Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

HRVATSKA MODA

HRVATSKA MODA Hrvatski brend Price On Request ima prvu digitalnu upcycled kolekciju. Ispričali su nam što to znači i zašto je važno

FOTO: Sandro Lendler

Tijekom proteklog tjedna brend Price On Request predstavio je nešto sasvim novo na našem tržištu

Prije tjedan dana na svom su Instagram profilu osnivači brenda Price On Request, Gala Marija Vrbanić i Filip Vajda, najavili da je stigao prvi komad iz njihove nove kolekcije. Radi se, kako su napisali, o prvoj digitalnoj upcycled kolekciji. Ona, kako nam je kasnije objasnila Gala, postoji samo u digitalnom svijetu, a potom se izrađuje tek nakon narudžbe, a nastaje od starih komada iz kolekcija Galine majke, Ksenije Vrbanić, zbog čega i nosi pridjev upcycled.

Upcycling odnosno unaprjeđivanje starijih komada, proizvedenih za drugu namjenu, nije strano za Price On Request. Međutim, digitalna dimenzija koju su ovaj put uključili vodi njihov rad na novu razinu održivosti koja je trenutno u modnoj industriji toliko važna.

DIGITALNE KOLEKCIJE KAO BUDUĆNOST ODRŽIVE MODE

“Vjerujemo da je u tome budućnost i da je samo pitanje vremena kada ćemo se u potpunosti odvojiti od stvarnosti, tj. izbrisati granice između virtualnog i fizičkog,” započinje Gala priču o tome što je uopće digitalna kolekcija i kako se ona konzumira. “S druge strane ovo je u potpunosti održiv pristup,” nastavlja. “Ne postoji pojam prekomjerna proizvodnja. Sve postoji digitalno, ne rade se fizički prototipi ni stock, a kada nekome zatreba u fizičkom svijetu, može se proizvesti. Kada k tome pridodamo upcycling fizičkih materijala dobivamo proizvod koji u potpunosti negira negativne posljedice modne industrije. Ponavljam, rješenje problema nije u upotrebi održivih materijala, jer takvo što ne postoji, pojam održivosti znači koristiti za svoje potrebe. Ako se takozvani ‘održivi’ materijali opet koriste u domeni fast fashiona, još smo u većoj ironiji.”

Thai soldiers inspect the scene after a bomb exploded outside a religious shrine in central Bangkok late on August 17, 2015 killing at least 10 people and wounding scores more. Body parts were scattered across the street after the explosion outside the Erawan Shrine in the downtown Chidlom district of the Thai capital. AFP PHOTO / PORNCHAI KITTIWONGSAKUL
AFP

Upravo zbog toga u Price On Requestu su kreirali više verzija digitalnih modela odjeće, selektirali ih, a onda finalno, kaže Gala, proizveli fizičke prototipe. Danas je, dodaje, sa stopostotnom preciznošću moguće pogoditi karakteristike fizičkog materijala, a na pitanje kolika su odstupanja od stvarne stvari nakon izrade kaže: “Kod nas ta odstupanja postoje ovisno o modelu s obzirom na to da se radi o hibridnoj kolekciji koja i dalje egzistira fizički. Iako, u idealnom slučaju, nema baš pretjeranog smisla da virtualno oponaša stvarno, i obratno, jer nikada neće biti autentično. Pravilnije bi bilo okrenuti se potencijalu u potpunosti digitalnih materijala.”

KAKO SE KONZUMIRA DIGITALNA KOLEKCIJA

“Tek smo predstavili kolekciju u ovom obliku, tako da ne mogu dati neku finalnu procjenu,” odgovara Gala na pitanje kako publika reagira na ovakav proizvod. “Iako, čini mi se da neki koji nisu čitali opis, ni ne znaju da se radi o CGI-ju. Sviđa nam se taj moment brisanja granice stvarno-virtualno. Kako smo proizveli prototipe za selektirane modele, oni se uvijek mogu isprobati u našem showroomu.” Ili ne moraju, jer sve komade već možete naručiti i u online trgovini Price On Requesta.

“Ova kolekcija je zapravo svojevrsni intro za software za koji smo oformili tim stručnjaka i koji nam je u fokusu rada. Vjerujemo da ima potencijal u potpunosti promijeniti način na koji ljudi konzumiraju modu”, zaključuje Gala, a mi jedva čekamo što će pripremiti i kako će to promijeniti način na koji shvaćamo i konzumiramo modu.