GASTRO

U sklopu Chefs at sea Jure Tomič kuhao je u Pelegriniju. Pogledajte kako je bilo

FOTO: Mirsad Mešinović Photography

Jela chefa Hrvatima omiljenog slovenskog restorana Debeluh u posve novom okruženju

Chefs at sea, projekt je udruživanja i zbližavanja chefova udruge JRE koja je rasprostranjena u 16 zemalja diljem svijeta. Ove godine, točnije 11. lipnja 2022. u šest hrvatskh JRE restorana u isto vrijeme održat će se večera koju će pripremiti šest različitih internacionalnih gostujućih chefova. Cilj je razmjena znanja i iskustva te međusobno upoznavanje chefova i njihovih timova. Projekt je sponzoriran od strane Hrvatske turističke zajednice koja je dugogodišnji partner udruge JRE-HRVATSKA. Ove su godine sudjelovali restorani Badi, Foša, Konoba Boba, LD Palace, Pergola te Pelegrini. Atmosferu s večere potonjeg ćemo vam, nadamo se, uspjeti prenijeti kroz članak.

Jure Tomič (Debeluh) i Rudlof Štefan (Pelegrini)

U šibenskom Pelegriniju gostovao je slovenski chef Jure Tomič iz restorana Debeluh. Taj restoran u Brežicama već tradicionalno slovi za najpopularniji ‘hrvatski’ restoran izvan Hrvatske, a zbog velikog broja gostiju iz Zagreba koji ondje već godinama dolaze. Chef Rudolf Štefan iz Pelegrinija na početku je večere tako srdačno pozdravio stol za koji je kuhao njegov slovenski kolega, a isto je učinio i Tomič. Nakon aperitiva i uvodnih riječi, kao i opuštenog razgovora između chefova i gostiju koji je spontano uslijedio, večera je mogla početi.

U prekrasnom ambijentu terase Pelegrinija smještne u staroj gradskoj jezgri, uživalo se tako u nekoliko slijedova chefa Tomiča, pomno uparenih s vinima hrvatskih vinara (neka od njih nastala su i u suradnji sa samim timom šibenskog restorana). Kako smo doznali, Tomič je kuhao nekoliko jela s aktualnog degustacijskog menija Debeluha, kao što je odlični gazpacho s liofiliziranim rajčicama, sotirane lisičarke s kremom od lisičarki, žumanjkom i hrskavim kokicama od krumpira, zatim raskošni rižoto s mladim špinatom, šparogama i fileom pastrve tek kratko obrađenim u soli i šećeru koji je u isto vrijeme moderan i podsjeća na djetinjstvo, comfort gušćja jetra s jabukom, kao i pačji file sa sotiranom mrkvom, mesna namirnica koju Tomič vrlo dobro poznaje i redovito nudi u svom restoranu.

Što se tiče slatkog, za preddesert je poslužena vrlo zanimljiva slastica od jagoda, hrena i šparoga, dok je sami desert na bazi kave, došao s potpisom Pelegrinija. Vrlo lijepi kraj generalno prekrasne večere koja je, još jednom, potvrdila značaj i potencijal Chefs at sea manifestacije.