Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Visoka moda

Visoka moda Briljantni Haider Ackermann i još 6 važnih revija s trećeg dana Tjedna visoke mode u Parizu

Haider Ackermann prikazao je kolekciju visoke mode za Jeana Paula Gaultiera

A model presents a creation for Jean-Paul Gaultier during the Haute-Couture Spring-Summer 2023 Fashion Week in Paris on January 25, 2023. (Photo by Anne-Christine POUJOULAT / AFP)
FOTO: AFP

Otkad je prije četiri sezone Jean Paul Gaultier počeo angažirati goste dizajnere za svoje kolekcije visoke mode, njegova revija najuzbudljiviji je događaj cijelog tjedna. Posebno zbog činjenice da se uglavnom radi o dizajnerima koji nemaju vlastite linije visoke mode. Nakon Chitose Abe iz brenda Sacai, Glenna Martensa iz brendova Diesel i Y/Project te Oliviera Rousteinga iz brenda Balmain, ove je sezona na red došao Haider Ackermann. Dizajner je predstavio famoznu kolekciju od 36 odjevnih kombinacija u kojima je naglasak bio na istraživanju kroja i manipulaciji materijalom. Baš kao što je to nekad bilo u kolekcijama visoke mode, Ackermann je testirao granice do kojih može kontrolirati i oblikovati materijale u sasvim nove forme i učinio je to besprijekorno.

AFP

I sama revija bila je moćna, priređena gotovo poput performansa. Brojni ljubitelji mode, urednici i stilisti na društvenim mrežama su pisali da su plakali od dirljive prezentacije koju je iz prvog reda, iz samog centra zbivanja pratio i sam Jean Paul Gaultier. Od ostalih revija valja istaknuti onu kuće Viktor & Rolf koja nam, nažalost, nije dostupna za javno gledanje, a također se bavila manipulacijom materijala kakvu smo već vidjeli kod nizozemskog dvojca u jednoj od njihovih najpoznatijih kolekcija za proljeće 2010. godine.

Pierpaolo Piccioli u želji da približi Valentino mlađoj publici ove je sezone podbacio. U prvi je plan ponovno stavio već zbilja dosadnu boju fuksije i u nizu kombinacija umjesto hlača koristio gaćice. Znamo da se radi o velikom trendu, ali taj nam je moment u sjećanje prizvao scenu iz slavne 2. epizode 4. sezone serije Seks i grad u kojoj Carrie nosi reviju i umjesto svilene slip haljine s D&G potpisom netom prije izlaska na pistu saznaje da će nositi – gaćice. U nastavku pogledajte revije s trećeg dana Tjedna visoke mode u Parizu.

Yuima Nakazato

Franck Sorbier

Elie Saab

Julie de Libran

Zuhair Murad

Jean Paul Gaultier by Haider Ackermann

Valentino