Ideja za ručak: 3 recepta za zdrava variva gotova u trenu
Iznenadit će vas koliko su jednostavni
Tijekom jesenskih i zimskih mjeseci stalno tražimo neke nove recepte za variva. Kroz taj nam hladniji dio godine nekako prirodno odgovara krepka hrana na žlicu, a unatoč tome što većina raspolaže s provjerenim obiteljskim receptima, vjerujemo da uvijek ima mjesta i da se testiraju neki novi. U potrazi za idejama za današnji krepki ručak, nismo željeli komplicirati. Fokusirali smo se na recepte za fina, hranjiva variva čija priprema ne traje dugo i ne traži komplicirane sastojke, a koja su isto vrijeme vrlo ukusna. Sve naše prijedloge provjerite u nastavku.
Recept za kelj varivo
Kelj varivo – sastojci
- 1 manji kelj
- 2 mrkve
- 1 pastrnak
- 2 krumpira
- 3 režnja češnjaka
- komad korijena celera
- 100 g pancete u komadu
- suncokretovo ulje
- žlica začinske paprike
- sol
- papar
Kelj varivo -priprema
1. Pancetu narežite na sitne kockice.
2. Češnjak ogulite i narežite ga na kriškice.
3. Korjenasto povrće i krumpir ogulite i narežite na kockice.
4. Kelju maknite vanjske debele listove i narežite ga na trakice.
5.U loncu zagrijte dvije žlice ulja i popržite pancetu 3-4 minuta. Dodajte češnjak i pirjajte još 1 min.
6. Na ulje ubacite korjenasto povrće i kuhačom okrećite 2-3 minute, da se lagano karamelizira.
7. Ubacite začinsku papriku, promiješajte po dnu i odmah ulijte 1,2 l vode.
8. Pojačajte vatru. Kad zakuha, ubacite krumpir i kelj.
9. Kuhajte 15 minuta. Začinite solju i paprom.
Recept za varivo od poriluka
Varivo od poriluka -sastojci
- 2-3 poriluka
- 4 mrkve
- 3 mlada krumpira
- 1 luk
- 2-3 režnja češnjaka
- Začini: crvena paprika, sol, kurkuma i papar
Varivo od poriluka – priprema
- Prije nego krenete sa kuhanjem luk, mrkvu, češnjak i krumpir očistite i nasjeckajte. Pod mlazom vode operite poriluk i pripazite da isperete ostatke zemlje koje se znaju naći između zelenih listova.
- Nekoliko minuta luk dinstajte na malo ulja, a potom dodajte mrkvu i krumpir. Sve zajedno dinstajte 10ak minuta uz povremeno dodavanje vode.
- U lonac ubacite poriluk kojeg ste prethodno nasjeckali na kolutove. Pustite da se dinsta oko 2-3 minute i dolijte vodu kako bi prekrili sve sastojke.
- Dodajte začine sol i crvenu papriku, i pustite da se varivo kuha oko 30minuta.
- Provjerite jesu li krumpiri kuhani te ako jesu, za kraj dodajte sitno nasjeckan češnjak i malo papra. Češnjak u varivo od poriluka dodajemo na kraju kako bi zadržao visoku razinu vitamina i ljekovita svojstva.
Uz varivo od poriluka savršeno paše i žlica vrhnja, a možete ga poslužiti uz domaći kruh sa sjemenkama ili krekerima.
Varivo s lećom
Varivo s lećom – sastojci
- 300 gr smeđe leće
- 2 mrkve srednje veličine
- 2 korijena peršina srednje veličine
- 2 krumpira srednje veličine
- 1 veća glavica luka
- malo maslinovog ulja
- 1 žličica slatke crvene paprike
- sol i papar po želji
- 2 lovorova lista
- 3 kranjske kobasice (može i neka druga)
Varivo s lećom – priprema
1. Leću dobro oprati i staviti kuhati. Kada voda proključa kuhati dvadesetak minuta.