Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

MODA

MODA Brendovi koji su iskopirali legendarni Miu Miu set

High street brendovi brzo su počeli predstavljati svoje verzije ovog popularnog seta

FOTO: TGM CREATIVE

High street brendovi brzo su počeli predstavljati svoje verzije ovog popularnog seta

Miu Miu set izazvao je pravi skandal kad je predstavljen u kolekciji za proljeće/ljeto 2022. prošlog rujna. Miuccia Prada kreirala je mini suknju dramatično odrezanu i s vrlo niskim strukom, a stilizirala ju je na više načina u istoj kolekciji. Vidjeli smo je uz top koji izgleda kao još manja verzija te suknje, uz kratku košulju i pulover koji otkrivaju trbuh i odrezanu hudicu. Bila je to Pradina vizija sveprisutne Y2K estetike za novo doma. Dio publike zgražao se nad skandaloznom duljinom suknje u kojoj jedva da možete sjesti bez da pokažete sve što se nalazi ispod. Drugi su se pribojavali povratka poremećaja u prehrani koji su rasli u razdoblju od 2000. do 2009. godine, a trendovi toga doba koji se sada vraćaju djelomično su zaslužni za taj rast.

Treći dio publike bio je apsolutno oduševljen ovim modnim skandalom, a poznate žene koje su nosile Miu Miu set na naslovnicama magazina potvrdile su da se zaista radi o suvremenoj modi koja nije namijenjena jednom obliku tijela. Na naslovnici Vanity Faira u njemu se u veljači ove godine pojavila 54-godišnja Nicole Kidman. Uz nekolicinu onih koji su ustvrdili da Kidman izgleda sjajno, većina je ispod fotografija na Instagramu pisala da su šokirani izborom odjevne kombinacije. “Ona je izgrađena glumica nominirana za Oscara. Zašto je odjevena kao školarka?”, napisala je jedna komentatorica. No, zašto jedna 54-godišnjakinja ne bi istovremeno bila ostvarena i seksepilna?

U istom mjesecu na naslovnici magazina i-D pojavila se 29-godišnja plus size manekenka Paloma Elsesser. “Ja sam seksi i neću samo nositi rastezljive haljine. Nosit ću Miu Miu”, rekla je Elsesser za novi broj i-D-ja. Šokirala je mnoge. Jer siluete Y2K ere značile su nešto sasvim drugo od onoga što danas predstavlja Miu Miu set.

KOPIJE, KOPIJE

Njegova popularnost zavela je i high street brendove. Kontroverzni američki brend brze mode Fashion Nova među prvima je predstavio gotovo identičnu verziju onoj koju smo vidjeli na modnoj pisti u jesen 2021. Nakon kritika koje su primili od strane niza medija i korisnika društvenih mreža nisu povukli set iz prodaje, ali su ih drugi high street brendovi iskoristili za primjer i svoje verzije ipak malo promijenili. Ali samo malo. Brend pristupačnog luksuza The Frankie Shop u ponudi ima nekoliko verzija mini suknji koje su inspirirane onima iz Miu Miu kolekcije kao i kratkih pulovera i košulja. A na modelima ih stiliziraju upravo tako kao što su bili stilizirani i na reviji.

Frankie Shop suknja 848,59 kuna, pulover 1.389,35 kuna, košulja 968,79 kuna

Isti styling koristi i H&M čija mini suknja izgleda opako slično Miu Miu suknji. I oni također u ponudi imaju nekoliko kratkih košulja i kratkih pulovera inspiriranih onima talijanskog brenda, no kopiranje gornjeg dijela koji izgleda kao suknja su, za razliku od Fashion Nove, izbjegli. Nešto drugačiji styling ima Stradivarius. Njihove košulje malo su duže nego one koje smo vidjeli u Miu Miu kolekciji i nisu stilizirane ispod kratkog pulovera. Međutim, ako malo zavirite u kategoriju pulovera pronaći ćete kratke modele koji se mogu stilizirati sa suknjom i košuljom baš kao u Miuccijinoj kolekciji. Kad je nešto tako veliki hit, kopije su neizbježne, a za neke su dizajnere kao što je primjerice Coco Chanel bile su čak i poželjne odnosno značile su još snažniju potvrdu njenog uspjeha. Pitamo se razmišlja li i Miuccia Prada isto.

H&M suknja 300,28 kuna, pulover 225,24 kuna, košulja 75,01 kuna (hm.com)
Stradivarius suknja 179,90 kuna, pulover 159,90 kuna, košulja 139,90 kuna