Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Povijest mode

Povijest mode Hoće li streaming servisi zaista zabraniti upotrebu korzeta u svojim serijama?

Zbog navodnih pritužbi na zdravstvene probleme glumica nakon nošenja korzeta, BBC i Netflix razmatraju zabranu korzeta

Još je u veljači britanski tabloid The Sun objavio bombastičnu vijest: ‘Netflix i BBC uvode kontroverzne promjene u povijesne drame zbog straha od ozljeda za glumce’. O kakvoj se kontroverznoj promjeni radi i tko se to ozlijedio? Ove TV kuće, naime, navodno planiraju zabraniti upotrebu korzeta. The Sun je citirao anonimni izvor prema kojem navodno i ITV planira ovu zabranu, no imenovani streaming servisi i TV kuće te su tvrdnje za sada odbacili. No debata se nastavlja. Razlog razmatranju uvođenja takve odluke navodno je bila činjenica da su se brojne glumice žalile na probleme s disanjem kod nošenje korzeta na snimanjima te The Sunov izvor tvrdi da je ekipa serije Bridgerton već dobila dopis u kojem je istaknuto da od iduće sezone više neće biti korzeta.

Iz Netflixa nisu potvrdili je li to točno, no ta je serija ionako povijesno netočna pa čak ni korzeti koje smo u njoj već vidjeli nisu bili sasvim točni i ne bi bilo tako dramatično da ih nema. Opuštenije, manje zategnute verzije tih odjevnih predmeta bile bi prikladnije za doba u kojem se serija odvija. Ono što sigurno jest točno je da su se glumice žalile na probleme s disanjem.

GLUMICE PRIJAVILE PROBLEME S DISANJEM

U ožujku 2022. godine zvijezda Bridgertona Simone Ashley požalila se u intervjuu za britanski Glamour i kazala da je imala poteškoća s nošenje korzeta. “Tijekom prvog dana snimanja u vodećoj ulozi, odlučila sam se dobro najesti da imam puno energije. Pojela sam masivnu porciju lososa i pozlilo mi je kad sam obukla korzet. Shvatila sam da je dok ga nosim bolje uopće ne jesti jer vam promijeni tijelo i stvori minijaturan struk instantno”, rekla je Ashley i dodala da ju je u korzetu čitavo vrijeme nešto boljelo te da misli da je tako ozlijedila rame.

Keira Knightley u filmu Vojvotkinja 2008.

Emma Stone žalila se na korzet koji je nosila u filmu Miljenica 2018. godine. “Nakon nekih mjesec dana organi su mi se izmjestili. Bilo je to samo privremeno, ali bilo je zastrašujuće. Da, povijesno je točno, ali nisam mogla disati”, rekla je Stone o svom iskustvu u emisiji Grahama Nortona. A ni Keira Knightley koja se pojavila u brojnim povijesnim dramama nije imala riječi za hvale za korzete.

U filmu Vojvotkinja iz 2008. čija se radnja odvija na kraju 18. stoljeća nosila je korzete čitavo vrijeme. “Mislim da su bili manje stegnuti nego što je to bilo prije. Jer sam im rekla ‘ako ću snimati stajaći 16 sati, mogu li onda barem moći disati? To bi mi zbilja pomoglo’”, ispričala je za NBC-jevu emisiju Today. “Nije ni čudno što nas smatraju slabijim spolom jer doslovno nismo mogle disati. Tako da, bilo je teško raditi emotivne scene jer jednom kad počnete plakati ne možete se ni umiriti jer jednostavno ne možete doći do zraka. Nije čudno da su žene stalno padale u nesvijest.”

JESU LI KORZETI ZBILJA TAKO STRAŠNI?

Emma Stone u filmu Miljenica 2018.

Kad je The Sun objavio navodne zabrane, ljubitelji korzeta i povjesničari mode pobunili su se na društvenim mrežama zbog mogućnosti takve odluke. Valerie Steele, američka modna povjesničarka, kustosica, direktorica Muzeja na Fashion Institute of Technology u New Yorku i autorica knjige ‘The Corset: A Cultural History’, branila je korzete više puta kroz svoju karijeri pa tako i u toj knjizi. Istaknula je da su ozljede i zdravstveni problemi koji se u javnosti redovito vežu uz korzete, često potpuno netočni.

“Strukovi od 30 centimetara su mit”, rekla je Steele još 2012. za Collector’s Weekly. “Većina ljudi misli da su korzeti ekstremno opasni i da su uzrokovali razne probleme od rada do skolioze. Ali sve je to netočno. Većina tih bolesti imala je sasvim druge uzroke.” To ne znači da korzeti nisu uzrokovali baš nikakve probleme. Oni zaista mogu privremeno izmjestiti organe, oslabiti mišiće na leđima i uzrokovati probleme s probavom, no ne uzrokuju bolesti opasne po život niti postoje zapisi o tome da je itko ikad kirurški uklonio rebro da bi imao manji struk i stao u korzet.

Adjoa Andoh i Simone Ashley u drugoj sezoni Bridgertona 2022.

Danas, kada znamo sve o korzetima i tome kako ih nositi, jedini problem koji bi se mogao pojaviti i uzrokovati probleme glumicama na snimanju, smatra povjesničarka mode Kass McGann, je neznanje kostimografa. Za magazin Mission McGann je prije nekoliko dana rekla da kostimografi izbjegavaju donje odjevne predmete koji se zovu ‘shift’, a koji su se nosili ispod korzeta kako bi ženama bilo ugodnije. Kazala je da takve podstave nisu seksepilne pa ih se na filmovima uglavnom izbjegava zbog čega je korzet mnogo bolniji kad dođe na golo tijelo. K tome je dodala i važan argument da se korzeti kroz povijest nisu izrađivali prema konfekcijskim brojevima, radili su se po mjeri što bi se trebalo prakticirati i na filmskim setovima.

“Kostimografi uguraju glumice u bilo što što nađu u svojim postojećim skladištima s kostimima ili ono što mogu unajmiti”, kazala je McGann. “I naravno da je glumicama neudobno u takvim korzetima i da ih bole leđa i imaju manje ozljede. Pa ne biste očekivali da osoba provede od 12 do 14 sati u cipelama koje joj ne pristaju, zar ne?”