Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Fini recept

Fini recept Ideja za ručak: 3 recepta za zdrava variva gotova u trenu

Iznenadit će vas koliko su jednostavni

FOTO: shutterstock

Tijekom jesenskih i zimskih mjeseci stalno tražimo neke nove recepte za variva. Kroz taj nam hladniji dio godine nekako prirodno odgovara krepka hrana na žlicu, a unatoč tome što većina raspolaže s provjerenim obiteljskim receptima, vjerujemo da uvijek ima mjesta i da se testiraju neki novi. U potrazi za idejama za današnji krepki ručak, nismo željeli komplicirati. Fokusirali smo se na recepte za fina, hranjiva variva čija priprema ne traje dugo i ne traži komplicirane sastojke, a koja su isto vrijeme vrlo ukusna. Sve naše prijedloge provjerite u nastavku.

Recept za kelj varivo

kelj varivo priprema
shutterstock

Kelj varivo – sastojci

  • 1 manji kelj
  • 2 mrkve
  • 1 pastrnak
  • 2 krumpira
  • 3 režnja češnjaka
  • komad korijena celera
  • 100 g pancete u komadu
  • suncokretovo ulje
  • žlica začinske paprike
  • sol
  • papar

Kelj varivo -priprema

1. Pancetu narežite na sitne kockice.

2. Češnjak ogulite i narežite ga na kriškice.

3. Korjenasto povrće i krumpir ogulite i narežite na kockice.

4. Kelju maknite vanjske debele listove i narežite ga na trakice.

5.U loncu zagrijte dvije žlice ulja i popržite pancetu 3-4 minuta. Dodajte češnjak i pirjajte još 1 min.

6. Na ulje ubacite korjenasto povrće i kuhačom okrećite 2-3 minute, da se lagano karamelizira.

7. Ubacite začinsku papriku, promiješajte po dnu i odmah ulijte 1,2 l vode.

8. Pojačajte vatru. Kad zakuha, ubacite krumpir i kelj.

9. Kuhajte 15 minuta. Začinite solju i paprom.

Recept za varivo od poriluka

shutterstock

Varivo od poriluka -sastojci

  • 2-3 poriluka
  • 4 mrkve
  • 3 mlada krumpira
  • 1 luk
  • 2-3 režnja češnjaka
  • Začini: crvena paprika, sol, kurkuma i papar

Varivo od poriluka – priprema

  1. Prije nego krenete sa kuhanjem luk, mrkvu, češnjak i krumpir očistite i nasjeckajte. Pod mlazom vode operite poriluk i pripazite da isperete ostatke zemlje koje se znaju naći između zelenih listova.
  2. Nekoliko minuta luk dinstajte na malo ulja, a potom dodajte mrkvu i krumpir. Sve zajedno dinstajte 10ak minuta uz povremeno dodavanje vode.
  3. U lonac ubacite poriluk kojeg ste prethodno nasjeckali na kolutove. Pustite da se dinsta oko 2-3 minute i dolijte vodu kako bi prekrili sve sastojke.
  4. Dodajte začine sol i crvenu papriku, i pustite da se varivo kuha oko 30minuta.
  5. Provjerite jesu li krumpiri kuhani te ako jesu, za kraj dodajte sitno nasjeckan češnjak i malo papra. Češnjak u varivo od poriluka dodajemo na kraju kako bi zadržao visoku razinu vitamina i ljekovita svojstva.

Uz varivo od poriluka savršeno paše i žlica vrhnja, a možete ga poslužiti uz domaći kruh sa sjemenkama ili krekerima.

Varivo s lećom

varivo od leće
shutterstock

Varivo s lećom – sastojci

  • 300 gr smeđe leće
  • 2 mrkve srednje veličine
  • 2 korijena peršina srednje veličine
  • 2 krumpira srednje veličine
  • 1 veća glavica luka
  • malo maslinovog ulja
  • 1 žličica slatke crvene paprike
  • sol i papar po želji
  • 2 lovorova lista
  • 3 kranjske kobasice (može i neka druga)

Varivo s lećom – priprema

1. Leću dobro oprati i staviti kuhati. Kada voda proključa kuhati dvadesetak minuta.

2. U međuvremenu sitno isjeckati luk i kratko ga popržiti na malo maslinovog ulja.
3. Mrkvu i korijen peršina isjeći na kolutiće, a krumpir na sitne kockice.
4. Objediniti povrće te u njega dodati napola kuhanu leću, lovor i ostale začine. Doliti vode ako nedostaje i kuhati još oko pola sata.
5.Pred kraj kuhanja u varivo dodati kranjske kobasice izrezane na kolutove i sve zajedno kuhati oko pet minuta.