Nekad je nužno odabrati stranu
GASTRO

Zašto ovog ljeta ne biste posjetili restorane visoke kuhinje na našoj obali? Ovi će zadovoljiti i one najzahtjevnije

FOTO: Maja Danica Pečanić

Provjerile smo na koja se to mjesta trebate zaputiti ako vam je restoranska ljestvica podignuta jako visoko

Na našu veliku sreću, ljeto 2020. ipak nije otkazano, kao ni mogućnost posjećivanja sjajnih restorana diljem Istre, Kvarnera i Dalmacije. Danas smo vam odlučile predstaviti mali vodič kroz one koji kritika ne prestaje hvaliti, orijentirane prema visokoj kuhinji i nesvakidašnjem restoranskom iskustvu. O kojima se sve radi i gdje se nalaze, provjerite u nastavku.

Marina, Novigrad

U Istri se uglavnom dobro jede, a posebno se cijene restorani koji domaću kuhinju podižu na neku novu razinu. Chefica Marina Gaši iz godine u godinu dokazuje kako se predani rad i trud uvijek isplate.

San Rocco, Brtonigla

Tražite li destinaciju za kratki vikend izlet, razmislite o posjetu San Roccu, hotelu i restoranu koji će vas u isto vrijeme očarati interijerom, eksterijerom, ali i raskošnim menijem.

Monte, Rovinj

Prvi hrvatski restoran s Michelinovom zvjezdicom ovih je dana, nakon tjedana iščekivanja, napokon ponovno otvorio svoja vrata. Sudeći prema prvim kritikama, ondje se jede bolje nego ikad.

Cap Aureo, Rovinj

Najambiciozniji restoran smješten u velebnom Grand Hotel Parku svakako je onaj koji vodi chef Jeffrey Vella. Tražite li istinsko hedonističko gastronomsko iskustvo, u kombinaciji s bajkovitim okruženjem, predlažemo da se uputite upravo u ovaj restoran.

Plavi podrum, Volosko

Pogled na more, ugodna terasa te vrhunski morski specijaliteti razlog su zbog kojeg se gosti uporno vraćaju u restoran Plavi podrum. Nađete li se ovog ljeta u blizini Opatije, svakako ga posjetite.

Draga di Lovrana, Lovran

Još jedan restoran koji se može pohvaliti Michelinovom zvjezdicom, ali i vjerojatno najljepšim pogledom s terase. Chef Deni Srdoč ovih je dana najavio svoj odlazak u rujnu, ali ne sumnjamo da će kvaliteta ponude ostati postojana.

Konoba Boba

Na otoku Murteru svi znaju za ovu konobu, koja je odavno prerasla taj pojam. Chef i vlasnik, Vjeko Bašić, 2018. je proglašen chefom godine po izboru Gault&Millaua, a ističe se po korištenju lokalnih namirnica i morskim delicijama.

Boškinac, Novalja

Nedavno smo bile na predstavljanju novog menija restorana Boškinac, koji je ranije ove godine također dobio Michelinovu zvjezdicu. Dileme za nikog od prisutnih nije bilo – od janjetine, preko kunića, pa sve do škampa iz vrše, chef Matija Bregeš i tim Boškinca uvijek zaslužuju posjetu.

Pelegrini, Šibenik

I ovaj se restoran može pohvaliti Michelinovom zvjezdicom, ali i stalnom potražnjom za mjestom više. Chefa Rudolfa Štefana domaća struka često ističe kao najboljeg od najboljih, a otiđete li ondje na ručak ili večeru, brzo ćete doznati i zašto.

LD, Korčula

Chef Marko Gajski široj je publici postao poznat kao natjecatelj jednog kulinarskog showa. Godinama nakon, uz naporni rad i stalno učenje, restoranu LD, čija je filozofija korištenje namirnica koje ih okružuju, donio je prvu Michelinovu zvjezdicu.

Laganini, Palmižana

Da se i u beach baru može fenomenalno jesti, potvrđuje i Laganini chefa Hrvoja Zirojevića. Štoviše, zbog nevjerojatno opuštenog okruženja, u njegovim biste elaboriranim zalogajima mogli uživate još i više.

https://www.instagram.com/p/BzzvyW_hzRE/

360, Dubrovnik

Nađete li se u Dubrovniku i u potrazi ste za ultimativnim iskustvom uživanja u visokoj kuhinji, obavezno posjetite baš ovaj restoran, koji chef Marijo Curić iz sezone u sezonu čini sve boljim i boljim.