Super kuhanje

U goste nam je došao najmlađi food bloger Marko Josipović pa smo ga zamolile da nam napravi kolačiće

Marko nam je spremio chocolate chip cookiese i otkrio kako je uopće počeo kuhati i kako ga je to dovelo do stipendije za kulinarski institut

Kako mi ovdje u redakciji Super1 jako volimo kuhati i isprobavati razne recepte, zamolile smo najmlađeg hrvatskog food blogera, 18-godišnjeg Marka Josipovića da nam dođe u goste i ispeče kolačiće s komadićima čokolade (chocolate chip cookies).

Dok je Marko kuhao, mi smo ga ispitale sve živo o njegovom blogu i stipendiji koju je dobio na kulinarskom institutu u Birminghamu u Velikoj Britaniji. I da, bili su to najbolji kolačići koje smo dosad probale.

Prvi kolač napravio je sa 9 godina

Njegov Instagram i blog Marko Bakes prepuni su predivnih fotografija raznih deserata i nekih konkretnijih jela, a ovaj maturant jezične gimnazije već godinama isprobava i sastavlja recepte u obiteljskoj kuhinji. “Prvi kolač napravio sam s devet godina, a to je bio običan čokoladni biskvit. Odmalena sam gledao mamu kao kuha i puno puta ju zamolio da joj pomognem pripremati ručak”, kaže Marko dok slaže sastojke koji mu trebaju za kekse.

No, iako je pripremao super jela, trebalo ga je malo pogurati da otvori blog i tome se ozbiljno posveti. “Mama mi je jedan dan poslala link na kulinarski natječaj za koji smo trebali poslati fotografiju onog što smo napravili i kratki recept. Napravio sam panna cotu s jagodama i završio među deset najboljih. Nagrada je bila kulinarska radionica s blogericama koje su onda pred nama kuhale, a mi smo im pomagali. Tad sam zapravo prvi put čuo za koncept bloganja”, kaže Marko dok nama priprema jedan od omiljenih kolačića.

U kuhinji provede i do deset sati u komadu

Kuhanje i pečenje kolača, kako kaže, nešto je što ga čini jako sretnim pa mu nije problem u kuhinji provesti i do deset sati u komadu. “Pokušavam svakog vikenda napraviti barem jedan kolač, a ako se preko tjedna zaredaju blagdani ili praznici, još bolje. I ne pečem ih zbog samog pečenja, već i zbog slikanja, ukrašavanja, estetskog dojma”, otkriva, a mi otvaramo njegov Instagram i ponovno se oduševljavamo fotkama.

Ok, mogle smo mu malo i pomoći, ali Marko je toliko uživljen u kuhanje da mu nismo htjele previše smetati. Dok radi tijesto nastavlja nam pričati kako je veliki esteta i jako pazi na detalje, a bez obzira koliko je sam okus nekog kolača odličan, inspiraciju za njihovo oblikovanje traži među fotkama traži na internetu.

Na hejterske komentare samo se dobro nasmije

Iako najviše voli raditi kolače, konkretno torte, svako malo obitelji napravi kompletan ručak, a kolače često nosi školskim prijateljima da ih probaju. “Oduševljen sam koliko me podržavaju. Većina mojih pratitelja su moje godište, ali prate me i oni nešto stariji. U školi više nisam Marko, nego Marko Bakes ili Marko Kolač”, govori kroz smijeh. “Uglavnom, svi su ponosni na mene i to me veseli.”

Reakcije njegovih pratitelja, kaže, većinom su pozitivne, makar mu negativni komentari nisu strani. “Znalo je biti prikrivenih hejterskih komentara na videa u kojima kuham s nekim. Na takve se komentare najčešće nasmijem skupa sa svojima. Ali da, nekada me pogode. To je valjda normalno”, komentira dok oblikuje kolačiće i priprema ih za pećnicu.

Upisao je kulinarski institut, a sanja o vlastitoj slastičarnici

Rad i trud, a posebno ljubav prema kuhanju, donijeli su mu preko 5000 pratitelja na Instagramu i stipendiju na kulinarskom institutu u Birminghamu blizu Londona. “Googlao sam institute u Londonu, ali je većina jako skupa pa sam mislio da ću ipak studirati matematiku. No, otišao sam na sajam stipendija i tamo pronašao fakultet na koji ću krenuti na jesen”, priča Marko dok stavlja kolačiće i pećnicu.

“Definitivno bih volio otvoriti svoju slastičarnicu ili neki restoran. Ako ne krenem u tom smjeru, onda ću se posvetiti bloganju kao i do sad. Prvenstveno mi je važna potpora ljudi oko mene pa čak i onih koji me ne poznaju osobno. To me tjera da budem još bolji i produktivniji”, kaže, a mi mu želimo puno uspjeha i dobrih recepata.

Dok je Marko završio kolačiće do kraja, mi smo ga zamolile da nam detaljno izdiktira recept koji možete i sami isprobati doma. A mi moramo priznati, nama su ovi bili prefini.

Chocolate chip cookies

Sastojci:

  • 200 g glatkog brašna
  • 120 g maslaca
  • 600 g čokolade za kuhanje
  • 100 g smeđeg šećera
  • 6 žlica bijelog šećera
  • 1 jaje
  • vanilin šećer
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žličica praška za pecivo
  • sol

Priprema:

Za početak otopite maslac u mirkovalnoj ili na laganoj vatri. Čokoladu isjeckajte na sitne komade (ne moraju biti jako mali) te u maslac umiješajte smeđi i bijeli šećer, jaje i vanilin šećer.

U posebnoj posudi pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i prstohvat soli te sve dodajte u smjesu od maslaca. Dodajte čokoladne komadiće i dobro ih povežite sa smjesom.

Ako vam je tijesto presuho, možete dodati malo mlijeka. Smjesu stavite u hladnjak na 10 minuta, a u međuvremenu zagrijte pećnicu na 180 °C.

Protvan obložite masnim papirom i na njega stavljajte kuglice smjese. Pazite da nisu preblizu jedna drugoj kako se kolačići ne bi zalijepili. Pecite ih u pećnici oko 13 minuta. Uživajte!