FOTO: Vjekoslav Skledar

Tri ideje za toplije dane: Za pripremu je dovoljno sat vremena, a svidjet će se i najvećim kritičarima

Posebno nas je oduševio riblji filet u hrskavoj panadi sa čipsom od proljetnog povrća

Gastro editorijal

Tri ideje za toplije dane: Za pripremu je dovoljno sat vremena, a svidjet će se i najvećim kritičarima

Posebno nas je oduševio riblji filet u hrskavoj panadi sa čipsom od proljetnog povrća

FOTO: Vjekoslav Skledar

Dolazak proljeća i sunčanijih dana sinonim nam je za pripremanje obroka koji obiluju povrćem i laganijim namirnicama. Mediteranska kuhinja nam je pritom vječna inspiracija pa smo odlučili kreirati primamljive recepte koji spajaju obalu s lakom pripremom i popularnim tanjurima. Osim što su u pitanju neodoljive kombinacije, u svaku smo sakrili jednu namirnicu koja obilježava Mediteran, a premalo je konzumiramo – ribu. Za svako vam jelo treba maksimalno jedan sat pripreme, većinu možete napraviti i za vikend, pa jelo samo dovršiti navečer nakon posla. Evo detalja.

Riblji štapići na podlozi od graška sa soparnikom

Vjekoslav Skledar

Sastojci:

  • 1 pakiranje Ledo ribljih štapića od 100 posto fileta, 450g
  • 150 grama Ledo graška
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 2-3 žlice maslinovog ulja
  • stabljika celera
  • lovorov list, sol i papar
  • 1 kg mlade blitve
  • 1 pakiranje kora za pite
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 2 žlice sjeckanog peršina
  • 60 grama mladog luka
  • sol, papar i ružmarin

Priprema:

Za varivo nasjeckati prethodno očišćeni luk, celer i češnjak te ih prodinstati na maslinovom ulju. Sastojcima dodati grašak, koji Dalmatinci zovu i polubiži, lovor te sve podliti s 0,75 l vode. Varivo kuhati otprilike 40 minuta. Pred kraj kuhanja dodati sol, papar i ostale začine po želji. Pustiti da varivo odstoji i samo se zgusne. Za pripremu soparnika potrebno je oprati blitvu, dobro je prosušiti krpom te ju narezati na sitne trakice. Začinite ju začinima, pri čemu savjetujemo koristiti sol, papar i ružmarin. Dvije kore za pite premazati maslinovim uljem, po njima pravilno rasporediti blitvu, pouljiti i sve zajedno pokriti s još dvije kore. Tako pripremljeni soparnik premazati s ostatkom ulja i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C, oko 25 minuta. Na kraju po želji premazati s mješavinom ulja, češnjaka i sjeckanog peršina. Umjesto kora za pitu, za pripremu soparnika možete koristiti i Ledo lisnato tijesto. Ledo riblje štapiće od 100 posto fileta ispeći u pećnici prema uputstvima te ih tople servirati uz pripremljene priloge.

Novi Ledo Riblji štapići napravljeni su od 100% fileta aljaške kolje. Bogati su proteinima, a osim toga izvor su vitamina B12 i Omega-3 masnih kiselina. Jednostavna i brza priprema u pećnici, tavi ili fritezi ove štapiće čini idealnim obrokom za cijelu obitelj!

Poke zdjela na mediteranski način

Vjekoslav Skledar

Sastojci:

  • 1 pakiranje Ledo fish nuggetsa
  • 50 g ječmene kaše
  • 50 g mladog Ledo boba
  • 2 rotkvice
  • 50 g ljubičastog kupusa
  • 1 manja tikvica
  • 2 mrkve srednje veličine
  • 1 manji svježi krastavac
  • mladi luk
  • klice češnjaka
  • dressing od hrena, jogurta i veganske majoneze
  • sol i papar
  • mediteranski začini po izboru – origano, bosiljak, ružmarin, mažuran

Priprema:

Na tavi s malo maslinovog ulja ili u pećnici ispeći Ledo fish nuggetse. Ječmenu kašu i zamrznuti bob zasebno skuhati prema uputstvima. Tikvice očistiti, narezati ih na tanke trakice te ih kratko prepeći u tavi. Za to vrijeme narezati ostalo povrće i napraviti dressing od hrena, jogurta i veganske majoneze. Slagati sastojke kružno u zdjelu, na kraju sve začiniti začinima po želji te obilno preliti prethodno pripremljenim dressingom. Mladi bob možete zamijeniti i Ledo zamrznutim graškom.

Fish Nuggetsi su praktičan i ukusan snack u super hrskavoj panadi. Bila to brza večera za cijelu obitelj, ili snack za druženje s prijateljima, Fish Nuggetsi idealni su za svaku prigodu.

Riblji filet u hrskavoj panadi s čipsom od proljetnog povrća i fitness salatom

Vjekoslav Skledar

Sastojci:

  • 1 pakiranje Ledo 100 posto Ribljeg fileta u hrskavoj panadi
  • 4 – 5 mladih cikli
  • 4 mrkve
  • 2 batata
  • 5 – 6 mladih krumpira
  • 2 – 3 peršina
  • tijesto za pizzu
  • 50 g mladog špinata
  • 50 g kovrčavog kelja
  • 30 g prethodno skuhanog slanutka
  • 1 krastavac
  • 1 mladi luk
  • desetak maslina i kapara
  • dressing od tahinija, datulja, maslinovog ulja, limuna, soli, papra i bosiljka

Priprema:

Za pripremu povrtnog čipsa mladu ciklu, mrkvu, batat i mladi krumpir očistiti te narezati na tanke kolutiće ili trakice. Premazati ih maslinovim uljem te peći u pećnici na 220 °C stupnjeva, otprilike sat vremena, odnosno dok rubovi povrća ne potamne, a voda ne ispari. Potrebno je povremeno otvarati pećnicu da se ne stvara kondenzat te da se povrće lakše osuši i postane hrskavo. Za to vrijeme napraviti tuljce od alu folije. Tijesto za pizzu narezati na trakice i omotati oko tuljaca te ih premazati maslinovim uljem. Nakon što ste izvadili povrće, u pećnicu je potrebno ubaciti tijesto u tuljcima i peći ga oko 20 minuta na 180 °C. Za salatu skuhati slanutak te ga procijediti. Oprati i narezati špinat i kelj koji je potrebno dobro promasirati rukama da omekani i odgorča. Sa strane pripremiti dressing od tahini umaka od mljevenog sezama, datulja ili octa od meda, maslinovog ulja, soka jednog limuna, soli, papra i bosiljak. Sve sastojke dobro sjediniti pomoću štapnog miksera. Dobiveni dressing obilno preliti preko pripremljenog povrća i kapara i maslina. Ledo Riblje filete u hrskavoj panadi ispeći u pećnici s malo maslinovog ulja i sokom od limuna, nakon što tijesto bude gotovo. Ispečene tuljke, odnosno košarice od tijesta napuniti povrtnim čipsom i servirati uz riblje filete i salatu.

Riblji filet u hrskavoj panadi napravljen je od 100% fileta bijele ribe, a za super hrskavi doživljaj prekriveni su panadom od pšeničnog, kukuruznog i rižinog brašna. Proizvod jednostavno pripremite u pećnici ili fritezi za ukusan i brz obrok u kojemu će uživati cijela obitelj!

Vjekoslav Skledar

Fotografija: Vjekoslav Skledar
Food styling: Ana Galić i Barbara Jazvić (Studio ONNE)


Sadržaj nastao u suradnji s Ledom.