dodavanje vode.
  3. U lonac ubacite poriluk kojeg ste prethodno nasjeckali na kolutove. Pustite da se dinsta oko 2-3 minute i dolijte vodu kako bi prekrili sve sastojke.
  4. Dodajte začine sol i crvenu papriku, i pustite da se varivo kuha oko 30minuta.
  5. Provjerite jesu li krumpiri kuhani te ako jesu, za kraj dodajte sitno nasjeckan češnjak i malo papra. Češnjak u varivo od poriluka dodajemo na kraju kako bi zadržao visoku razinu vitamina i ljekovita svojstva.

Uz varivo od poriluka savršeno paše i žlica vrhnja, a možete ga poslužiti uz domaći kruh sa sjemenkama ili krekerima!