Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

MODNI TEST

MODNI TEST Jeste li znali da postoje totalno održive tenisice od konoplje s hrvatskim potpisom? Isprobala sam ih

FOTO: Aleksandar Selak

Miret je jedinstveni brend tenisica na hrvatskom tržištu, a mi smo dobile priliku isprobati jedan par

Ako pratite Super1 onda znate da smo o brendu Miret već pisale. Miret je tvrtka koja se bavi proizvodnjom održive obuće, a koju vode dva brata, Domagoj i Hrvoje Boljar. Naziv brenda je svojevrsni hommage njihovom ocu i ime njegove prve tvrtke koju je osnovao u još u osamdesetima. U poslu obućarstva su već desetak godina, a tenisice koje nemaju negativan utjecaj na okoliš nastale su razvijanjem svijesti o ogromnom zagađenju našeg planeta za koje je zaslužna upravo modna industrija.

Nova generacija Miret tenisica zato je 97 posto ekološka, a svaki par nastaje kombinacijom vlakana i drugih dijelova 10 različitih biljaka. Već je i prva generacija Miret tenisica bila vrlo uspješna, predstavljena je 2019., a iste je godine prodano 800 pari tenisica. Ova nova generacija na Kickstarteru će se naći 3. ožujka ove godine, a jedan je par do mene kao velike zaljubljenice u održivu modu, stigao nešto ranije.

PO ČEMU SE OVE TENISICE RAZLIKUJU OD KLASIČNIH

PIXSELL

Ljudi često percipiraju održivu modu kao nešto ekstremno prirodno odnosno grubo, neobrađeno i definitivno ne profinjeno. No, to je samo zabluda. Održiva je moda dogurala jako daleko i vrlo je teško prepoznati kad se radi o ekološki osviještenom predmetu. I Miret tenisice dokaz su za to. Gornjište im je vrlo meko, podsjeća na frotir, dok je unutrašnjost također neizmjerno ugodna, a gumeni džon vrlo stabilan i praktičan odnosno jednostavan za održavanje.

Tenisice su jako lagane i prozračne, idealne za toplije dane, a ono po čemu se zapravo razlikuju od tenisica koje nisu ekološki osviještene, je materijal od kojeg su izrađene. Moje nove Miretice sadrže platno od čiste industrijske konoplje, vlakna eukaliptusa, jute, pamuka, prirodni lateks od kaučukovca, pluto i kukuruz, a jako je cool što imaju i 100 posto vodonepropusni premaz. Osim toga, budući da su potpuno prirodne dobile su i certifikat da su sigurne za hranu tako da ih i vaš pas može u miru žvakati.

KAKO KOMBINIRATI EKOLOŠKI OSVIJEŠTENE TENISICE

Moje crvene Miretice odlično su se uklopile u kombinacije koje ionako nosim svaki dan.

Iskombinirala sam ih s tamnoplavim odijelom od reciklirane vune i majicom s potpisom Silvija Vujičića jer ja ne bih bila ja da nisam pokušala složiti potpuno modno i ekološki osviještene kombinacije. Tekstura tenisica i pomalo grube vune na površini odijela super su funkcionirale zajedno, a tenisice su strogoći odijela dale opušteni prizvuk.

PIXSELL

Za jednu klasičnu poslovnu kombinaciju kakvu nosim više ili manje svaki dan, spojila sam ih s trapericama zvonolikih odrezanih nogavica od organskog pamuka te bijelom košuljom s kukicama koju sam radila prije nekoliko godina dok sam studirala modni dizajn.

PIXSELL

U posljednjoj kombinaciji spojila sam Miret tenisice s dugačkim tamnoplavim hlačama širokih nogavica i muškog kroja, koje sam također radila prije nekoliko godina na studiju dizajna. Njima sam dodala nepogrešivu prugastu majicu od organskog pamuka i zaključila da se s ovom kombinacijom moje Miretice možda i najbolje slažu.

PIXSELL

Ako ih i vi poželite, možete ih potražiti na Kickstarteru od 3. ožujka gdje će prvi dan biti dostupne po cijeni od 85 dolara odnosno oko 580 kuna te će dostava u Hrvatsku biti sasvim besplatna.