FOTO: Aleksandar Selak

Uoči otvorenja, posjetili smo novi Le Kolač. Uz kolače nudi i slana jela, a hrana se priprema pred gostima

Nalazi se u novoizgrađenom kompleksu Park kneževa, a otvorenje je zakazano za 9. svibnja

Novo mjesto

Uoči otvorenja, posjetili smo novi Le Kolač. Uz kolače nudi i slana jela, a hrana se priprema pred gostima

Nalazi se u novoizgrađenom kompleksu Park kneževa, a otvorenje je zakazano za 9. svibnja

FOTO: Aleksandar Selak

“Nakon skoro dvije godine priprema vezanih za ovaj projekt, osjećam se vrlo uzbuđeno. Jako sam dugo fokusiran na ovo mjesto i zbilja bih htio ponuditi publici nešto novo, kako interijerom i eksterijerom, tako i ponudom”, kaže nam na početku razgovora Robert Hromalić. Jedan od najpoznatijih hrvatskih slastičara, koji se školovao na prestižnom pariškom Ferrandiju, stoji iza brenda Le Kolač, čija se najnovija poslovnica 9. svibnja otvara u Parku kneževa, u Ulici kneza Borne. Prostor je, pojašnjava nam Hromalić, od samog početka rađen na milimetar po nacrtu. “Cijelo sam vrijeme, kroz cijeli proces, dolazio na gradilište i zamišljao kako da sve uspijem zaokružiti u koncept koji želim predstaviti”, kaže.

Doručak, brunch i sedam slastica

Novi koncept će se, doznali smo, sadržavati od ponude desetak slanih brunch jela, nekoliko opcija za doručak, sedam individualno izrađenih kolača, a osmišljena je ambiciozna vinska karta te karta sokova. “Sam koncept je osmišljen tako da gosti sjede nasuprot kuhinje, praktički za jednim stolom u udobnim foteljama, ali s dovoljno razmaka da im se ne naruši privatnost. Nudi im se pogled na cijelu kuhinju da gledaju kako se sve priprema na licu mjesta. Također, osigurali smo veliku terasu sa sedamdesetak sjedećih mjesta, uključujući dječji park preko puta kako bi roditelji bili opušteni sa svojom djecom”, nastavlja.

Aleksandar Selak

Ispričao nam je više i o detaljima same ponude jela. Za doručak možete očekivati kušati jela kao što su chia kaše s voćem, croissant s poširanim jajem i lososom i tramezzini sendviči. Za brunch će, pak, nuditi sporo pečenog lososa s blinima, kozjom skutom i hrenom, paštetu od guščje jetre, rolice s kozicama, roast beef i salatu s pistacijama i stracciatella sirom.

 

I konačno, među slasticama, koje više ne dolaze u obliku eclaira kao u poslovnici u Petrovoj, će se naći sve od hladnog lava cakea i zapečenog cheesecakea s yuzu kremom (bezglutenske opcije), preko tarta od pekan oraha i badema, Pavlove od jagoda i malina, do kolača s lješnjakom i karamelom te veganskog flana od pistacija i kandiranih višanja. “Ponuda će se mijenjati svaka tri do četiri tjedna, ovisno što nam padne na pamet i što će nam od namirnica biti dostupno”, naglašava Hromalić. Cijene još uvijek nisu službeno formirane, ali slana bi jela okvirno trebala koštati između 10 i 13 eura, a kolači između 5 i 6.

Interijer koji nastoji biti jedan od najljepših u Hrvatskoj

Razgovaramo i o vrlo dojmljivom interijeru. Osmislio ga je, doznajemo, arhitektonski studio Artikultura; Hromalić je dao smjernice toga što bi i na koji način u prostoru volio vidjeti, a oni su zaokružili priču u cjelinu i postigli ono što im je bilo najvažnije – da se gost u lokalu osjeća ugodno. No, od početka do realizacije nije sve teklo pravocrtno. “Originalno su u ponudi trebale biti samo slastice, a negdje po putu sam odlučio da želim dodati i brunch. Nakon osam mjeseci crtanja, cijeli smo projekt, takoreći, morali baciti u smeće i krenuti ispočetka. Kako bismo mogli nuditi slana jela, morali smo produžiti kuhinju te maknuti nekoliko sjedećih mjesta”, objašnjava.

Aleksandar Selak

Kako se naš razgovor bliži kraju, Hromalić entuzijastično iznosi viziju novog Le Kolača. Želi da to bude mjesto na kojem će se svaki gost osjećati ugodno, mjesto na kojem će uživati u dobroj, svježoj hrani koja se priprema na licu mjesta i da bude posebno i unikatno kakav je, kaže, i on sam oduvijek bio. “Važno mi je i da se profiliramo u jedan od najljepše uređenih ugostiteljskih prostora u Hrvatskoj, da se možemo mjeriti sa svjetski poznatim uslužnim mjestima. Veliki naglasak bih još jednom htio staviti na našu zelenu terasu s dječjim parkom koja će zasigurno biti olakšanje roditeljima”, naglašava. Le Kolač u Parku kneževa radit će svaki dan, osim ponedjeljka, od 8 do 23 sata.

Aleksandar Selak
Shrimp rolls Aleksandar Selak
Pašteta od guščje jetre Aleksandar Selak
Sporo pečeni losos s blinima, kozjom skutom i hrenom Aleksandar Selak
Tart od pekan oraha i badema Aleksandar Selak
Hladni lava cake Aleksandar Selak
Zapečeni cheesecake s yuzu kremom Aleksandar Selak
Veganski flan od pistacija i kandiranih višanja Aleksandar Selak