Super1 kuhanje

Zamolile smo mladog sous chefa iz Mundoake da nam preporuči tri jako jednostavna vikend recepta

Puretina i batat, tiramisu za ponijeti i pita od ostataka, svaki je užasno jednostavan i prefin

Prije nego što sam se preselila u Zagreb, sjećam se da je mama doma svaki dan, najviše vikendom, imala isto pitanje: “Što da danas kuham?” Nikad mi nije bilo jasno zašto nas stalno to ispituje. “Ne znam, mama, svejedno mi je.” To je bio najčešći odgovor. Ali kad sam počela živjeti sama, postalo mi je jako jasno zašto je svaki put poludjela na taj moj (i tatin i bratov) odgovor. Pa tko može svaki dan smišljati nove recepte i kuhati nešto drugo, tko? Tko ima toliko ideja? Nemoguće…

Znate tko? Pa chefovi, naravno. Zato smo zamolile mladog chefa Kristijana Kerešu, koji trenutno radi kao sous chef u popularnoj zagrebačkoj Mundoaki, da nam smisli tri relativno brzinska, jako jednostavna recepta za ovaj vikend. Nema nikakvih pretencioznih i skupih sastojaka, ne brinite. Ako nekome od vas pomognemo pa nećete imati ovakvih obiteljskih dilema, odlično. Dobile smo i nešto slatko i slano.

1. Puretina s narančastim batatom

Svi volimo bocke –

Što trebate?

  • 1 kg narančastog batata
  • 1,5 kg purećeg batka
  • par grančica timijana
  • 2 češnja češnjaka
  • sol, papar
  • suncokretovo ulje
  • 100 g maslaca
  • 1,5 dcl mlijeka

Kako pripremate?

Večer prije marinirajte pureći batak s nekoliko grančica timijana, češnjakom te dobro posolite i popaprite i držite pokriveno u frižideru tijekom noći. Prije nego ga krenete pripremati, meso izvadite van na sat vremena da dođe na koliko – toliko sobnu temperaturu. Batak zapecite sa svih strana na jako zagrijanoj tavi tek nekoliko minuta, a nakon toga ga stavite peći na 150 stupnjeva u zagrijanu pećnicu, na 2 sata. (Zadnjih desetak minuta pojačajte na 200 stupnjeva da se sve lijepo zapeče.)

Batat ćemo podijeliti na dva dijela – na pire i pečeni batat (kockice). Za kockice batat prvo očistite. Polovicu narežite na veće kocke (2×2 cm) i stavite ispod puretine nakon što se ona pekla pola sata. Batat je sam po sebi već sladak, a slanoću i ostale okuse će upiti od puretine koja se peče iznad.

Za drugi dio batata, izrežite batat na što manje komade i stavite kuhati u posoljenu vodu (kao i za pire krumpir). Kuhajte dok ne omekani, procijedite i dodajte prethodno pomiješanu i zagrijanu smjesu maslaca i mlijeka. Mlijeko i maslac dodajte postepeno kako vam pire ne bi ispao prerijedak. Posolite i popaprite po želji. Ostalo vam je samo uzeti mikser i pretvoriti sve u pire. Da izbjegnete bilo kakve grudice, na kraju pire batata protisnite kroz sito (mi, cura i ja kad smo pripremali, to nismo radili jer volimo malo teksture u pireu od batata)

2. Tiramisu to go

Preslatki su u čašicama –

Što trebate?

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • Piškote
  • Žlica kakao praha
  • 4 žlice mljevenog šećera
  • 2 žlice instant kave

Kako pripremate?

Za početak dodajte 2 žlice instant kave u vruću vodu i ostavite sa strane do slaganja tiramisua.

Zatim uzmite dvije posude, u jednu dodajte mascarpone i kroz sito šećer, a u drugu slatko vrhnje za šlag. Oboje izmiksajte – vrhnje u tvrdi šlag, a mascarpone dok ne postane kremast. Ostaje vam samo dodati šlag u mascarpone i sve dobro promiješati da se sjedini (mi volimo dodati žlicu ohlađene kave da dodatno istakne okus kreme).

Uzmite svoje omiljene staklenke (ili čaše) i posložite slojeve piškota natopljenih u kavu i ukusne kreme. Tiramisu je spreman za put.

3. Pita od ostataka iz frižidera

Ovo je super za spremiti u nedjelju kad vam se ne da –

Što trebate?

  • 2 šake špinata
  • 1 šaka šampinjona
  • 2 paprike
  • nekoliko šnita slanine
  • 2 manja luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 jaja
  • 1 grčki jogurt
  • sir po želji
  • kore za štrudlu

Kako pripremate?

Prvo namastite kalup za torte i stavite unutra nekoliko kora. Povrće narežite na trakice i kratko popržite na malo ulja. Špinat dodajte tek na kraju.

Smjesa se mora ohladiti u drugoj posudi, pa kad se ohladi u nju dodajte jaja, jogurt i nasjeckani sir. Začinite. Pomiješanu smjesu dodajte na kore i poklopite ostatkom kora koje padaju van kalupa. Vrh kora premažite s malo maslaca ili ulja.

Torta se peče na 170 stupnjeva oko 20 minuta (zapravo dok ne dobije zlatnu boju). Kad se ohladi, izvadite je iz kalupa i narežite na trokutiće. Na vrh svake šnite dodajte malo grčkog jogurta i slanine.