FOTO: Vjekoslav Skledar

Tri prefina recepta kao inspiracija za uskršnji ručak. Kuglof s mrkvom nam je najdraži

Ovim jelovnikom zasigurno ćete oduševiti sve ukućane

Gastro editorijal

Tri prefina recepta kao inspiracija za uskršnji ručak. Kuglof s mrkvom nam je najdraži

Ovim jelovnikom zasigurno ćete oduševiti sve ukućane

FOTO: Vjekoslav Skledar

Bogata trpeza oko koje se okuplja cijela obitelj sinonim nam je za Uskrs koji je nemoguće zamisliti bez tradicionalnih gastronomskih delicija. One nam uvijek izmame osmijeh na lice, a uživanje u ukusnim jelima jedna je od čari ovog blagdana. Pomno odabiranje namirnica, kreiranje jelovnika i dekoriranje blagdanskog stola mnogima je veliki užitak, zato smo odlučili pripremiti tri uskršnja jela koja vam mogu poslužiti kao inspiracija. Krenuli smo s predjelom u kojem su nam kuhana jaja neizostavan sastojak, glavno jelo zavrtjeli smo oko mlade janjetine, dok smo za desert pripremili jedan malo drugačiji kuglof sa zanimljivim tvistom.

Punjena ‘ljuta’ jaja

Vjekoslav Skledar

Sastojci:

  • 10 svježih jaja
  • 2 žlice Zvijezda delikates majoneze
  • 1 čajna žličica mljevene kurkume
  • prstohvat krupne soli
  • krupno mljevena mješavina crnog i crvenog papra
  • sjeckani bosiljak ili peršin

Priprema: Kuhati jaja u kipućoj vodi od 12 do 15 minuta. Ohladiti ih te očistiti ljusku, prerezati svako jaje na pola i izvaditi žumanjak. Žumanjke staviti u posebnu posudu te im dodati majonezu i začine pa sve zajedno izraditi štapnim mikserom do kremaste strukture. Dobivenu smjesu staviti u vrećicu za ukrašavanje te ju spiralno istisnuti u rupu svakog bjelanjka. Jaja ukrasiti sitno sjeckanim bosiljkom ili peršinom. Oni koji preferiraju malo ljuću verziju, umjesto Zvijezda delikates majoneze mogu koristiti Zvijezda chili majonezu te dodatno začiniti ovo jednostavno, ali izrazito ukusno predjelo.

Janjetina s povrćem, šparogama i umakom

Vjekoslav Skledar

Sastojci:

  • 1,7 kg mlade otkoštene janjetine – but ili plećka
  • 1 kg mladog krumpira
  • 1 kg mlade mrkve
  • 2 glavice luka
  • mediteranski začini – ružmarin, bosiljak, metvica
  • 6 žlica maslinovog ulja
  • 50 g badema
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 vezica šparoga
  • 250 g mladog graška
  • Zvijezda hren umak

Priprema: Mediteranske začine i bademe sitno narezati te ih pomiješati s protisnutim češnjakom i maslinovim uljem. Janjetinu nasoliti, premazati smjesom začinskog bilja, češnjaka i ulja, zarolati u roladu i povezati kuhinjskim koncem. Roladu premazati smjesom i izvana te u posudu za pečenje dodati nekoliko grančica ružmarina. Meso prvih pola sata peći u pećnici zagrijanoj na 220 °C stupnjeva, zatim ga poklopiti ili prekriti folijom te sat i pol vremena nastaviti peći na 180 °C. Povremeno ga podlijevati sokovima koji se otpuste tijekom pečenja. Zadnjih sat vremena, mesu dodati prethodno očišćeno i narezano povrće – krumpir, luk i mrkvu. Na kraju otklopiti i nekoliko minuta pustiti da se povrće i meso još malo zapeku. Sa strane skuhati grašak, protisnuti ga kako bi se otklonila kožica i pomiješati s dvije žlice Zvijezda hren umaka. Šparoge blanširati i potom ih prepeći na grill tavi s malo ulja. Umak od graška i hrena, kao i šparoge, servirati uz toplu janjetinu i povrće.

Mirisni kuglof s mrkvom i kardamomom

Vjekoslav Skledar

Sastojci:

  • 250 g bijelog pirovog brašna
  • 200 g kokosovog ili smeđeg šećera
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 1 čajna žličica mljevenog kardamoma
  • pola čajne žličice mljevenog cimeta
  • 1 čajna žličica soli
  • 4 velika svježa jaja
  • 150 g rastopljenog Zvijezda stolnog
  • 1,5 dcl Zvijezda suncokretovog ulja
  • 100 g mljevenih prženih lješnjaka
  • 50 g sjeckanih prženih lješnjaka
  • 0,5 kg sitno ribane svježe mrkve

Priprema: Sve suhe sastojke dobro promiješati u jednoj zdjeli te im dodati rastopljeni Zvijezda stolni i Zvijezda suncokretovo ulje. Sastojke miješati ručno ili mikserom uz najmanju brzinu. Smjesi dodavati jedno po jedno jaje uz stalno miješanje te na kraju dodati mljevene i sjeckane lješnjake i sitno naribanu mrkvu. Sve dobro sjediniti i izliti u kalup koji je prethodno potrebno dobro nauljiti Zvijezda suncokretovim uljem. Kuglof peći oko 45 minuta na 160 °C stupnjeva. Ohlađeni kuglof izvaditi iz kalupa te ga ukrasiti po želji.

Dobar tek!

Vjekoslav Skledar

Fotografija: Vjekoslav Skledar
Food styling: Ana Galić i Barbara Jazvić (Studio ONNE)

Velika hvala trgovinama Oko stola, Modus, Dizajn Holik, Soba i Lesnina na ustupljenim proizvodima za opremanje seta.


Sadržaj nastao u suradnji sa Zvijezdom.