Tražite inspiraciju za zdravi obrok nakon blagdana? Imamo recept za varivo od poriluka
Spremno za manje od 30 minuta, a savršeno zimsko jelo bogato je vitaminima
Varivo od poriluka jednostavno je za pripremu, a osim toga odličan je izbor za zdrav ručak koji tijelu daje puno energije, jača imunitet i održava visoku razinu nutrijenata u tijelu. Nešto na čemu će vam organizam, nakon blagdanskih kolača i masne hrane, sigurno biti zahvalan.
Kao namirnica, poriluk je jedinstveni izvor vitamina B6 i C, a uz to što regulira razinu šećera u krvi, izvrsna je prirodna podrška za zdravu probavu, snizuje kolesterol u krvi i djeluje povoljno na krvni tlak.
Za pripremu variva od poriluka potrebno vam je manje od 30 minuta i tek nekoliko sastojaka, a njego blagi okus pravo je blago za organizam.
Varivo od poriluka – sastojci:
- 2-3 poriluka
- 4 mrkve
- 3 mlada krumpira
- 1 luk
- 2-3 režnja češnjaka
- Začini: crvena paprika, sol, kurkuma i papar
Varivo od poriluka – priprema:
- Prije nego krenete sa kuhanjem luk, mrkvu, češnjak i krumpir očistite i nasjeckajte. Pod mlazom vode operite poriluk i pripazite da isperete ostatke zemlje koje se znaju naći između zelenih listova.
- Nekoliko minuta luk dinstajte na malo ulja, a potom dodajte mrkvu i krumpir. Sve zajedno dinstajte 10ak minuta uz povremeno dodavanje vode.
- U lonac ubacite poriluk kojeg ste prethodno nasjeckali na kolutove. Pustite da se dinsta oko 2-3 minute i dolijte vodu kako bi prekrili sve sastojke.
- Dodajte začine sol i crvenu papriku, i pustite da se varivo kuha oko 30minuta.
- Provjerite jesu li krumpiri kuhani te ako jesu, za kraj dodajte sitno nasjeckan češnjak i malo papra. Češnjak u varivo od poriluka dodajemo na kraju kako bi zadržao visoku razinu vitamina i ljekovita svojstva.
Uz varivo od poriluka savršeno paše i žlica vrhnja, a možete ga poslužiti uz domaći kruh sa sjemenkama ili krekerima!