Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

NOVI BREND

NOVI BREND Jeste li čuli za genijalni slavonski brend Ru’o Linen? Imaju prekrasne ručno rađene komade koje želimo nositi

FOTO: Ru'o Linen

Otkrijte brend iza kojeg stoje dvije entuzijastične Slavonke, koje šlinganje vraćaju u prvi plan

Od brendova nakita preko onih s kolekcijama odjeće pa do brendova namještaja, igračaka i hrane, u novoj rubrici Super1 vas upoznaje s brendovima koje neumorno pokreću hrvatski kreativci.

Tko: Ru’o Linen je obiteljska poduzetnička priča iza koje stoje ekonomistice Ines Klarić i Katarina Bukovac, sestre zaljubljene u tradiciju šlinganog rukotvorstva. U ovom slučaju je ljubav prema ručnom radu hobi, koji se razvija u poslovnu priliku. Priliku, da se kroz moderan dizajn i na principima ručno rađene kvalitete, kreiraju kolekcije koje su bezvremenske i prožete duhom nasljedstva, te se kao takve ponude tržištu.

Što: Ru’o (Ruho) je brend razvijen u Slavoniji, srcu tradicijskoga šlinganog rukotvorstva. Povijest i značaj slavonske šlinge za njih su bitni te su vidljivi kroz njihov dizajn i kolekcije. Ru’o u ponudi ima posteljine, spavaćice, ogrtače te miljetiće, koji su ukrašeni šlingom ili rišeljeom. Šlingeraj ili rišelje je vrsta bijelog, bušenog ili rezanog veza, koji se u slavonskim selima prvotno radio ručno, iglom i koncem se vezlo na platnu a s pojavom mašina za šlinganje proces izrade se ubrzava. Strojni rad ne isključuje i ručni rad te samim tim i dalje spada u kategoriju ručnih radova. Šlingeraj se koristi kod izrade narodnih nošnji, te kod izrade praktičnih i uporabnih predmeta kao što su stolnjaci, tradicionalna posteljina, zastori i sl. Na tim tradicionalnim kriterijima su rađeni i Ru’o proizvodi.

Platno od kojih su izrađeni čisti je pamuk, visoke kvalitete tkanja, satenskog izgleda. Mustre koje koriste za dizajn su stare mustre čuvane u selima županjske Posavine koje su se davno koristile za ukrašavanje jastuka i lancuna. Priprema platna i ocrtavanje mustri se također radi na tradicionalni način koji se izvorno zove fodrukovanje. Na tim kriterijima izrađuju sve proizvode. Šivanje i dizajn posteljina radi se na moderan način spram današnjih potreba s jako malim odmakom od starog dizajna, te je kvaliteta rada vrlo važan standard. U skladu s današnjim trendovima izrađuju se tradicijski proizvodi kroz moderan dizajn, koji će se plasirati novim kanalima i medijima te tako biti lako dostupni široj publici.

Kada: Brend se razvijao unazad dvije godine. Provedeno je istraživanje o potencijalnim publikama, pronalazile su se udruge i suradnici za ručni rad i šivanje, te se stvarala priča, dizajn, slogani, ambalaža i u konačnici i ime Ru’o.

Zašto: Ideja je nastala iz ljubavi prema ručnom radu kako bi se tržištu ponudila do sada teško dostupna linija proizvoda. Ponuda domaćeg proizvoda na lokalnom i stranom tržištu ima veliku ulogu u gospodarskom pa i u turističkom smislu. Očuvanje tradicijskih i kulturnih dobara je od velike važnosti za svaku zemlju te tu vide svoj doprinos kroz stvaralaštvo i poduzetništvo. Ono što uistinu žele postići je vidljivo u njihovim sloganima ‘Stara tradicija u novom ruhu’ , ‘Slavonski doživljaj – Hrvatska kvaliteta’. Ono što ih čini posebnima je unikatni proizvod, svaki sa svojim potpisom ručnog rada. Kako je šlinga ili richelieu tradicionalni vez koji je prepoznat u svijetu, tako u dizajniranju nastoje zadovoljiti kriterije za široku publiku diljem svijeta.

Može se razgledati i kupiti: Njihov jedini izlog za sad su stranice na društvenim mrežama putem kojih se odvija i komunikacija i kupnja. U fazi su izrade web shopa, gdje će ponuditi proizvode u standardnim konfekcijskim dimenzijama, a za sve personalizirane komade može ih se kontaktirati i putem maila ili telefona.

Cijene se kreću: Ovisno o modelu kroja i vrsti mustre, te su kao takve srednjeg i višeg cjenovnog ranga.