FOTO: Aleksandar Selak

U Tomašićevoj je upravo otvoren Purple Monkey. Dan dan rezanci su među boljima u gradu

Ovaj restoran azijske hrane dosad je funkcionirao po principu tzv. dark kitchen kuhinje

Novo mjesto

U Tomašićevoj je upravo otvoren Purple Monkey. Dan dan rezanci su među boljima u gradu

Ovaj restoran azijske hrane dosad je funkcionirao po principu tzv. dark kitchen kuhinje

FOTO: Aleksandar Selak

Ako je suditi prema broju ljudi koji smo u netom otvorenom restoranu Purple Monkey zatekli u vrijeme ručka, Zagrepčani se još uvijek nisu zasitili azijske hrane. Restoran koji možda već znate s dostavnih platformi, prethodno je funkcionirao po tzv. dark kitchen principu, a jedine fizičke lokacije na kojima se hrana mogla kušati bili su street food festivali.

Od sada jela s Purple Monkey možete kušati u širem centru grada, na adresi Tomašićeva 6, i to do puno kasnije nego što je u Zagrebu uobičajeno. Od ponedjeljka do četvrtka, naime, restoran će raditi do 23 sata, a petkom i subotom do 1 sat poslije ponoći, uz napomenu da kuhinja radi do 23 sata.

Aleksandar Selak

Interijer rađen tako da podsjeća na prašumu

Idejni tvorac jela je Tomislav Bralić, koji je prije nego što se počeo baviti kuhanjem radio kao DJ, pa je tako za restoran, uz jela, smislio i prigodne playliste. Prije nego što krenemo na samu ponudu hrane i pića, moramo reći da interijer izgleda vrlo dobro; pomalo podsjeća na prašumu, zahvaljujući ilustracijama biljaka na zidovima, a pohvaljujemo i odabir estetski privlačnih, ali još važnije, vrlo udobnih kožnatih stolaca. Meni je podijeljen u nekoliko većih sekcija; yakitori, bunsi, juhe, prilozi te glavna jela u tri kategorije bowlsa (riža, salate, noodles). Uz već poznate opcije poput gyoza s različitim punjenjima i tom yum juhe, pažnju su nam privukle i neke koje smo dosad rijetko (ili nikad) viđali.

Aleksandar Selak

Nude sve od gyoza i bunsa, preko bowlova i autorskih koktela

Tako smo naš ručak odlučili započeti Edamame hummusom (5,50 eura), namazom od edamame mahuna, svježeg avokada, mrvljenih lješnjaka i sjeckanog bosiljka. Okus je vrlo efektan, a posebno u kombinaciji s nanom koji služe uz dodatak miso paste, maslaca i crnog lješnjaka (nan je toliko dobar da bismo ga bez problema jeli i bez ičega). Prema preporuci osoblja, naručili smo i Bao bans trgana patka (7,50 eura). Pareno tijesto punjeno je mariniranom pečenom patkom koja se kasnije trga, a kojoj se dodaje umak na bazi šljiva i služi uz chilli mayo i svježe krastavce. Sve skupa, također, funkcionira vrlo dobro. Između glavnih jela, koja nude sve od salata s piletinom i mandarinom do bowlova s rižom i teriyaki hamom, ovaj smo se put odlučili za Dan dan noodles (12 eura).

Edamame hummusom (5,50 eura) Aleksandar Selak

Marinirana junetina služi se u umaku od tahinija s udon rezancima, shiitake gljivama i edamame mahunama i neovisno o tome što ovo jelo nude brojni drugi zagrebački azijski restorani, moramo reći da je ovo možda i najbolje koje smo dosad imali priliku kušati. Ultimativno comfort jelo s kojim ne možete pogriješiti. Zanimljivo je spomenuti i da im je kartu radio uigrani tim koktel bara Blend Bar, a mi smo kušali jedan blaži i jedan snažniji u alkoholima. South of Cocotown (5 eura) inspiriran je Mojitom, ali zbog dominantnih aroma bijelog čaja zapravo ima posve drugačiji okus, iako je osvježavajuć.

Bao bans trgana patka (7,50 eura) Aleksandar Selak

Mango Margarita (7 eura), s druge strane, donosi moćni spoj voća i tekile, uz namjerno nesuptilne note chillija. Uz koktele smo brzinski probali i dva preukusna snacka, osmišljena upravo da se grickaju uz piće dok se čeka jelo; pržene edamame (3,50 eura) s chillijem i pečeni lješnjak (3 eura) s mirinom i sjemenom korijandera. I jela i kokteli vrlo su nas ugodno iznenadili, a moramo spomenuti i vrlo profesionalno, upućeno i susretljivo osoblje. Nadamo se da će Purple Monkey zadržati razinu koju smo ovaj put zatekli. Ne upadnu li u zamku snižavanja kriterija, prognoziramo im svijetlu budućnost.

Dan dan noodles (12 eura) Aleksandar Selak
South of Cocotown (5 eura) i Mango Margarita (7 eura) kokteli, Pržene edamame (3,50 eura) i Pečeni lješnjak (3 eura) snack Aleksandar Selak